Як обрати собаку у родину з дітьми. Кілька порад

3184 0
Згідно із законодавством дитина лише з 14 років може гуляти з песиком на вулиці самостійно.
Фотокадр з фільму

Фотокадр з фільму

Що слід насамперед зробити та над чим поміркувати людям, які вирішили взяти собі у родину чотирилапого друга, особливо, якщо вони бажають зробити такий «подарунок» дитині, розповідає Кінолог ЛКП «Лев» Володимир Вань.

Читайте також: У Львові до кінця літа облаштують 30 вигульних маршрутів для собак

Насамперед людям, які хочуть взяти собаку у родину, де є діти, потрібно звернутися на консультацію до зоопсихолога чи кінолога. Аби спеціаліст поговорив з ними про те, чи готові вони до собаки і пояснив усі ризики. Тому що люди, які хочуть собаку, переважно бачать одні плюси, а людина-спеціаліст може пояснити їм, які є мінуси. Адже це достатньо велика відповідальність. Наприклад, собака, коли він цуцик, – вона кусає за руки, за одяг, нищить меблі, може вистрибувати на малечу.

До того ж треба бути готовим до нового члена родини не лише морально, а й фінансово. В середньому на чотирилапого улюбленця треба бути готовим витрачати близько 2000 грн на місяць. 

Читайте також: Найкращі друзі у горах. У мережу викладають фото, як собаки підкорюють вершини Карпат

Дитина може з собакою працювати від 13 до 15 років, і потім вже після 18 років. Згідно з законодавством дитина лише з 14 років може гуляти з песиком на вулиці самостійно. До цього віку – ні. Тому що в дітей відсутній інстинкт самозбереження. Якщо собака побіжить на дорогу, приміром, доросла людина буде аналізувати ситуацію, допомагати, але аналізуючи. Дитина до 14 років не буде аналізувати ситуацію – вона теж кинеться просто на дорогу за песиком. Щодо 16 років – в цьому віці починається ЗНО, навчання. Тому треба розуміти, якщо в дитини за рік ЗНО, то тварини їй зараз точно не треба.

Породність у такому випадку не має значення. Має значення тип темпераменту. Якщо ви ведете активний спосіб життя: їздите в гори, багато подорожуєте, багато ходите, але берете собі бордоського дога, то ви разом не будете щасливі. Ні він, ні ви. І те саме навпаки, якщо ви ведете пасивний спосіб життя, а берете собі бордер колі або малінуа – то будемо мати проблеми. Обирати хвостатого друга треба відповідно до стилю життя, темпераменту та площі квартири.

Читайте також: Як взяти собаку на прогулянку. У ЛКП «Лев» шукають волонтерів

Я би радив не вестися на провокацію дітей. Адже дуже багато людей, коли заводять домашнього улюбленця, не розуміють, що це клопіт і тому багато собак потрапляють на вулицю. Тож, коли батьки заводять песика, вони мають розуміти, що заводять його для себе, а не для дітей. І слід ще зважити таку ситуацію: якщо в родині дві дитини. Буває таке, що одна дитина знаходить спільну мову з песиком, а друга дитина боїться її – тоді ще й назріває конфлікт між дітьми.

Часто люди беруть собаку, щоб налагодити контакт дітей з батьками. Але якщо у вас не виходить виховувати дітей, то і собаку виховувати буде важко. Щодо бажання таким чином виховувати в дитини відповідальність, в підсумку виходить часто, що таким чином виховують безвідповідальність. Адже, якщо дитина спочатку обіцяла щоранку гуляти зі своїм пухнастим улюбленцем, а потім не робить цього – то вона скоріш звикає до безвідповідального ставлення та недотримання своїх обіцянок. 

Тут залежить від батьків багато. Але собачку для дитини брати не можна, ні в якому форматі.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!