Вакциновані теж хворіють, але у них легший Covid-19

3985 0
За два останні місяці з 400 пацієнтів, які пролікувалися у Центрі легеневого здоров’я, лише 14 були вакцинованими. Всі вони мали легкий або середній перебіг.
Photo by CDC on Unsplash

Photo by CDC on Unsplash

Вакциновані теж хворіють на Covid-19, але переносять хворобу легше, і лікування триває 7-10 днів, натомість невакцинованих – орієнтовно від 14 днів. Про це говорить директор Центру легеневого здоров’я Любомир Рак.

Читайте також: Львівський Центр легеневого здоров'я заповнений Сovid-хворими на 100%

Якщо хтось думає, що вакциновані ні в якому разі не будуть хворіти – це не так. Будь-яка вакцинація чи то від коронавірусу, чи іншої хвороби, запобігає важкому перебігу хвороби.

Якщо ще раніше всі медики, організації казали, що вакцинація від коронавірусу дає 97% захисту, то так воно є і зараз.

За два останні місяці з 400 пацієнтів, які пролікувалися у Центрі легеневого здоров’я, лише 14 були вакцинованими. Всі вони мали легкий або середній перебіг. Ніхто з них не мав важкого перебігу, не був киснево-залежний чи важким. Жоден з них не потрапив у реанімацію.

З 14 людей, 8 – були вакциновані однією дозою, а решта 6 – мали дві дози.

Читайте також: Як і чому частина львів'ян купує сертифікат вакцинації 

Найчастіше у лікарні вакциновані потрапляють через страх захворіти або ж мають зміни в легенях, незначне ураження легень. На психологічному фоні, через страх, в людей може виникати задишка, знижуватись сатурація. Таких людей лікуємо недовго – по кілька днів і виписуємо. Далі вони лікуються амбулаторно.

У тих, хто вакцинований, лікування може тривати 7-10 днів, якщо є зміни у легенях і ще менше, якщо не має.

А у не вакцинованих середня тривалість лікування становить 14 днів. Хоча, є й такі, що лежать у нас по 2 місяці.

Потрапляють на лікування пацієнти різного віку, хоча коронавірус помолодів.

Штам Дельта, який зараз є домінуючим, зачіпає людей молодшого віку. У нього швидший розвиток процесу, прогресують зміни в легенях. Наприклад, зранку у пацієнта були помітні зміни у верхній частині легень, а вже до вечора ми помічаємо, що є повністю охоплена чи зруйнована вся легеня.

Читайте також: «Ми здолали майже 60% шляху в боротьбі з Сovid-19», – епідеміологиня Наталія Виноград

Зазначимо, що з усіх госпіталізованих у лікарні Львівської області, відсоток тих, хто є щеплений, становить 2,5% людей. Про це у коментарі Тvoemisto.tv повідомив директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Орест Чемерис. За його словами, жоден пацієнт, що мав щеплення, не мав важкого перебігу хвороби.

«Жоден пацієнт, який має щеплення від коронавірусу, та все ж потрапив у лікарню, не є важкий і не перебуває в реанімаційних відділеннях. У всіх вакцинованих пацієнтів легший або середній перебіг хвороби, але через певні соматичні захворювання, погіршення стану здоров’я, вони все ж вимагали госпіталізації і їх клали на лікарняні ліжка», – пояснив Орест Чемерис.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!