Чи існує різниця між чоловічим та жіночим лідерством

2863 0
Є дієвий рецепт, як розвинути у собі лідерство. Він працює і для жінок, і для чоловіків.
Фото надала Наталія Бордун

Фото надала Наталія Бордун

Успішне лідерство містить три важливі складові й існує дієвий рецепт, як це розвивати в собі, - пише Наталя Бордун, багаторічна директорка Інституту лідерства та управління УКУ у межах проекту «Час жінок». 

Я часто розмовляю про лідерство із різними групами, приблизно третина таких зустрічей з молоддю. Останні два місяці мене майже у кожній групі питали про різницю між жіночим лідерством та чоловічим. Загалом гендерні теми не моя сфера інтересів, та спробуємо розібратись.

Для успішного впливу – а для мене лідерство це, насамперед, спроможність людини впливати на рішення та дії інших — лідеркам важливо мати:

 візію, образ «землі обітованої»;

– володіти набором необхідних компетенцій, як от формувати та надихати команду, планувати, оцінювати ризики, вимірювати успіх руху, виголошувати харизматичні промови тощо.;

– знайти своє джерело енергії та піклуватись про його чистоту і відновлення;

– мислити нестандартно і критично оцінювати.

І ще багато інших компетенцій, чеснот та цінностей стануть в пригоді лідерці.

А як тоді для чоловічого лідерства? Мій перелік буде таким же. Зрештою, якщо проаналізувати різні моделі лідерства, то список рис таки повторюються.

Моє бачення успішного впливу: Лідерство = Візія x Ентузіазм x Цілісність.

Про візію все зрозуміло: щоб кудись іти, треба знати куди ти хочеш прийти.

Ентузіазм – це велика сила візії, що трансформується в потенціал лідера надихати та запалювати інших своєю мрією. Ентузіазм лідера є джерелом його енергії, його волі, його жертовності.

Цілісність лідера найважливіша серед цих трьох складових. Центром природи лідерства є людина, особистість, з її внутрішнім багатогранним, сповненим протиріч, динамічним світом. Внутрішній світ лідера вступає у взаємодію із зовнішнім світом, точніше світами, такими ж багатогранними та зі своєю динамікою. Цілісність у такій взаємодії є здатністю віднаходити й зберігати гармонію, єдність, несуперечливий взаємозв’язок між внутрішнім та зовнішнім світами. Кожен з нас унікальний, тому і модель синтезу внутрішнього та зовнішнього світу буде унікальною в кожного, рецепт цілісності свій винятковий.

Цілісне лідерство завжди викликає довіру і формує її серед послідовників. Цілісні лідери завжди автентичні, неповторні у своїй поведінці, рішеннях, впливі. Відсутність цілісності відкриває можливість зовнішнім суперечливим обставинам впливати на внутрішній світ людини, нав’язувати свої «норми», моделювати її ціннісну матрицю. Надщерблену цілісність можна легко побачити в популізмі, у маніпуляціях, в непослідовній поведінці лідерів.

Відсутність цілісності веде до відсутності довіри.

Із довірою в нас на планеті справи кепські. За даними Edelman Trust Barometer 2020*, рівень недовіри до лідерів у світі, до їхньої спроможності справитись із сучасними викликами суспільства сягає 66%. Стільки ж людей переконані, що розвиток технологій сприяє тому, що люди не можуть вже знати, чи правдою є те, що вони чують та бачать. (*Edelman – глобальна комунікаційна компанія, що вже понад 20 років проводиться дослідження рівня довіри, минулого року воно охопило 28 країн.)

У такому світі природним бажанням, ба навіть здоровою необхідністю, є оберігати свою унікальність, свій внутрішній світ, свою цілісність. Щоб задовольнити таку потребу, людина розвиває спроможність самоусвідомлення, самоорганізації та самореалізації. Наступним етапом цілісної особи є плекання суспільної цілісності через організацію, зарадність та розвиток спільноти. Так формується та зростає вплив лідера.

Я для себе підгледіла дієвий рецепт в книзі «Героїчне лідерство» Кріса Лоуні. Автор радить щодня знайти час, принаймні 10-15 хвилин, на вправи самоусвідомлення (self- awareness), удосконалюватись у винахідливості (ingenuity) – так, цього можна навчитись, та зростати в любові (love).

Це означає щодня:

– пізнавати себе, усвідомлювати свої сильні сторони та приймати обмеження;

– розуміти що блокує мою внутрішню енергію та руйнувати ці блоки;

– усвідомити власні цінності та особисті червоні лінії;

– окреслити велику ціль і послідовно та щоденно зростати до її досягнення.

Великого бажати, щодня робити трішки більше ніж є сил, фокусуючись на потенціалі моменту, миті, яку проживаєш тут і тепер.

Насамкінець, про різницю між чоловічим та жіночим лідерством я вирішила  спитати в Google. І дізналась, що одна з цікавих наукових дискусій в цій темі відбувається сьогодні між прихильниками теорії гендерної різності лідерства та прихильниками теорії нейропластичності. Перші апелюють до відмінностей в нейроанатомії чоловіка і жінки, другі пояснюють, як, завдячуючи високій пластичності мозку, нейрокогнітивні відмінності (вроджені чи набуті) можна корегувати впродовж життя, було б бажання.

Моя ж пропозиція тим, хто відчуває покликання до лідерства – будьте лідерами.

Свідчіть. Віднаходьте свою унікальну взаємодію із зовнішнім світом, впливайте та змінюйте цей світ своєю цілісністю.

Бо «коли царство поділене саме в собі, не може те царство встояти»(Євангеліє від Марка, 3.24)
І змінювати та впливати теж.

*Edelman – глобальна комунікаційна компанія, що вже понад 20 років проводиться дослідження рівня довіри, минулого року воно охопило 28 країн.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Цей медіа-продукт створено TvoeMisto.tv за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст продукту належить виключно TvoeMisto.tv і не завжди відображає погляди USAID або Уряду США. Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, в тому числі графічному та електронному, копіювання або використання у будь-який інший спосіб без відповідного посилання на оригінальне джерело та письмової згоди редакції ;TvoeMisto.tv заборонено.

This media product was produced by TvoeMisto.tv with the support of the United States Agency for International Development (USAID). The product content is solely TvoeMisto.tv and does not necessarily reflect the views of USAID or the US Government. Reproduction and use of any part of this product in any format, including graphic, electronic, copying or use in any other way without the corresponding reference to the original source and written approval from TvoeMisto.tv, shall be prohibited.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!