Це небезпечно для їхньої психіки, або Чому від феєрверків краще відмовитися

1839 0
Найбільше від салютів і феєрверків страждають люди, які перебували у зоні бойових дій – учасники російсько-української війни, Майдану, мешканці територій, де триває війна, можливо, хтось був свідком, коли у когось влучили. Тоді є велика імовірність, що може виникнути посттравматичний стресовий розлад (ПТСР).
Photo by Jeremy Bezanger on Unsplash

Photo by Jeremy Bezanger on Unsplash

Феєрверки та салюти у новорічну ніч насправді не для всіх – весело. Є категорії людей, для яких такі розваги можуть спричинити погіршення психологічного здоров’я, зокрема, це учасники бойових дій та люди з розладами аутичного спектру. Психологиня Наталія Раїник пояснює, наскільки шкідливими можуть бути новорічні вистріли та чому від них краще відмовитися. 

Найбільше від салютів і феєрверків страждають люди, які перебували у зоні бойових дій – учасники російсько-української війни, Майдану, мешканці територій, де триває війна, можливо, хтось був свідком, коли у когось влучили. Тоді є велика імовірність, що може бути посттравматичний стресовий розлад (ПТСР). Проблема в тому, що такі звуки мозок відразу відносить до минулої ситуації – це називається флешбек, тобто людина фактично переноситься в ті події під дією подразника, у цьому випадку – звукового, коли стріляє феєрверк чи салют. Це може бути надзвичайно небезпечно. Буває, що людина, почувши ці постріли, може сприймати їх як загрозу і нападати на оточуючих, бо мозок сприймає це як стресову ситуацію, в якій потрібно захищатися. Це не означає, що людина хоче заподіяти комусь кривду, просто в цей момент вона думає, що її життя – під загрозою.

Також феєрверки шкодять дітям та дорослим з важкими захворюваннями, особливо які мають розлади аутичного спектру, оскільки в них високо розвинена чутливість, особливо до звукових подразників, відповідно, вони надзвичайно важко переносять стрес. Від цього також дуже непередбачувані наслідки, навіть може статися психотичний випадок.

Як мама маленьких дітей, бачу, що їх феєрверки, салюти та петарди теж лякають. Особливо в нічний час, коли дитинка спить і будиться від гучного звуку. Для дітей шкільного віку – це, можливо, цікаво, але для дошкільнят – не надто весело і навіть стресово, часто вони від цього плачуть. Звісно, якщо поруч є батьки і вони можуть заспокоїти дитину, то це не мало би викликати серйозних проблем. Однак найбільший чинник травми – це не стільки сама подія, скільки реакція оточення на неї, наприклад, діти дивляться, як реагують їхні батьки. 

Для таких розваг краще все-таки виїхати в менш людні місця, але точно не варто цього робити біля міської ялинки чи в спальних районах. Люди, які це роблять, навіть уявити не можуть, наскільки це шкідливо вище названим категоріям. Зрештою, живучи в країні, де йде війна, до того ж, коли йдеться про загрозу нападу ворога, думаю, що людина зі здоровою психікою так само буде мати тривожні думки, коли чутиме постріли від феєрверків.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!