Велике об'єднання лікарень Львова, або Чого чекати від нововведень

3748 0
Об’єднавши декілька лікарень в одну юридичну особу, у місті сподіваються зекономити чимало коштів, а також зробити так, щоб львів'яни могли швидко проходити необхідні обстеження та лікуватися в межах одного закладу.

Ще влітку на сесії міської ради депутати підтримали концепцію розвитку галузі охорони здоров’я на території Львівської МТГ і, тим самим, вирішили запустити медичну реформу у Львові. Вона передбачала створення трьох територіальних медичних об'єднань у Львові. Що це означає, для чого об'єднують лікарні і що воно дасть львів'янам, розповідає голова медичної комісії ЛМР Валерій Веремчук.

Що вже зроблено?

Ми провели стратегічні сесії по кожному з ТМО, отримали важливі дані від професійної аналітичної компанії Be—it Health & Social Impact, яка більше півтора місяця збирала інформацію та проводила глибокий аналіз діяльності всіх лікарень. З отриманих даних були сформовані стратегії розвитку для трьох ТМО, які найближчим часом будуть затверджені нашою комісією та виконавчим комітетом Львівської міської ради.

До кінця місяця юридичний департамент має створити три юридичні особи для кожного з ТМО, а вже в кінці цього року медпрацівники львівських лікарень мають пройти процес переведення на нове місце праці – у територіальні медичні об’єднання.

Було 9 - стане 3

Всього у нас 9 міських лікарень, які увійдуть до трьох територіальних медичних об'єднань.

Першим ТМО буде ургентне об’єднання, тобто невідкладна допомога. До нього увійдуть Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги, 8-а міська клінічна лікарня і міська дитяча клінічна лікарня. Це зараз найбільші та найсильніші лікарні Львова, які надають не лише невідкладну, але й різнопрофільну допомогу та мають укладені майже всі пакети медичних послуг, які може надавати лікарня.

Друге об’єднання – це планова, реабілітаційна та паліативна допомога. Це ТМО об’єднає 1-у міську клінічну лікарню імені Князя Лева, 4-у міську клінічну лікарню, 5-у міську клінічну лікарню і лікарню «Хоспіс».

І третім ми отримаємо округ акушерства та гінекології, яке об’єднає пологовий клінічний будинок № 1 і 3-ю міську клінічну лікарню, яка має пологовий будинок на Рапапорта.

Основні плюси об'єднання медзакладів

Якщо говорити, що дасть об'єднання ТМО, то є три плюси – оперативність, економія та залучення додаткового фінансування.

Час. Найважливішим для пацієнта є можливість швидкого оперативного залучення лікарів, додаткових фахівців та змога, при необхідності, пройти миттєве обстеження. На жаль, бюрократія нікуди не зникла. Часто можна почути «у нас немає такого спеціаліста, звертайтеся в іншу лікарню». А час – це також здоров’я, тому ми хочемо зробити так, щоб львів'яни мали змогу швидко проходити необхідні обстеження та лікуватися в межах одного закладу. Нові територіальні медичні об’єднання дадуть таку можливість.

Залучення додаткового фінансування. Вже півтора року ми живемо за новими правилами фінансування медицини. Мова йде про Національну службу здоров’я України, яка зараз є основним джерелом коштів для медичної сфери – чи то лікарня, чи поліклініка. Фінансування медзакладу тепер на пряму залежить від того, скільки договорів він заключив з НСЗУ та скільки людей пролікував. Щоб отримати більше пакетів від НСЗУ, необхідно мати певний штат, певних фахівців з освітою та певне обладнання. Ми переконалися, що об’єднання дозволить заключити більше пакетів з НСЗУ. Бо десь є фахівці, а десь є обладнання. Так ми підсилимо лікарні одна одною.

Економія. Треба розуміти, що є доходи, а є витрати. Об’єднавши декілька лікарень в одну юридичну особу, зможемо зекономити чимало коштів. Це не означає, що ми скорочуватимемо штат медиків, але потреба у адміністративно-управлінському персоналі буде в рази меншою. Бухгалтерія, кадри – це теж серйозна стаття. Зекономлені кошти можна скерувати на закупівлю обладнання чи збільшення зарплати лікарям. У тих умовах, в яких зараз перебуває медицина Львова, нам доводиться шукати різні варіанти виживання. 

Все нове лякає

А чи не стане гірше? Таке питання зараз виникає як у медиків, так і у львів'ян. Скажу відразу – ні. Але давайте розставимо всі крапки над «і».

Чи будуть скорочувати медперсонал? Кожен лікар, медсестра чи санітарка будуть забезпеченні місцем роботи. Медичного персоналу навпаки бракує. Виникає відчуття наближення кадрового голоду. Воно й не дивно, адже зарплата у 5-10 тисяч гривень для медиків не є достойною оплатою їхній роботі. Будь-яка медична сестра отримує втричі більше, працюючи в приватній клініці. Наша міська медицина має бути конкурентна з приватниками не лише у якості, але й в оплаті праці персоналу.

Лікарні, які заробляють самі на себе, будуть змушені ділитися грошима? Ні. Треба вирівняти рівень умов, комфорту та заробітку, щоб не було такого, що в одній сучасне обладнання і красиві ремонти, а в іншій – все дісталось у спадок ще з радянських часів. Ми – одне місто і, як один цілісний організм, маємо дбати про здоров’я в цілому.

Читайте також: Із лікарень Львова створять три медичні об'єднання. Що зміниться для пацієнтів

Так, на сьогодні найбільша лікарня Львова отримує найбільше коштів з бюджету – це факт. Однак, крім коштів з бюджету вони залучають найбільше коштів від НСЗУ та благодійників. Проте і інші лікарні мають чим пишатися. 4-та лікарня Львова працює з грантовими програмами, 5-та лікарня за власні кошти закуповує дороговартісне обладнання. У 8-й лікарні нещодавно відкрили оновлене реанімаційне відділення на 30 місць, яке повністю забезпечене всім необхідним медобладнанням,  а також там запрацював новий, сучасний комп’ютерний томограф.

Тобто, в кожній лікарні є свої сильні сторони, які потрібно розвивати, не створюючи внутрішньої конкуренції. І в той же час у нас є обласні та приватні медзаклади, а значить зовнішня конкуренція нікуди не зникає.

Об’єднання допоможе лікарням підсилити роботу один одного і ефективно розвиватися та бути конкурентними на ринку медпослуг. Лікарі зможуть отримувати вищі заробітні плати, а львів’яни – якісну, фахову та ефективну допомогу.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!