Транспортні абсурди: 20 мільйонів за аферу та непотрібні «гармошки»

7246 1
Чому місто повинне оплачувати неякісні автобуси, які давно згнили? Чому великі автобуси стоять, поки львів’яни пхаються в переповнені маршрутки?

Депутат Львівської міської ради, член комісії з фінансів та планування бюджету Валерій Веремчук здивувався, дізнавшись, що місто винне гроші за 33 неякісні автобуси.

Комунальний перевізник АТП-1 для бюджету Львова – як чорна діра в космосі. Немає навіть натяку на стратегію розвитку підприємства, лиш вічне «дайте, дайте, дайте». Так було за колишнього керівництва, і, видається, новопризначений керівник Орест Хамула на тій самій хвилі. Нещодавнє спілкування з ним на засіданні бюджетної комісії ствердило мене в думці, що варто не пошкодувати грошей і замовити незалежний аудит АТП-1. Аби врешті дізнатися, як працює перевізник, і побачити, куди пішла кожна копійка, виділена з бюджету.

Наведу лише кілька прикладів.

Як з’ясувалося, АТП-1 має борг перед Львівським автобусним заводом – 19,5 мільйонів гривень за автобуси для чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Щоправда, борг через договір факторингу викупила компанія «Оптимум Фактор». Відтак нам пропонують укласти Меморандум про співпрацю із цією компанією та виплатити заборгованість трьома траншами ще до кінця року. Бо інакше ростиме пеня, виконавча служба заблокує роботу перевізника, чиї рахунки у банку вже заморожені.

Про цю ситуацію ми дізналися кілька днів тому, хоча, як з’ясувалося на комісії, судовий процес триває давно. Пояснення керівництва – не говорили, бо шукали варіантів, як уникнути сплати боргу. Але не знайшли.

Із придбаних на ті гроші тридцяти трьох автобусів вулицями Львова сьогодні їздять лише сім. Ще два давно згоріли, вісім стоять, бо в них потрібно замінювати підлогу, а одинадцять потребують капітального ремонту з заміною двигунів. Але від чемпіонату минуло лише п’ять років! Хіба це не підстава засумніватися в тому, що ЛАЗ надав якісні автобуси?

За тих часів у Львівській міській раді публічно нарікали на якість автобусів виробництва заводу ЛАЗ. «У нас 33 автобуси ЛАЗ, рівень збірки бажає кращого. Вони постійно ламаються. Завод пояснює це стандартно  неправильна експлуатація. Але в інших містах, наприклад, у Вінниці, такі ж поломки», – говорив тогочасний керівник управління транспорту Андрій Білоус, наголошуючи, що на автобусах встановили дешеві китайські комплектуючі.  

Претензії висував і Департамент житлового господарства та інфраструктури ЛМР, зазначаючи, що в автобусах виявили неповну комплектацію, технічні порушення, неефективне гарантійне обслуговування, відсутність гарантійних запасів комплектуючих.

Тому ми зобов’язали керівництво АТП-1 уже на наступне засідання бюджетної комісії ЛМР підготувати повні фінансовий і технічний звіти щодо кожного з придбаних до «Євро-2012» автобусів. Підняти всю документацію того часу, з’ясувати, хто підписав акт приймання автобусів без застережень. Підняти листування між заводом, містом і АТП-1. Маємо вивчити кожен папірець і знайти зачіпку, щоб довести, що ЛАЗ порушив умови договору, й не сплачувати борг. Хіба ми не маємо куди подіти двадцять мільйонів гривень, щоб розраховуватись за дії аферистів?

І ще один приклад із того ж таки засідання. Цього року ми виділили 265 мільйонів гривень на придбання 55 нових автобусів. Лише нещодавно їх нарешті випустили на дороги: нові великі автобуси поїхали навіть до Рясного. Поки що шість, далі кількість може зрости до десяти.

Коштів для покращення комфорту містян не шкода. Але… Орест Хамула натякнув, що потрібні будуть іще мільйони для оновлення автопарку. І це тоді, коли на території АТП-1 гниють п’ять знаменитих «гармошок», яким лише 5-6 років.

Знаєте, чому гниють? Після запуску трамвайної лінії на Сихів автобусний маршрут 4А, який сполучає Сихів із центром Львова, став збитковим. Тому з нього зняли великогабаритні «гармошки», що з’їдають багато пального, й залишили чотири менші автобуси, які ходять раз на двадцять-тридцять хвилин. У планах повна відмова від маршруту. Що робити з «гармошками», в АТП-1… не знають.

Документів і офіційних підрахунків, що довели б збитковість маршруту 4А, нам не показали. Звісно, навантаження на маршрут зменшилося, й люди більше не висять на підніжках автобусів. Але хіба це свідчення збитковості?

Робота АТП-1 – це лише одна з ланок украй неефективної системи управління транспортом у місті. В ній немає компетентних фахівців, здатних організувати якісну роботу. Саме тому ми вимагаємо сьогодні оголосити конкурс на посаду начальника управління транспорту, яке вже півроку не має керівника. А пана Хамулу – надати чіткий план розвитку АТП-1 і готуватись до аудиту. Бо якщо не розв’язувати транспортну проблему сьогодні, рано чи пізно вона вибухне, як сміттєва.

 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.  

 

Читайте також:
22 Вересня, 2017 20:50
Yurko АТП1 - годівничка Садіка
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!