У мене осіння депресія? Коли вона мине та що таке SAD

2856 0
Як кількість сонячного світла впливає на коливання наших емоцій і що із цим робити, пояснює психологиня, психотерапевтка, травматерапевтка і когнітивно-поведінкова консультантка, засновниця психологічної студії «Сенс» Мар’яна Франко.
Фото: Engin Akyurt/unsplash

Фото: Engin Akyurt/unsplash

Цього року осінь прийшла дуже рано. В багатьох людей виникає питання: «Чи пов'язаний їх настрій зі зміною погоди»?

Загалом – так. Зі зміною сезонів завжди зростає кількість звернень до психологів, психіатрів, психотерапевтів, спеціалістів сфери ментального здоров’я з депресивними та іншими психічними розладами. Можна сказати, що щоосені відбувається своєрідний бум, повторювана хвиля.

Читайте також: Як уникнути вигорання на роботі. Поради МОЗ

Чому це так? Бо у людському оці є клас клітин, які передають зменшення кількості сонячного світла. Через сітківку інформація передається безпосередньо у лімбічну систему мозку, яка відповідає за емоції. Саме тому може виникати пригнічення, а через нього і депресія, яка є коморбідним розладом багатьох інших психічних розладів.

Тобто спостерігаємо тут принцип доміно: один невеличкий фактор спричиняє великий зсув багатьох інших. Так виникає коливання настрою – від осінньої хандри і сезонного падіння самооцінки, коли щось не так, ви самі собі не такі і починаєте почуватися нікчемно, до проблем депресивного розладу. Останній отримав визнання в клінічній практиці, а в міжнародній класифікації хворіб навіть є поняття сезонного афективного розладу (англійською seasonal affective disorder, SAD).

Читайте також: Чому важливо йти у відпустку та чи варто це робити у час війни. Поради експертів

SAD приходить до людей восени, триває близько трьох місяців і проходить. Але при постановці діагнозу треба враховувати, що такий розлад має приходити щонайменше три роки поспіль. Тобто щороку з’являється депресивний стан чи розлад, він перетікає в депресію, яка завершується разом із зміною сезону. Враховуючи референтність розладу, ви з психологом чи психотерапевтом можете розробити план дій, що робити коли наближається осінь і якими методами профілактики депресії можна скористатись в такому випадку.

Імовірно, що люди вміють адаптуватися до такого розладу. Дослідження показують, що питома вага людей із сезонним афективним розладом серед постійних жителів північних країн вдвічі менша, аніж серед тих, які щойно переїхали з більш сонячних територій. Тобто люди спонтанно, інтуїтивно підлаштовуються під нове місце і іншу кількість сонячного світла. Можливо тому саме на Півночі й виникла культура хюгге, яка допомагає бути щасливим, тішитись маленьким радощам і речам. А сповідуючи принципи когнітивно-поведінкової терапії можна потрохи витягнути свій настрій на належний рівень.

Читайте також: На кожну негативну емоцію шукайте сім позитивних, або Як побороти тривогу через напад Білорусі

Пам’ятайте, що турбота про ментальне здоров'я є надважливою у наш час. Бережіть себе, дбайте про близьких, про важливе і все буде Україна!

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!