Як Львів зекономив на кондукторах і втратив на «зайцях»

6630 3
Збитки від кількості охочих проїхати в трамваях «на халяву» майже утричі більші від вартості роботи понад 300 кондукторів
фото: Володимир Караїм

фото: Володимир Караїм

ЛКП «Львівелектротранс» ліквідував службу кондукторів, відтак кількість «зайців» відчутно зросла – вони «наїжджають» щомісяця на п’ять мільйонів збитків для підприємства. То, може, варто повернути кондукторів у львівський електротранспорт, запитує журналістка Марія Цигилик.

Півтора роки я їжджу трамваєм двічі на день. За цей час спілкувалася з контролерами один раз. Повторю: один раз за півтора роки. А ЛКП «Львівелектротранс» через «зайців» недоотримує в рік майже 57 мільйонів.

Ще півроку тому в львівських трамваях та тролейбусах лунала фраза «Запитай у сусіда, чи він заплатив за проїзд». Прохання було адресоване пасажирам, які мали б долучитись до контролю оплати проїзду іншими пасажирами. Як на мене -- це одне із свідчень неефективності чи недосконалості системи контролю. За словами екс-директора ЛКП Михайла Сидоровича, у жовтні 2017 року контролерів було шестеро, також контроль квитків здійснювали представники ГО «Патріот» та працівники ЛКП у вільний від роботи час.

А я, постійна пасажирка львівських тролейбусів і трамваїв, із ностальгією згадую часи, коли квитки купувала у кондукторів. Проте вже майже 10 років пасажири Львівелектротрансу мають допомагати собі самі – купувати квиток або у спеціальних точках продажу – кіосках із пресою (які не завжди розташовані на зупинках електротранспорту), або під час зупинки у водія (хоча насправді це відбувається під час руху) і компостувати його у не завжди справних компостерах, які можуть і не залишити відбиток. Іще можна скористатися послугою додатку «Приват24» і купити квиток онлайн, хоча це не завжди зручно, особливо, якщо немає мобільного інтернету або ж розрядився телефон.

Читайте також: Директор Львівелектротрансу ловить «зайців» у трамваях

Причиною звільнення кондукторів і перехід на систему «контролерів» тодішній директор Андрій Федоренко називав економічну доцільність: «У 2008 році видатки на кондукторів складали 500 тисяч гривень на місяць, при виручці один мільйон. А крім того, 70% пасажирів були пільговиками, тож квитки їм були непотрібні. Без кондукторів виручка зменшилась на 50 тис. грн/міс. Тобто, економічний ефект склав 450 тис.грн/місяць». Слід врахувати, що тоді на підприємстві працювало 40 контролерів.

Водночас у багатьох містах України кондукторів зберегли, не зважаючи на системні новації. Наприклад, у Тернополі, де впроваджують е-квиток, кондуктор тепер допомагає придбати проїзні, зокрема тим пасажирам, які не мають картки тернополянина, яку використовують для автоматизованої оплати за проїзд та у зв’язку з тим, що інфраструктура для придбання «е-квитка» ще повністю не налагоджена.

Подібна система діє і в Луцьку. Кожен кондуктор тролейбуса має переносний валідатор і три картки – для придбання «загального», «учнівського» і «нульового» (безкоштовного) квитка. Тож кондуктори не лише беруть плату за проїзд, а й одночасно здійснюють облік пільговиків, за проїзд яких кошти потім відшкодовує місто.

Кондукторів зберегли також і в київському електротранспорті. Вони продають квитки, і компостують, і перевіряють, чи в пасажирів, які купили квиток в іншому місці, є відбиток компостера саме того тролейбуса. Натомість у трамваях й автобусах польських Варшави та Вроцлава кондукторів немає, а працює система «контролерів». Більшість пасажирів у спеціальних автоматах в автобусах і трамваях зазначають час початку використання квитка: відтоді починається його дія на дві години, день, чи робочий тиждень.

