Ціна на хайпі або Чому взимку буде катастрофа з електроенергією в Україні

6708 0
Таємниця у зменшенні рахунків полягає не в тому, як ви використовуєте електроенергію, а які у вас показники обладнання та будинку.

Із 1 жовтня в Україні запрацюють нові тарифи на електроенергію. Якщо використана за місяць енергія становитиме менше 250 кВт-год, її рахуватимуть за тарифом 1,44 грн. Якщо обсяг буде більшим 250 кВт-год, то тариф – 1,68 грн. На думку виконавчого директора Асоціації «Енергетичні міста України» Святослава Павлюка, нова ціна на електроенергію не така критична, як про це говорять. Водночас значно серйознішою є проблема забезпечення вугіллям, що спричинить катастрофу в країні вже взимку.  

На сьогодні електроенергія для населення є мінімум субсидованою, як би не рахувати, і це в принципі копійки. Значно більшою є вартість електроенергії з доставкою для кооперативу. Усе решта дотується або «Укренерго» за рахунок тарифу на передачу, або «Енергоатомом» за рахунок продажу частини енергії нижче собівартості. Принаймні раніше так було. Тому, це – спотворені цифри, які реальної економічної картинки не відображають. Відбувається чим далі, тим більше споживання енергії. Закінчиться тим, що станції не матимуть грошей на паливо.

Якщо говоримо про ціни на електроенергію, то їх формує ринок. Якщо ж ми формуємо вартість іншими механізмами, то багато витрат просто відкладаємо. Грошей на виведення атомних станцій з експлуатації та будівництво нових блоків ми не накопичуємо. Процес проєктування і будування займає 10-12 років, якщо є гроші. А в нас грошей немає.

Читайте також: Накопичуй сам. Розмова з міністеркою соцполітики

Ми зараз можемо погратися в дешеву електроенергію за рахунок того, що не відкладаємо грошей. Це означає, що через 7-8 років нам доведеться витягати кошти з державного бюджету і просто доплачувати за пропалену електроенергію, роблячи вигляд, що вона на сьогодні дешева. ТУ такий спосіб спонукаємо людей переходити на електричне опалення, яке виявляється найдорожчим, та відмовлятися від централізованого. Потім будемо викидати електричні батареї і знову встановлювати централізоване опалення. Так, ті гроші, які мали би зараз відкласти на будівництво нових блоків, просто проїдаємо. І заплатимо за це тричі.

Чи вартує нинішнє обговорення тарифу на електроенергію такого хайпу і напруження? Наприклад, ви використали до 250 кВт-год і їх порахують за нижчим тарифом, якщо ж ви напалили 350 кВт-год, різниця становитиме 24 грн. Уся країна зайнята дискусіями не про те, як скоротити потребу в теплі, а про те, чи будуть знижувати/підвищувати ціну. Насправді, на рівні домогосподарства ця різниця є мізерною і дорівнює ціні за буханку хліба, а ми її роздуваємо до розмірів слона та починаємо істерику. Ця ситуація схожа до тієї, коли обговорювали вартість соціального хліба – тоді батон мав коштувати 1 грн, як бачимо, ніхто з голоду не вмер.

Раджу не дуже захоплюватися електроопаленням, бо дуже скоро воно різко подорожчає. Уже цієї зими ми будемо мати катастрофу з електроенергією, бо нам не вистачає вугілля, через що будемо імпортувати вугілля з Росії та електроенергію з Білорусі. Варіантів немає. Хоча знову ж таки у нас є надлишок генеруючих потужностей, і ми цю енергію могли би генерувати, натомість будемо імпортувати та платити валютою. Виходить маразм.

Читайте також: Кому підвищать пенсії у другому півріччі 2021. У Мінсоцполітики показали детальний план

На рівні домогосподарств споживання електроенергії можна зменшити, якщо встановити багатозонний лічильник і вмикати побутові прилади, як-от посудомийку, пральну машину на ніч. Коли в індивідуальному будинку є електричне опалення, можна поставити бойлер та нагрівати воду вночі, а роздавати її протягом дня. Хоча об’єми електроенергії це не зменшить, та зменшить вартість, оскільки ви отримуватимете рахунок за нічним тарифом.

Треба управляти приладами, які забирають багато електроенергії. Так, можна замінити лампочки на енергоощадні – це базова річ, і все більше людей їх використовують. Якщо у вас стара техніка, вона споживає в рази більше енергії, аніж нові прилади. Із простих речей краще кип’ятити воду в чайнику стільки, скільки треба, розумно користуватися приладами опалення, ставити таймери.

Загалом таємниця у зменшенні рахунків полягає не в тому, як ви використовуєте електроенергію, а які у вас показники обладнання та будинку. Найбільші затрати енергії у домогосподарстві йдуть на опалення/охолодження і ці витрати напряму залежать від енергетичних характеристик вашого будинку: чи будівля отеплена, які встановлені вікна – у цьому треба шукати резервів.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!