Що таке стрес і як його перемогти

2849 0
Як відрізнити стрес від звичайного хвилювання, чи потрібно звертатися до лікаря, та як позбутися від стресу за допомогою психотерапії, спорту та правильного харчування, читайте у нашій статті.
Photo by Sydney Sims on Unsplash

Photo by Sydney Sims on Unsplash

У нашому сучасному повсякденному житті стресу вистачає. Розпочинаючи з революцій, війни, економічної кризи, завершуючи тим, як маршрутка втекла з під носа, як стипендія чи зарплата прийшла запізно, як нема з ким поїхати на море. І це все про негатив. Психологиня Оксана Медвідь розповіла Tvoemisto.tv, що таке стрес для організму і чим він важливий. Адже саме стрес – це наш захисний механізм на зовнішні подразники. Він проявляється психічно, фізично та емоційно, дає нам можливість адаптуватися до змін.

Як стрес впливає на здоров'я?

Стрес появляється у нашому мозку, який у свою сторону, приймаючи загрозу, передає сигнал наднирникам, які виділяють гормони стресу – адреналін та кортизол. І тут ми активізуємось: ми стаємо сильнішими та витривалішими, швидше реагуємо та у нас змінюється больовий поріг. А вже коли все минуло, ми у спокійному стані, стрес зменшився чи зник, наше тіло повертається у розслаблений стан.

Також стрес проявляється у фізичні, емоційні, когнітивні та міжособистісні реакції.

Фізичні: різні види болю (болить голова, спина, серце, шлунок, кишечник і т.і.), порушення сну, швидко втомлюєтесь, тахікардія, відбуваються розлади шлунково-кишкового тракту.

Емоційні: тривога, розпач, сором, неконтрольований гнів, апатія.

Когнітивні: знижена увага, пам'ять, мислення.

Міжособистісні: не бажання спілкуватися, недовіра до світу, до себе, до людей.

Є 43 життєві події, які виклкиають стрес

На відміну від тварин, люди змушені свої негативні емоції стримувати, бо знаходяться у соціумі. Нам може влетіти, якщо ми накричимо на свого шефа, чи якщо ми свій гнів виллємо на рідних незаслужено. Тож американські психіатри розробили соціальну шкалу, де є 43 життєві події, що викликають стрес. Це наприклад: втрата роботи, смерть рідних, важка хвороба, бідність. Якщо людина, відповідаючи на ці 43 запитання, набирає 200 і більше балів, і це відбувається з нею протягом одного року, то у неї розвинулася психосоматика. 

Психосоматика – це наука про тіло та душу, що займається вивченням впливу психологічних факторів на виникнення і подальшу динаміку соматичних (тілесних) захворювань. Простіше кажучи, стрес може викликати хворобу. Або ми відчуваємо якийсь біль і відчуваємо сильно, а насправді обстеження показують, що все гаразд з нами. Це все про психосоматику.

Відомий психіатр – Генрі Модслі говорив: «Якщо емоції не знаходять виходу у зовнішній тілесній діяльності або є невідповідними до внутрішніх переживань людини, вони починають впливати на внутрішні органи і приводять до розладу їх функціонування».

Як боротися зі стресом?

Здоровий пофігізм. Все в житті минає і всяке буває. Є не лише чорне і біле, є сіре, рожеве, в смужку, в клітинку. Важливо прийняти ситуацію.

Усунути стрес. Намагайтесь усунути стрес, якщо це можливо зробити.

Здоровий сон. Сон неймовірно важливий у житті людини. Ви відпочините, наберетеся сил та «дозволите» собі відволіктись від ситуації, яка викликає у Вас стрес.

Здорове харчування. Я не про всякі різні теми щодо популярного харчування, а про збалансоване. І хоча б тричі на день. Користуйтесь благами сезонів, свіжі овочі та фрукти є дуже корисними, а фреші – особливо.

Соціальна підтримка. То про комунікацію із близькими людьми, які будуть тримати в таємниці все, що ми їм розкажемо, навіть саме дурне. Друзі, брати/сестри, рідні вони можуть бути нашим контейнером думок та ідей.

Ресурс. У будь-якій стресовій ситуації і не дуже в стресовій, потрібно вміти знаходити в собі ресурс аби відновитися, розслабитися, насолодитися. Спостерігайте за собою, що Вам допомагає, може хороше кіно чи музика, може якась смачна їжа чи класна книжка, а може прогулянка лісом чи похід по магазинах, а ще може зустріч з друзями чи настільні ігри.

Професійна допомога. Думаєте все перепробували, а напруга лише зростає, тоді варто звернутися до психолога чи психотерапевта та отримати кваліфіковану допомогу та підтримку.

Будь здорові та насолоджуйтесь життям, щоб не сталося, бо ставатися щось завжди буде, а життя у нас одне.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!