Чи можна зараз порахувати фінансову доцільність повернення кондукторів у Львові? Давайте спробуємо. Наприклад, за розрахунками голови ГО «Львів’яни за електротранспорт» Антона Лягушкіна, кожен трамвай чи тролейбус потребує приблизно 2,6 посади кондуктора. За даними «Львівелектротрансу», у Львові на лінію щодня виходить 70 трамваїв та 55 тролейбусів. Отже, йдеться приблизно про 325 кондукторів. «Вартість» одного кондуктора для підприємства він визначив на рівні не менше 5490 грн щомісяця з огляду на рівень мінімальної зарплатні та єдиний соціальний внесок, який сплачує підприємство. Якщо просумувати ці цифри, виходить, що камбек кондукторів коштуватиме ЛКП «Львівелектротранс» майже 1,8 млн гривень (1 784 250 грн) на місяць.

Читайте також: Руки примерзають. Чому електротранспорт у Львові виживає, а не розвивається

А тепер повернемось до ще однієї важливої цифри – суми втрат для підприємства через безквитковий проїзд сягають щомісяця майже 5 мільйонів грн. Якщо припустити, що кондуктори зменшать ці втрати хоча б на 36% (ті самі 1,8 млн грн) – то вони вже стануть самоокупними. Врешті керівництво підприємства може виробити систему стимулів, які допомогли б кондукторам працювати ефективніше. Крім того, наявність кондукторів позитивно впливатиме на тих пасажирів, які регулярно вагаються – купити квиток і мати чистий спокій, чи зекономити три гривні і потруситися зі страху кілька зупинок. Але окрім зменшення втрат через зайців у ЛКП, повернення кондукторів дасть ще один плюс – у Львові з’явиться 325 нових робочих місць.

Щоправда, у Львові планують запровадити е-квиток вже у 2019 році, тоді ж, здається, що кондуктори  перестануть виконувати свої функції. Але перехід на автоматизовану форму оплати проїзду не відбудеться за короткий час. Кондуктори для зручності пасажирів могли б полегшити цей перехідний період, як, наприклад, у Луцьку чи Тернополі. А ще вони були б зручними для туристів, яких до Львова приїжджає дуже багато протягом усього року: увічливі кондуктори могли б на певний час стати своєрідними стюардами, спілкування з якими було би значно приємніше для туристів, непризвичаєних до наших реалій, аніж із контролерами, яких, здається, вибирають для роботи за рівнем відсутності увічливості та емпатії.

І ще одне – окрім всіх соціально-економічних бонусів такий крок матиме й приємні наслідки для пасажирів. Щоби купити квиток у трамваї чи тролейбусі, їм не треба буде шукати кіоск із пресою, передавати гроші до водія іншими пасажирами чи продиратися через повний вагон і вислуховувати компліменти від доброзичливців – кондуктор прийде до вас сам.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

 

 


Читайте також:
24 Липня, 2019 09:38
Львiвський батяр Не льодокол, а криголам! Ви ж не кацап.
7 Березня, 2018 20:30
Tocai HIC Як порахували втрати від безбілетників аж в 5 мільйонів гривень якщо в нас невідомий реальний пасажиропотік
7 Березня, 2018 10:31
ПанзіЛьвова Стаття мала б називатися "Назад у минуле". Як можна писати такі дурниці про незручну оплату через Приват24??? Це єдине позитивне покращення в електротранспорті за останні роки. Купувати так квиток просто і зручно. А не товста кондукторка, яка як льодокол, розсікає туди-сюди по переповненому трамваю. Ще з ностальгією згадайте про ковбасу по 2,20. Навпаки потрібно розвивати електронні сервіси, які є зручними і набагато ефективнішими, та даватимуть об'єктивну картину про кількість перевезених пасажирів. А щодо пільговиків: їм або монетизувати проїзд, або обмежити кількість поїздок на місяць, але строгий контроль за ними потрібен як і за всіма іншими, а не популістські передвиборчі рішення возити пільговиків безкоштовно і без обмежень.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!