Витратьте гроші на щеплення, а не на крутий візок

20922 8
Десяток років масової відмови від щеплень убили імунітет нації. Тепер українська «Оселя зла» лише починається.
фото: vesti.dp.ua

фото: vesti.dp.ua

В нас, українців, кажуть: поки грім не вдарить, мужик не перехреститься. Останні кілька тижнів топ-темою батьківських форумів і груп у соцмережах є щеплення: чи можна за раз, за тиждень чи за місяць зробити їх усі? І чи варто?

Гарячі дискусії на тему щеплень періодично виникають уже років десять. У попередні рази антивакцинну кампанію провокувала сама смерть: після щеплення помирали діти. Цього разу смерть вирішила пограти на іншому боці. Поліомієліт, кір, правець, кашлюк… Напевно, останньою краплею стала смерть немовляти від кашлюка. Як же так? Двадцять перше століття! Так, і в нашому дитинстві хворіли на кашлюк – тоді його називали «коклюшем», і це слово було майже лайливим. Про цю хворобу говорили пошепки, стукаючи по дереву: не дай Бог! І, принаймні, в моєму оточенні на кашлюк не хворів ніхто. А зараз серед моїх знайомих є три випадки, і я відверто кажу цим людям, що не готова спілкуватись ні з ними, ні з їхніми дітьми, навіть якщо вони вже не заразні.

Попри все, я завжди була за щеплення. Звісно, у відповідь чула заїжджене: «будеш мати своїх, то будеш виховувати, вчити, щепити». Так от, маю свою – роблю їй щеплення.

І я хочу мати право водити свою дитину в садочок у групу лише зі щепленими дітьми. А що? Чому батьки мають право відмовлятись від щеплень, а я не маю права відмовитись від контактів моєї дитини з їхніми?

Чому я маю ламати голову, перевертати півсвіту, везти з-за кордону вакцини й усе одно наражати свою дитину на потенційну небезпеку, бо хтось вирішив, що його дитині щеплень не треба – і таким чином фактично вкрав половину імунітету в моєї?

Можна нарікати на погані вакцини – справді, деякі з тих вакцин, які сьогодні пропонують державні поліклініки, я своїй дитині колоти не дам. Але я шукаю альтернативу й везу якісні вакцини з інших країн. Вони дорогі, але я готова за це платити навіть кілька тисяч гривень.

Щеплення – це саме те, на що варто витратити «дитячі гроші», які ви отримуєте від держави. Повірте, «я колола ”пентаксим”» на дитячому майданчику зараз звучить крутіше, ніж «я маю візок із надувними колесами». У крайньому випадку можна взяти кредит. Адже дві третини людей ходять із купленими в кредит телефонами, дивляться куплені в кредит телевізори, читають цей текст із екранів узятих у кредит комп’ютерів, а позичити гроші на гарантію здоров’я для своєї дитини нікому не спадає на думку?

Епідемія інфекційних захворювань, про які ми раніше майже не чули десятиліттями, тільки починається. Можна говорити про всесвітню змову, а можна пошукати винних у дзеркалі. На мою думку, той десяток років, коли батьки масово відмовлялись від щеплень, просто вбив імунітет нації. Тепер, навіть якби всі масово побігли робити щеплення, знадобиться не кілька років, а кілька десятиліть, аби повернути все на колишній рівень.

А поки що на нас чекає така собі українська «Оселя зла». І хоч за іронією долі Міла Йовович українка за походженням, але рятувати вона нас навряд чи буде.

Читайте також:
6 Вересня, 2017 07:57
Людмила А що Ви боітеся,якщо Ваша дитина вакцинована.Бо якщо вакцина не захищає,навіщо іі вводити дитині?
4 Вересня, 2017 21:30
Аліна Ви б ще писали, де ці вакцини купляти, навіть за гроші не можу знайти Інфанрікс вже більше року
4 Вересня, 2017 14:41
Алла Якщо дитина Ваша вакцинована то нема чого Вам боятися.
4 Вересня, 2017 00:10
mmmm молодець мамі що розуміє що потрібно дитині насамперед. Я коли спілкуюся з прдружками всі так впевнено з гордістю відповідають....: а ми відмовились ми вирішили не робити...і я себе питаю : і шо ж ти дурне тим вирішило?
ти свідомо даєш дитині захворіти всім підряпідряд і навіть вмерти, бо нещепленою дитина неможе бути!!!! просніться невігласи!!!! а тим шо писали про самоімунітет відповідаю: в дитини його немає тому що організм дитячий заслабкий щоб боротися самому з хворобами...Я теж як і автор статті проти контактів з невакцинованими дітьми, а свою дитину привезу в Украіну коли все стане на місця, коли люди почнуть робити щеплення і нехай то буде хоч і через 5 чи 10 років.
3 Вересня, 2017 23:05
Олена Автору: як Ви так щиро довіряєте вакцинами і на своїй дитині випробовує те їх Бог Вам в поміч! І коли ваша дитина імунізовна тоді вам нема чого боятися! Яка вам різниця другі діти і чи їх батьки які відмовляються від них, по- перше ми всі різні і всім одинакові вакцини не підходять! Батьки обережно у кого новонароджені діточки! Вакцини провокують розвиток аутизму є випадки що приводять до паралічу!
3 Вересня, 2017 19:57
Оля Пані журналіст, Вам би ще й не завадило мати медичну освіту, бо читати Ваші бздури - смішно) Такі роздуми можете писати в приватному щоденнику, максимум - у власному блозі, а не в масмедійному просторі.
3 Вересня, 2017 17:48
Гаврило Феєричні статті потрапляють на шпальти містичкового ресурсу..
читаємо маячню галицької баби:
"Я хочу мати право водити свою дитину в садочок у групу лише зі щепленими дітьми. А що? Чому батьки мають право відмовлятись від щеплень, а я не маю права відмовитись від контактів моєї дитини з їхніми?"
3 Вересня, 2017 15:50
Анастасія Колять не пентаксим, а гексаксим, і його справді тяжко дістати, навіть коли є гроші :(
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!