Уроки буревію або Що варто змінити у підході до утримання дерев у Львові

4875 0
Чимало дерев, що були знесені буревієм, мали серйозні конструктивні недоліки, які стали видимими лише після падіння. Цього року місто купить спеціальний «томограф» для дерев.
Фото: Олександра Сладкова

Фото: Олександра Сладкова

Буревій, який стався у Львові 25 червня, повалив понад 300 дерев, з яких і 5 історичних. Зокрема, пошкодило найстаріший дуб у парку Франка, якому приблизно 300 років. Керівниця управління екології та природних ресурсів Львівської міськради Олександра Сладкова розповіла про те, які уроки можна винести із цього буревію – насамперед покращити діагностику дерев та скоригувати асортимент висадки, бо деякі дерева валять з кореня. Також потрібне комплексне обстеження вулиць і алей парків.

Читайте також: Від стихії у Львові постраждало п'ять історичних дерев

Щорічний Буревій в червні у Львові – наша нова реальність. Клімат змінився, і протягом останніх 10 років ми маємо його стабільно. Просто раз на рік після затяжної спеки через долину Полтви між Замковою і Кортумовою горами проходить буревій. Різними маршрутам епіцентру, але гарантовано проходить. Простих і приємних рішень буде небагато, ми лікуємося, а не п‘ємо заспокійливе і знеболююче.

УРОК 1: Покращити діагностику стану дерев

На жаль, чимало дерев, що були знесені буревієм, мали серйозні конструктивні недоліки, які стали видимими після падіння. Цьогоріч закуповуємо спеціальний «томограф» для дерев. Для аналізу стану окремих гілок та коренів вартує також мати сучасний резистограф. Звісно, цим всім треба вміти користуватись і правильно робити висновки, а не просто обгрунтовувати зняття будь-якого дерева наявністю порожнини.

УРОК 2: Скоригувати асортимент висадки

На око біля 65% гілок, що лежали, були від клена гостролистого. А серед поламки молодих дерев однозначним лідером був платан. Обидва мають дуже велику листову пластину. Тож платан варто нещадно стригти, поки не сформує надійну міцну крону (дорослі платани не ламало), а клен гостролистий, зважаючи на його ураження омелою, просто вивести з нових посадок. Тополі чорні, не зважаючи на всю мою величезну до них любов, валить тупо з кореня.

УРОК 3: Поступово зменшувати середній вік популяції

Коли більшість дерев міста перебувають у віці 60+, то ефективне їх обслуговування неможливе, вартість обслуговування і ризики дуже високі. Крім того, більшість з них перебувають у незадовільному стані. Важливо оновлювати дерева, аби структура була більш різновікова за рахунок слабших екземплярів (довгожителі, дерева в доброму стані, спеціально залишена мертва деревина в парках, без сумніву, винятки).

УРОК 4: У дерев з великою масою крони необхідно постійно тримати в балансі вагу і розподіл ваги крони

Своєчасно проводити санітарну обрізку. Зменшувати до 20% за раз. Якщо зняти за раз більше 20% – швидко наростуть «віники», які потім відпадатимуть першими.

УРОК 5: При реконструкціях максимально замінювати дерева

Особливо, коли немає певності за стан їх коріння. Реконструкція – ідеальний час для заміни дерев. Без сумніву, для комфорту користування вулиці перші 10 років після реконструкції варто залишати до 25% великих дерев в доброму стані, але решта має бути замінена. Ми оновлюємо покриття, комунікації, щоб це все слугувало ще 30-40 років.

Чому до дерев має бути інший підхід? Вулиця Коновальця, Коперника, тепер Хмельницького і Бандери яскраво показують кожного буревію, що дерево з пошкодженим під час ремонтів коренем довго і добре не живе. А ось маленька вулиця Єфремова. Минулого року зробили ремонт хідників. Я умовляла обстежити і замінити аварійні дерева. Замінили лише чотири вкрай поганих. Отримала ще істерику в коментарях від професійного еколога щодо зрізки розколотого ясена. І що? Буревій – мінус три дерева на Єфремова на машини.

УРОК 6: Перегляд критеріїв аварійності для різних видів дерев

Чинні правила передбачають одні критерії для всіх видів. Але насправді, що для одного вірна смерть – для іншого спосіб життя. Висока береза з кроною лише на кінці стовбура – не те саме, що аналогічної форми ясен. Дупло в клені – не те саме, що дупло в каштані. Колоновидну зелену тополю валить з кореня, верби скоріше, ніж інші дерева, втрачають масивні гілки. До кожного свій підхід.

УРОК 7: Комплексне обстеження вулиць і алей парків

В першу чергу варто переконатися у безпеці тих шляхів, де падіння дерев може завдати найбільшої шкоди людям. Не можна більше жити за принципом «є звернення мешканців – перевіряємо, немає – ні». І варто зазначити, що на зрізку виділяється дуже мало коштів. На цитаделі ідентифікували 340 реально аварійних (або вже мертвих) дерев, але це бюджет на зрізку дерев для Галицького району на три роки. А ще ж треба дерева потім висаджувати і доглядати.

УРОК 8: На час проведення розчищення парків від повалених дерев доступ мешканців має бути заборонений

Всі вихідні наші працівники провели в парках і попереджали людей, що це небезпечно через масу завислих гілок. Але люди йшли і йшли.

УРОК 9: Страхування майна

Є дві речі, які на 100% можуть убезпечити авто від пошкодження деревом: 1) якщо в місті не буде дерев взагалі, 2) якщо авто будуть застраховані. Все решта – більший чи менший ризик.

УРОК 10: Удосконалення системи оповіщення

Буревій може повалити абсолютно будь-яке дерево, хоч вік, стан і види насправді впливають на імовірність падіння. То ж у ЗМІ має бути не просто стаття про штормове попередження, а цілеспрямована інформаційна кампанія. Так люди випадково без знання, на який ризик ідуть, не зайдуть в парк, не запаркуються під деревом, не застрягнуть ввечері в заторі.

Уроку про подолання наслідків не буде, служби працювали три доби і як на мене показали велике служіння місту і його мешканцям. Від мене особисто велика подяка. Не забуду змучені очі хлопців з «Зеленого Львова» в парку Франка, що перепочивали 10 хвилин між роботою в 9 годині вечора в неділю. Під час довгих вихідних і великих міських свят і подій.

На фото дуб на Бандери, останній залишок садів родини Фредрів, до яких належала мати митрополита Шептицького Софія

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!