Шість смертей на 43 тисячі вакцинованих Pfizer. Про що це свідчить та як про це пишуть медіа

4685 0
Якщо у Google-пошуку ввести «Pfizer 6 людей померли», то перша сторінка видає новини із російських ЗМІ, а також відео львів’янина Остапа Стахіва, який відомий своїми заявами про те, що коронавірус і Covid-19 є вигадками.
Фото: itc.ua

Фото: itc.ua

Коли з’явилась новина про те, що американська компанія Pfizer та німецька BioNTech розробили вакцину від коронавірусу, що, імовірно, ефективна на 95%, багато хто назвав це найбільш очікуваним подарунком до Різдва. Та вже скоро у мережі «ожив» рух проти вакцинації і стали ширитись дописи про «змову», «заборонені фільми про вакцинацію» тощо. А днями ЗМІ написали про смерть шістьох людей, які були учасниками випробування вакцини Pfizer. Журналіст Віталій Голіч розповідає, про що насправді ідеться у звіті FDA і про те, як це потрактували ЗМІ різних країн.

Під час випробувань вакцини від Covid-19 компанії Pfizer померли 6 учасників – це 0,01% від загальної кількості. Серйозні побічні ефекти виявили у 0,6% учасників вакцинованої групи та у 0,5% тих, кому давали плацебо. Про це повідомляє Управління продовольства та медикаментів США (FDA) у своєму звіті.

Серед померлих були лише двоє учасників, які отримали вакцину. Перший помер через три дні після першого щеплення від атеросклерозу – закупорки судин, що розвивається з віком. Інший пережив зупинку серця через два місяці після повторного щеплення, а ще через три дні – помер. Обидвоє були старшими за 55 років.

Чотири інші летальні випадки зафіксовані серед групи учасників, які отримали плацебо, тобто яким давали несправжній препарат.

Троє з шести померлих були старшими за 55 років, хоч загалом у цій віковій категорії траплялося менше важких побічних ефектів у порівнянні із молодшими учасниками (2,8% проти 4,6%). 

Випробування вакцини від американської компанії Pfizer та її німецького партнера BioNTech тривало з 29 квітня до 14 листопада, загалом у ньому взяли участь 43 448 учасників, з яких близько 38 тисяч – віком від 16 років.

Як зазначає австралійське видання The New Daily, FDA опублікувала свій звіт у вівторок, 8 грудня, усього через кілька годин після того, як перша людина у Британії отримала щеплення від Covid-19.

Деякі російські медіа, як от РБК та газета.ru подали інформацію з цього документу з наголосом на летальних випадках без указання загальної кількості учасників випробувань та періоду, коли вони проводились. Ці ресурси посилались на текст звіту FDA, але цитували тільки короткі підсумки: «Загалом за звітний період сталося шість смертей (2 смерті в групі вакцин, 4 в плацебо)». Зрештою, це не дивно у країні, звідки «ростуть» рухи проти вакцинації, яка постійно воює за «першість» і яка розробила власну вакцину від коронавірусу, про яку, щоправда, нікому нічого невідомо.

Водночас західні медіа (Bloomberg, DW) акцентували на підтвердженні ефективності вакцини, що показали тривалі дослідження, а The New York Times навіть не згадало про летальні випадки.

Що писали в українських медіа? Видання УНІАН поширило коротку інформацію із заголовком «Вакцина від коронавірусу: у США померли 6 учасників випробування Pfizer» із посиланням на 53-сторінковий звіт FDA, але без жодних деталей дослідження.

Та вже сьогодні видання змінило заголовок новини на «Померли шестеро із 43 тисяч: у США розповіли про випробування вакцини Pfizer».

На сайті УНН новина із заголовком «Влада США повідомила про смерть шести учасників випробування вакцини Pfizer» з’явилась ще учора уночі. Тепер вона доповнена деталями про дослідження, стан здоров’я померлих та обставини їхньої смерті.

Агентство Укрінформ опублікувало новину із заголовком «Ефективність і побічні ефекти: оприлюднили детальні дані випробувань вакцини Pfizer» із посиланням на CNN, у якій лише наприкінці згадується про шістьох померлих учасників випробування із зазначенням, що до смертей спричинилась не вакцина.

«Загалом безпечна й ефективна. Американський регулятор оцінив вакцину Pfizer» – таку новину подало Суспільне ще 8 грудня. У ній розповідається про дослідження і зазначається, що шість смертей, вочевидь, пов’язані із природними причинами.

Якщо у Google-пошуку ввести «Pfizer 6 людей померли», то перша сторінка видає новини із російських ЗМІ, а також відео львів’янина Остапа Стахіва, який відомий своїми заявами про те, що коронавірус і Covid-19 є вигадками.

Який із цього можемо зробити висновок? Щонайменше про те, що варто фільтрувати джерела новин за допомогою критичного мислення, перевіряти інформацію у першоджерелах та не поспішати у бажанні поширити «сенсаційну» новину.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!