У парку Франка – новий дитячий майданчик. Чи безпечний він для дітей

21266 0
У Львові відкрили новий тематичний дитячий майданчик в парку Івана Франка, що навпроти університету. Називається він «Лис Микита», як і герой відомих казок письменника. Його виготовив німецький виробник Матіас Гьопфнер на замовлення ЛПК «Зелений Львів». Загальна вартість проєкту становить 2,3 мільйона гривень. Однак активістка громадської організації «Батьки в дії» Христина Одуха переконана, що цей майданчик небезпечний для дітей, і пояснює чому. ГО «Батьки в дії» були ініціаторами встановлення дитячого майданчика біля собору Святого Юра. Тоді ця ідея перемогла на конкурсі Громадського бюджету Львівської міської ради, згодом об’єкт потрапив до переліку 15 найкращих урбаністичних проєктів країни.
Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Нещодавно я зі своїми дітьми побувала на майданчику в парку Франка. Одразу звернула увагу, що він не має вікового маркування. Вхід до ігрових конструкцій починається на низькому рівні, 40-50 сантиметрів, тому навіть однорічний малюк може туди залізти, поки батьки не бачать. Моїм дітям уже дванадцять і дев’ять років, але, коли вони були маленькі, їх було дуже важко впильнувати на майданчику. Батьки, які мають двох і більше малюків, не можуть почуватися тут у безпеці.

Також я звернула увагу на те, що певна частина центральної конструкції зроблена так, що діти залазять на неї ззовні, а не зсередини. Одна її частина, з боку вежі, забита дошками, щоби туди не можна було потрапити. Так само було й знизу, але там дошка відламалася, і тепер діти мають туди доступ. Вежі обладнані сходинками, але відстані між ними надто великі для дитячої ноги, тому легко впасти. 

Фото Христини Одухи з прогулянки

Дві вежі майданчика з’єднані сітчастою трубою, по якій діти піднімаються вгору. Труба розміщена на висоті 2,5-3 метри, що може бути небезпечно.

Загалом конструкції на майданчику розташовані досить високо. За той час, що ми там були, я зауважила, що діти часто падають, зіштовхують одне одного. Напевно, коли прокладали цю трубу, не подбали про гальмівну траєкторію, аби можна було легко вибратися з неї. 

Крім того, на майданчику бракує прогумованого покриття, як це прийнято робити в цивілізованих країнах. Зараз там камінці, і якщо дитина кілька разів на них упаде, то може травмуватися. Штучне покриття варто було б зробити бодай біля центральних ігрових елементів. А ще на майданчику «Лис Микита» є одна найбільша залізна гірка, на якій хоче побувати вся дітвора. Проте розташована вона надто високо, і діти на швидкості вилітають із неї на камінці. Тут також дуже бракує штучного покриття.

Моя знайома нарікає, що її діти можуть вилізти на дашок вежі розміром з дитячу ногу і впасти. Зауважила й те, що майданчик виготовлений із нешліфованої деревини, тому в долоні можуть потрапити тріски. Ба більше, необроблений матеріал вбирає воду, зокрема дощову. Вежа повністю закрита, тому можна припустити, що там ночують наркомани й безхатьки, залишаючи після себе не лише неприємний запах, але й, для прикладу, використані шприци. Та й батьки через те, що вежа закрита, не завжди бачать, що роблять їхні діти, чи не натрапили на якість небезпечні предмети, як-от бите скло.

Тому, думаю, варто подбати про безпеку дітей на цьому майданчику, яких тут завжди чимало. Хоча б повісити табличку «Ви залишаєте тут дітей лише під свою відповідальність».

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!