Репресії проти «блях». Чому ціну авта для пересічного українця хочуть зробити непересічною

10749 4
У випадку затвердження Верховною Радою пропозиції парламентського комітету призведуть до того, що за недорогий іноземний автомобіль доведеться платити ще дорожче, ніж тепер.
Фото: volyn24.com

Фото: volyn24.com

Чому законопроекти від народних депутатів, начебто спрямовані на вирішення проблеми «блях», насправді цю проблему не вирішують, і як цю ситуацію розв’язати на користь звичайних громадян України, розмірковує голова ГО «Західноукраїнська асоціація власників транзитних авто» Роман Тузяк.

Запропоновані комітетом податкової і митної політики Верховної Ради України законопроекти 8487 та 8488 вже викликали негативну реакцію в суспільстві. Передовсім тому, що вони пропонують легалізувати репресивні заходи щодо власників автомобілів з іноземною реєстрацією, не надаючи жодної альтернативи щодо доступного їхнього розмитнення. Згідно з цими проектами, ставки розмитнення на автомобілі середнього класу в багатьох випадках перевищують ставки акцизу за чинним законом 1389, який є тимчасовим і термін дії його спливає за три місяці.

Щоб розібратись на практиці, порівняємо ставки розмитнення двох автомобілів: бюджетного Volkswagen Golf 2012 року випуску вартістю 10 000 $ і престижного седану бізнес-класу Medcedes-Benz S500 вартістю 50 000 $. У першому випадку, ставка розмитнення сімейного авта майже не буде відрізнятись від ставки чинного закону 1389 і становитиме 4300 $. Тобто практично половину вартості автомобіля.

Якщо порівнювати вартість розмитнення Mercedes, то за нинішніми ставками довелось би заплатити в бюджет платежів на $ 33 000. І тут випливає важливий момент: якщо приймуть запропоновані Комітетом податкової і митної політики ВРУ законопроекти 8487/8488, то ці платежі знизяться до $20 000. Це вже не рахуючи різних занижень митної вартості, за допомогою яких ця сума зменшується іще вдвічі. А як показав нещодавний скандал з Житомирською ДФС, такі випадки є цілком реальними.

Але для повної картини ми іще порівняємо розмитнення доволі немолодого, але все ще доволі популярного автомобіля Audi A4 1996 року з двигуном 1.8 вартістю 2500 $. При теоретичному прийнятті законопроектів 5561/5562 (які вже рік «торпедуються» в ВР) за розмитнення та державну реєстрацію такого авта довелось би сплатити 1 300 $.

Проте за законопроектами від комітету Южаніної, такі оплати б склали 3 600 $, що в півтора рази перевищує вартість самого авто. Висновок напрошується сам собою – запропоновані законопроекти скеровані на те, щоб при ввезенні і розмитненні авто бідні українці платили іще більше, а багаті – іще менше. Це не нормально. Учергове маємо намагання запровадити преференції для багатих і неможливість купити доступний транспортний засіб для пересічного українця з невеликими доходами.

Влада, з одного боку, погоджується скасувати обмеження, прив’язані до екологічних стандартів «євро», що регулюють вміст шкідливих речовин у вихлопних газах. Проте водночас вводить драконівські коефіцієнти акцизу на ввезення доступних автомобілів, що, звичайно, зробить ввезення і розмитнення таких машин економічно нерентабельним. А, відповідно, й докорінно не вплине на ситуацію: люди і далі будуть їздити або на вживаних іномарках з єврономерами, або на небезпечному для життя старому радянському чи китайському мотлосі. На жаль, державна політика у сфері безпеки дорожнього руху просто критична, аварії стаються майже щодня. І намагання перекласти відповідальність на «євробляхи» це ніщо інше, ніж вигороджування себе за невдалі рішення і провальні реформи.

Читайте також: Привезти авто з Європи: варіант «не бляхи»

У цьому контексті окремо хочеться згадати постанову Кабміну №479 про надання поліцейським фактичного доступу до митних баз і право перебування в митних постах. Якщо її проаналізувати навіть не будучи досвідченим юристом, напрошується висновок, що вона не відповідає чинному законодавству України. Стаття 19 Конституції України зазначає, що органи державної влади зобов'язані діяти лише на підставі та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Для внесення відповідних змін потрібні внесення в Митний Кодекс і Закон України «Про Національну поліцію». Тому, найімовірніше, винесені за такою постановою рішення щодо власників єврономерів скасовуватимуть в судовому порядку.

Що найцікавіше, навіть Громадська рада при ДФС висловила своє незадоволення цією постановою. Врешті, немає розуміння простого факту: лише можливість доступно завезти і розмитнити автомобіль може вирішити проблему з «євробляхами» в Україні. Будь-які репресивні заходи іще більше її поглиблять та провокуватимуть ворожість в суспільстві.

У підсумку хочеться зазначити, що в суспільній думці переважає твердження, що акциз на ввезення транспортних засобів, так само як і всі інші обмеження, слід скасувати. Саме це пропонують у нещодавно зареєстрованому законопроекті 8505, який фактично від початку і до кінця був створений активістами. Якщо Верховна Рада підтримає його, то при імпорті автомобіля доведеться сплатити мито, ПДВ і податок в ПФ, що загалом складе 30-35% вартості авто. Вкупі із запропонованим раніше законопроектом 5561 це справді може стати автореволюцією, яка створить цивілізований ринок вживаних авто в Україні.

Саме такий шлях є правильним, і заради цього варто об’єднувати зусилля. Доступний автомобіль не повинен стати чимось неймовірним – він повинен бути помічником. Що більшою є мобільність у суспільстві, тим більше воно готове бути самостійним і справлятись з більшим числом завдань. Може, саме цей фактор так непокоїть наших можновладців?

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 


Читайте також:
12 Жовтня, 2019 06:18
Mr donald lee Здравствуйте,
Ми видаємо позики від 1000 до 100 000 000 доларів. Наші позики добре забезпечені та забезпечені під 2% процентною ставкою. Ми надаємо позики фізичним та організаціям з метою оновлення будинків, консолідації боргів, рефінансування та створення бізнесу. Звертайтесь до нас за електронною адресою: ([email protected]) Ми є міжнародною кредитною компанією, яка надає позики різним особам та компаніям у Європі, Азії, Африці та інших частинах світу. Ми пропонуємо позику в доларах США (британських фунтах), британському фунті (GBP) та будь-якій валюті на ваш вибір. Контактна адреса: ([email protected]) кредити доступні
Дисплей
* особисті позики (безпечні та незабезпечені)
* Бізнес-позики (безпечні та незабезпечені)
* іпотечні кредити
* синдикований кредит
* Студентська позика
* консолідація позики та багато інших:
Надішліть нам електронну пошту сьогодні ([email protected])
З повагою
Містер Дональд Лі
10 Липня, 2018 17:33
Наталя Важко уявити що відбуватиметься у місті Львів, якщо кожен пересічний українець з невеликими доходами зможе купити автомобіль.
9 Липня, 2018 21:23
_ Ауді а4 1998 року, в польщі коштує менше 1000 долл. А аж ніяк не 2500.
9 Липня, 2018 16:55
Yevhen Durkot Дивна логіка у автора. "бідні українці платили іще більше, а багаті – іще менше" - при тому що в самому тексті наведені протилежні цифри.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!