На правах реклами

Як прямі ефіри допомагають вивчити англійську. Досвід засновниці академії іноземних мов

4076 0
Засновниця Академії зі структурного вивчення англійської мови “StudyRoom” Алла Лавренюк переконана, що завдяки прямим ефірам її слухачі краще опановують іноземну мову. Однак для їх проведення потрібна якісна практична та теоретична підготовка.

Я - сертифікована викладачка, дипломована юристка та художниця. Ні, я не консультую у сфері правових послуг і не малюю картини на замовлення, хоча такий досвід теж став для мене рушійною силою. Я використовую усі свої навички та знання, щоб постійно змінювати й вдосконалювати традиційні підходи до вивчення іноземної мови. Свій перший урок я провела у 14 років, а сьогодні мене знають як засновницю Академії «StudyRoom», у якій зараз навчаються англійської мови більше 2000 студентів. Мотивує, що деякі з них пройшли в Академії весь шлях до опанування мовою: від вивчення перших слів й до вільного володіння. Значить, моя система працює.

Ми чудово розуміємо, що до проведення прямих ефірів потрібна якісна практична та теоретична підготовка. І у чому сенс цих трансляцій в сучасному світі — теж добре відомо. Я ж хочу на своєму прикладі пояснити, як система спілкування в режимі реального часу вплинула на розвиток мого проєкту.

Чому я щотижня проводжу прямі ефіри 

«Добрий день, а це Ви та Алла, яка у неділю пояснювала в інсті фішки для запам’ятовування утворення Present Perfect? Було кльово. Я тепер хочу до Вас на навчання», — це хроніки мого діректу. «Привіт! Так, це я — та Алла. Надсилаю Вам тест на перевірку рівня Ваших знань з англійської, надалі оберемо групу та час!», — це звична історія, коли в Академію приходять люди, які відчули мою експертність та оцінили метод пояснення саме під час прямих ефірів.

Починаючи з серпня 2020-го, щонеділі, я зустрічаюся в онлайні з учнями: це моя «фішка для запам’ятовуваності». Для них я асоціююся саме з прямими ефірами. Я не довіряю нікому з наших викладачів цю місію, вона винятково моя. Ви бачили хоча б ще одного викладача, який у свій чи не єдиний вихідний буде прокидатися зранку, щоб провести безкоштовний урок для своєї аудиторії? Важливо: і зробить це з шаленим кайфом! Приєднуйтесь у неділю, зрозумієте, в чому особливість. Але цей метод — та добра й легка можливість для тих, хто фінансово не можуть собі забезпечити навчання. І ця атмосфера доступності —  реальна історія про бажання «дати змогу зрозуміти англійську» всім.

Особливий зв’язок з аудиторією: взаємодія та зближення

Бути «живою» —  це одна із важливих частин персонального бренду. Аудиторії цікаві мої справжні емоції: те, як я реагую на складніші питання, з яким настроєм я подаю матеріал, наскільки якісною є моя експертність в реальності, а не у соцмережах. Ця активна взаємодія і є, по суті, таким собі безкоштовним додатковим каналом для підтвердження експертності. Вочевидь, переписати допис, перезняти історію, підкласти собі шпаргалки, накласти інший звук і так далі — все можна по декілька разів перед публікацією змінити. І повірте, аудиторія сьогодні це чудово усвідомлює. А вихід у прямий ефір, без страху й тремтіння в голосі та тілі, — таке можуть одиниці.

Мотивація в режимі реального часу

Я горю реалізацією місії «показати найбільшій кількості українців, що англійська мова — легка». Що я заради цього роблю під час спілкування в прямому ефірі? Стимулюю та ровиваю інтереси студентів, долаю з ними бар’єри та страхи, заохочую до постійної взаємодії, створюю адаптивні підходи та цікаве навчальне середовище, надаю зворотній зв’язок, залучаю сучасний контент та змінюю підходи й методи подачі матеріалу. Нехай кожен з цих аспектів додає мені робочого часу, але повірте, воно того варте. Для мене найважливіше, щоб навчання було легким і максимально доступним. Бо саме їхнє «Так просто? Клас! Я все чітко розумію!» мотивує мене до безупинного розвитку Академії.

Ріст аудиторії: поповнення спільноти, зацікавленої у споживанні вашого контенту

Так, прямі ефіри сьогодні стали платформою для взаємодії студентів між собою, що об’єднує їх в «групу спільних інтересів». Саме з такою групою працювати набагато легше та цікавіше: вони комунікують, допомагають один одному в процесі та почуваються комфортно у спільноті, що, по суті, надважливо. Часто у процесі групового спілкування я надаю індивідуальні поради чи відповідаю на особисті запитання когось із студентів, чим підсилюю персональний підхід до навчання. А вже опісля прямого ефіру, зазвичай, моя «група спільних інтересів» розширюється, адже хтось залучає подругу, хтось тата, хтось однокласників. І на наступній онлайн-зустрічі нас стає більше.

Прямий ефір як елемент довіри

Ми живемо у стані війни. Для тих, хто в тилу, основною роботою є закриття потреб військових. І це дійсно те, що ми маємо робити, допоки не переможемо. З моїх спостережень, ведення прямих ефірів — це робочий метод для збору донатів. Сьогодні я впевнено скажу, що це самостійний додатковий канал для закриття потреб нашої армії. Саме через прямі ефіри за 30 днів ми з командою «StudyRoom» закрили збір на 500 000 грн, за які придбали три пікапи для ЗСУ! Я наголошую на важливості зборів та закликаю всіх студентів донатити на перевірені банки та збори – регулярно. Ця система працює, якщо стабільно нагадувати про важливість підтримки і пояснювати, що війна триває.

Чи радила б я починати вести прямі ефіри тим, хто ще вагаються? Безперечно. Але лише за умови, що ви готові робити це якісно. Бо прямий ефір — це про відповідальність, чесність і спільну мету.

 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав. 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!