Служити – обов’язково. Як армія стає школою молодих лідерів

3942 2
Кожен громадянин Ізраїлю проходить кілька щаблів підготовки: школа, передвійськова підготовка, армія, навчання і суспільна робота.
Фото: i.ytimg.com

Фото: i.ytimg.com

Менеджер Української академії лідерства Любомир Шимків під час бізнес-сніданку «Лідерство в сучасному швидкоплинному світі» розповів про те, як в Ізраїлі, який веде перманентну війну, формують відповідальних громадян та майбутніх лідерів держав. Окрім навчання та волонтерства, вагомою складовою підготовки є служба у війську.

25 років тому ізраїльтяни зрозуміли, що з їхньою елітою щось не так і треба впроваджувати зміни. Тоді відбувся замах на прем’єра, точилися чвари серед політиків. Зміни розпочали зі створення молодіжних рухів. Передовсім створили «Мехіна» – десятимісячні програми для випускників шкіл, у межах яких юнаки та дівчата могли підготуватися до служби у війську, але головне – навчитися бути доброю людиною, щоб це стало фундаментом їхніх цінностей, краще підготувало до армії. А вже в армії молоді люди ставали на шлях еліти. Вони розуміли, що на них лягає велика відповідальність у  побудові держави.

Щороку ці масові рухи випускають до трьох тисяч молодих лідерів. Загалом це називається передармійською підготовкою, але також є й інші програми. Наприклад, програма для хлопців, які цілий рік доглядають за коровами чи вирощують овочі. В Ізраїлі зрозуміли, що смиренність можна виховувати не лише в тюрмі, але й також у роботі. Виявляється, догляд за коровами дуже допомагає смиренності.

Якщо спитати ізраїльтянина, навіщо він прийшов на цю програму з догляду за коровами чи вирощування авокадо, він скаже: «Тому що я будую Ізраїль!».

У цьому основна суть і глибокий сенс програми виховання лідерства й ідентичності. У них є один принцип: «Якщо буде сильною та успішною країна, в якій я живу, то буду сильний та успішний я». Навіть у приватному спілкуванні, коли вони представляють якийсь свій проект чи підприємство, спочатку представляють країну, починають із перспектив її розвитку, а потім продають свій проект. Саме так – спочатку про країну, а потім про себе.

В Ізраїлі є чітка система – ти йдеш у школу, по її закінченні – в одну зі згаданих вище програм. Потім армія – хлопці на три роки, дівчата – на два. Служба в армії обов’язкова. Наші студенти мали змогу бути в різних сім’ях. Звичайно, не вся молодь у них зараз горить бажанням іти в армію, але вони розуміють, що це обов’язок за замовчуванням і це не обговорюється.

Після війська молода людина йде вчитися. Коли закінчує навчання, їй видають 15 тисяч шекелів, себто приблизно 3 тисячі доларів, і вона може витратити ці гроші на те, щоби зробити щось для міста або зайнятися волонтерством і допомагати людям навіть в інших країнах.

Коли юнак чи дівчина повертаються, у 26-27 вони вже стали людьми, які розуміють, що таке лідерство, які приборкали в собі певні негативні риси та розуміють, як працювати для країни. Ці люди, які пройшли підготовку, можуть іти на шлях служіння державі та ставати новою елітою.

Ще одна річ, яку варто перейняти. В Ізраїлі також війна, причому постійно, із дня створення держави. Коли гине ізраїльський солдат, по всіх каналах кілька разів на день показують його фото та оповідають про нього. Бо важлива кожна людина і вона заслуговує на повагу. Я думаю, що це така проста річ, яку варто запровадити і в нас, щоби не перетворювати повідомлення про загибель українських вояків на суху статистику.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
2 Грудня, 2017 17:36
Панзільвова Якщо б якийсь умілець взяв та замінив "Ізраїль" на "КНДР", ніхто б й не зауважив суттєвої різниці:)
Держава, держава, держава.... А де ж людина з її бажаннями, мріями, творчістю? Людина для держави чи держава для людини? А ще ця насильна мілітаризація...
Лідерів виховує не тільки військо. І військовий варіант лідерства, мабуть, не найкращий, бо виховують то лідера, то диктатора - через раз.
В українській же реальності, після школи молодь має смирятися в свинарниках олігархів, думати про збільшення їх статків, а вже потім, в 65 років про себе. А замість шекелів - палиця і торба в руки, та гайда по світу на заробітки.
А зараз пряме включення чи пак з КНДР чи паралельної реальності, де "Союз нерушимий":
"Вони розуміли, що на них лягає велика відповідальність у побудові держави.
В Ізраїлі зрозуміли, що смиренність можна виховувати не лише в тюрмі, але й також у роботі. Виявляється, догляд за коровами дуже допомагає смиренності.
«Тому що я будую Ізраїль!».
Саме так – спочатку про країну, а потім про себе.
Ці люди, які пройшли підготовку, можуть іти на шлях служіння державі та ставати новою елітою.
"Коли юнак чи дівчина повертаються, у 26-27..."
30 Листопада, 2017 12:08
Міша Що дає служба в українській армії? - ні[***].
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!