Що має бути в бебі-боксі від уряду

14043 3
Щодо деяких елементів із пакунка малюка виникають запитання, чи справді вони настільки необхідні новонародженим.
Фото: ua.news

Фото: ua.news

Прем’єр-міністр України нещодавно пообіцяв, що з вересня кожна породілля отримуватиме у пологовому «пакунок малюка» з набором речей, необхідних для немовляти. Львів’янка Тетяна Турчина, яка нещодавно стала матір’ю, вирішила дослідити, що ж саме обіцяють урядовці покласти в український аналог бебі-бокса і наскільки воно насправді є життєво необхідним для малюка.

Як я не старалася знайти повний перелік того, що має бути в обіцяному прем’єром бебі-боксі, але повної інформації ніде не було, тож збирала по крихтах.

1. Передовсім обіцяють речі, які можуть знадобитися дитині після народження, речі, у які можна буде одягнути малюка, а ще косметика – олійка, присипки.

Моя дитина народилася 4,4 кг при зрості 56 см, тож в одяг для новонародженого просто не помістилася. Пам’ятаю, як із жахом натягала їй «чоловічок», а рука в нього не влазила, тож із пологового ми зразу перейшли на розмір для дітей 3-6 місяців. Окрема історія – недоношені дітки, які тонутимуть у тому одязі. Та й знаючи наших матусь, які сто разів перепрасують і перекип’ятять те, що братимуть у пологовий, можна стверджувати, що в державний подарунок новородженого мало хто з них запхає.

Косметика – то окремий пункт. За рік часу ми використали 100 мл дитячого шампуню, який нам подарували в пологовому. Олійки – це річ індивідуальна, бо комусь підходить а комусь і ні. Присипка ж при правильному догляді взагалі не потрібна, і в нас її не було.

Читайте також: Скільки насправді коштують «безкоштовні» пологи

А тепер порахуємо вартість того, що реально потрібно в пологовий для маляти. Розрахунок приблизний, за умови, що як всі розумні мами, купувати уряд буде за акційними цінами продукцію відомих брендів, які не розлізуться після першого прання.

  • 2 бодіки – 300 грн;
  • 2 чоловічки – 300 грн;
  • 2 шапочки – 100 грн;
  • 3 пеленки – 150 грн;
  • 1 маленька пачка памперсів – 100 грн;
  • 2 пари шкарпеток – 50 грн;
  • Total – 1000 грн;

 

2. Коробку можна буде також використовувати як люльку для дитини, також там буде кілька ковдр і навчальні матеріали для матері.

Просто цікаво, скільки наших матусь покладуть своє сонечко в ящик і будуть у ньому колихати дитину. Та й скільки коштуватиме та коробка? Об’єктивно її вартість може коливатися в межах 1-2 тис. грн. За ці гроші логічніше було б дарувати автолюльку, щоб з перших секунд дитина не травмувалася в автомобілі і звикала до безпечного життя. Ви ж не в маршрутці з пологового поїдете. 

Декілька ковдр – не знаю. Як на мене, декілька – без потреби. Достатньо однієї теплішої, а влітку чудово цю функцію виконають пеленки.

Особливо потішили навчальні матеріали для матері. Покажіть мені маму, яка вийде з пологового і буде читати брошури. Вчити маму треба до пологів, потім то немає сенсу.

Знову порахуємо:

  • Коробка-люлька або автолюлька – 1500 грн;
  • 2 ковдри – 600 грн;
  • Жменя брошур – 200 грн;
  • Total – 2300 грн.

 

3. Далі йдуть речі, які мене особисто взагалі з колії вибили – соски, пустушки, пляшки.

Усі ці речі допомагають поховати грудне вигодовування ще в стінах пологового, де за породіллями і так бігають, щоб купили пляшку і суміш. А тут їм принесуть усе це на тарілочці, тому суміш діткам пхатимуть, навіть не питаючи мам. Можливо, уряд ще дасть річні абонементи на суміш, бо тут і 5 тис. грн не вистачить.

Читайте також: Чому я годую свою дитину грудьми

4. Фітозбори для ванночок, термометр.

Фітозбори теж річ індивідуальна, я в травах не купала, бо це може викликати алергію, і як такої потреби в цьому не бачила. Термометр електричний купили з першими соплями в піврічному віці, термометром для ванночки користувалися два три рази.

  • Фітозбір – 15 грн;
  • Термометр електричний – 300 грн;
  • Термометр для ванночки – 25 грн;
  • Total – 340.

Отак згрубша я нарахувала трошки більше ніж 3,5 тисячі грн. Розрахунок приблизний, хоча підозрюю, що те саме в урядовому «ящику» потягне на всі 5 тисяч.

Вишенькою на торті стала ще одна обіцянка уряду відшкодування молодим сім’ям за роботу няні. Компенсувати планують суму, що дорівнює прожитковому мінімуму для дітей віком до шести років. Зараз це 1490 грн на місяць. При тому, що найняти няню на весь день у Львові коштує 5-7 тис грн/міс. Насправді державна компенсація якраз покриє податки з мінімальної зарплати, а наприкінці року їм, можливо, відшкодують ці кошти. Єдина заковика – батьки мають найняти няню офіційно. Як ви думаєте, скільки молодих сімей зможуть це зробити?

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
26 Червня, 2018 11:54
Валентина Автор мало досвідчена матуся ,яка мабуть ,не користувалася ні термометрами, ні присипками ,ні ковдрочками і вчить інших ,що ці речі не потрібні .Якщо вони не знадобилися вам то це не означає ,що вони не потрібні іншим .Може треба шукати ,щось хороше в тому ,що дають ?
26 Червня, 2018 11:53
Валентина Автор мало досвідчена матуся ,яка мабуть ,не користувалася ні термометрами, ні присипками ,ні ковдрочками і вчить інших ,що ці речі не потрібні .Якщо вони не знадобилися вам то це не означає ,що вони не потрібні іншим .Може треба шукати ,щось хороше в тому ,що дають ?
26 Червня, 2018 11:45
Тетяна Я як мама 4 дітей можу сказати ,що наші люди постійно невдоволені і жадні.Все ,що є у подарунку, знадобиться . Навіть соска і пляшечка ,може автор і здивується , буде потрібна якщо не в роддомі то пізніше обов'язково.Я кормила грудьми досить довгий період ,а чаї ,і сочки дітки п'ють і в пів року і в рік .Ковдрочки теж мають бути і тепліші і на прохолоднішу погоду.З розмірами важче вгадати ,але є стандарт ,тобто більшість діток родяться 50см .А якщо ви вродили 60 см , то вибачте ,жерти менше вагітною треба було ,то й влізли би у повзуни. А якщо ви такі принципові ,то і не беріть коробку з роддому. Думаю знайдуться ті кому вона знадобиться .
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!