Україна

«Я не погоджуюсь з наративами ЄС про мир». 5 тез Тімоті Снайдера

3458 0
Мир – не те ж саме, що й капітуляція. Іноді мир означає поразку для однієї сторони і перемогу для іншої.
Фото: УКУ

Фото: УКУ

Провідний історик, професор Єльського університету Тімоті Снайдер виступив на зустрічі із студентами Українського католицького університету. Під час заходу історик зреферував п'ять тез, що стосуються війни росії з Україною.

  • Найкраще, що станеться з росією — програш у війні.

  • Один із наративів ЄС про війну росії в Україні – не про поразку, а про мир. Ми всі хочемо миру. Але питання в тому, як можемо його досягнути? Мир – не те ж саме, що й капітуляція. Іноді мир означає поразку для однієї сторони і перемогу для іншої. 

  • Україна забезпечила безпеку життя Європи. Бо фактично стримала усю війну на своїй території. 

Читайте також: 10 причин, чому перемога України важлива для світу

  • Можливо, саме українська стійкість буде передумовою до мирного світу. Я думаю, що ви інколи не усвідомлюєте повною мірою того, як ви вражаєте своєю самопожертвою в цій боротьбі за свободу та демократію. 

  • Моя робота як історика зараз спрямована проти наративів ЄС, бо їхні наративи зараз не про поразку, а про мир. Хоча я вважаю, поразка є дуже важливою. Те, що трапилося в травні 1945 року з німцями не було миром, це було поразкою. Німці кажуть: «Важливо для імперій отримати поразку, як це зробила наша країна». Це урок, який ми маємо винести з цієї війни.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!