Щось пішло не так. Як новий світлофор провокує аварії

9986 4
Замість ліквідувати небезпечні ситуації на дорогах, новий світлофор сприяє їхньому виникненню.
Фото: Олександр Шутюк

Фото: Олександр Шутюк

Ще донедавна цей перехід на вулиці Княгині Ольги був нерегульованим і на ньому регулярно збивали пішоходів. Особливо гострою ця проблема стала після побудови тут великого житлового комплексу, звідки чимало людей попрямували на трамвайну зупинку.

Наприкінці минулого року в цьому місці нарешті встановили світлофор, який повинен був розвязати проблему. Але щось пішло не так і на ділі замість ліквідації небезпечних ситуацій він часто навпаки провокує їх, пише урбаніст Олександр Шутюк.

Все налаштовано так, що світлофори ніяк не враховують наближення до зупинки трамвая, а спрацьовують від натискання кнопки виклику. Отож виходить, що трамвай зупиняється на червоне одночасно із автомобілями і лише після цього під'їжджає до зупинки. Для пішоходів у цей момент відповідно вже горить червоне.

На фото вище якраз можна бачити ситуацію, яка відбувається щодня багато разів. Трамвай стоїть на зупинці із відкритими дверима, але на пішохідному світлофорі горить червоне світло із часом очікування у 45 секунд. Це фото зроблене ввечері і тому на трамвай ніхто особливо не поспішає. А ось зранку, коли всі їдуть на роботу, все відбувається значно драматичніше. Тим, хто чемно чекає на зелене, в підсумку з відчуттям лузерів лишається лиш проводжати поглядом трамвай, до якого було рукою подати. Менш терплячі кидаються на червоне, наражаючи на небезпеку не лише себе, а й водіїв, які у цей момент законно їдуть на своє зелене світло та не очікують такого сюрпризу. Виходить, що світлофор провокує людей на порушення та створення небезпечних ситуацій.

Читайте також: Чисто і без піску. Як у Вінниці вирішили проблему слизьких тротуарів

Ще один момент, на який вказали у коментарях постійні користувачі цього переходу - світлофор зупиняє відразу обидві половинки вулиці, тоді як більшість людей переходить лише одну з них та йде на трамвайну зупинку.

Наразі маємо один з тих випадків, коли хотіли, як краще, а вийшло трохи не так, як хотіли. Загалом світлофор там потрібен і дуже добре, що його таки поставили. Але алгоритм його роботи мав би бути іншим. Ніхто не поспішає перейти дорогу так, як людина, яка хоче встигнути на громадський транспорт. І запалювати перед нею у цей момент червоне світло дуже неправильно. Як на мене, дуже важливо зробити так, щоби пішохідне зелене загорялося тоді, коли трамвай під'їжджає до зупинки, а не коли він вже поїхав. Це допоможе уникнути багатьох небезпечних ситуацій, а комусь, можливо, і врятувати життя. Саме для цього ж цей світлофор тут і ставили.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
24 Жовтня, 2018 12:28
Ліна Загалом, це дуже добре, що там встановили світлофор! Певно, була чиясь велика воля на то! Бо, до прикладу, мешканці Кн.Ольги, 5а, 5б (трохи нижче від "Доброї оселі") вже якій рік намагаються різними заявами та скаргами добитися встановлення світлофора, або хоча б "лежачого поліцейського" навпроти трамвайної зупинки "Шумського". Однак, "а воз і нинє там" (((((
11 Травня, 2018 11:29
Наталя Спасибі автору за увагу до цього світлофора )
Насправді на маршрутку, що їде в напрямку центру також часто поспішають. Тому синхронне червоне на ОБОХ смугах - це ок. Варто змінити час очікування з 45 хоча б до 15-20 сек, якщо так можна. Тоді буде шанс встигнути на транспорт, що наближається чи вже стоїть на зупинці.
До речі, червоне якраз зупиняє рух ДО центру. І перешкоджає тим, що хочуть встигнути в напрямку до аквапарку.
Змінювати це чи ні - треба враховувати те, в якому напрямку рухається більше людей. (Я думаю, зараз там все працює раціонально, але перевірити, встановивши вебку, теж можна).
Ще раз дякую автору за підняту проблему :)
10 Травня, 2018 20:11
Андрій Щодня користуюся цим світлофором. На мою думку світлофор працює чудово! Думки наведені у статті-нісенітниця!!!
10 Травня, 2018 18:19
Юля А на мою думку світлофор все таки допомагає. Ще великий плюс для водіїв, які трохи неподалік перетинають трамвайну колію. Не розумію цей негатив, адже світлофор не тільки для трамваїв і пасажирів. Тут маса людей і дітей!!! встигають перейти дві дороги!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!