Вижити і жити. Зараз не врятують ні гроші, ні еміграція – лише власна сильна держава

8154 0
Щоби мати таку державу, потрібно її будувати і захищати.
Фото: ICTV

Фото: ICTV

Спалах коронавірусу охопив увесь світ. Від імовірності зараження зараз не врятують ні великі статки, ні виїзд у безпечне місце, бо такого не існує. Найкращим методом боротьби від COVID-19 є сильна дієздатна держава. Держава з потужною економікою, розвинутою системою охорони здоров’я і ефективними чиновниками, а не територія, контрольована кількома олігархами. Своїми думками про цінність держави та методи її розбудови ділиться викладач УКУ Максим Тимо.

На тлі тривоги останніх днів і безпрецедентних заходів безпеки народилося кілька думок про країну. Ні численні історичні події, пов’язані з драматичною боротьбою за незалежність України, ані події останніх років – Майдан, війна з Росією і смерті тисяч українських воїнів, не змогли в достатній мірі переконати більшість українців у тому, що нам потрібна сильна держава. Зараз у нас знову з’явилася можливість це усвідомити.

Вірус. Перебільшений, чи ні; штучно винайдений чи ні, але смертельний. Він настрахав увесь світ, паралізував транспорт і зв’язки між країнами, завдав катастрофічних збитків світовій економіці. І цей вірус уже поруч (потенційно чи реально) – він біля кожного. Тут ключове слово – кожного. Пандемія змусила усіх українців знову відчути, що ми – один організм.

Бо на Майдан виходили не всі, воювати на  схід України – теж далеко не кожен. А тут не сховаєшся – епідемія діє не за політичними, етнічними чи світоглядними принципами, вона вражає і все.

Читайте також: Віра у Бога і коронавірус

У такі моменти найважливішим є безпека кожного українця і її може надати лише держава, лише її розвинуті інституції і компетентні люди, котрі працюють у цих інституціях. Тут може допомогти лише якісна фахова освіта, забезпечена державою, належним чином розвинута медична сфера (а в нашому випадку – спершу реформована), ефективно діючі органи влади. Ну і, звичайно ж, розвинута економіка, яка можлива, знову ж таки, в державі, а не на території, контрольованій кількома олігархами.

Тому, якщо в когось виникало і далі виникає питання, для чого нам держава, то відповідь проста – щоб вижити і жити!

В таких критичних ситуаціях, як зараз, всі мають зрозуміти, що ніхто нам не допоможе, якщо ми самі не подбаємо про себе. Ні Путін не прийде «защищать русскоязычное население» від вірусу (в нього зараз в Росії не менші проблеми), ні безвідповідальні популісти, ні «Захід» (він теж займається виключно собою), ні жоден хабар (кому його давати в цій ситуації?), ні «зв’язки» (зв’язки з ким?), ні навіть великі гроші (бо якщо немає ані ліків, ані щеплень, то що купувати?).

Крім того, нікуди не втечеш: на заробітки в Італію чи Польщу не поїдеш, до Штатів – не полетиш. Зараз кожна країна виключно сама за себе. Тому для нашої державності зараз черговий тест. Як ми його пройдемо – час покаже, але уже зараз зрозуміло, що він буде вкрай важким і для економіки, і для соціальної сфери.

Читайте також: В складні часи люди мають допомагати одне одному

Карантин, який примушує усіх сидіти вдома є теж великим шансом. Турбуватися про себе, близьких, допомагати, на скільки нас вистачить. І думати. Думати про захист і будівництво держави. Ймовірно, на карантині ми таки зрозуміємо, що Україна – то наш дім, який ми повинні будувати і захищати. Але якщо «какаяразніца», то тоді вибачайте...

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!