Як швидко збудувати у Львові першу лінію метро

10623 0
Реалізація такої ідеї може покращити мобільність мешканців одразу кількох мікрорайонів Львова.
Фото: Вікіпедія

Фото: Вікіпедія

Львів'янин Філіп Шухевич – про те, як, маючи бажання, можна вирішити транспорту проблему для щонайменше трьох мікрорайонів Львова.

Більшість жителів Львова вважають транспортні проблеми міста найважливішими для розв’язання, адже щодня марнують дві години у транспорті. В останні тижні місцевої виборчої кампанії деякі партії почали проявляти більший інтерес до цієї теми і склали кілька довгих списків різних пропозицій для покращення мобільності у Львові.

Читайте також: Місто коротких відстаней? Як кандидати на мера Львова вирішуватимуть транспортні проблеми

У деяких виборчих програмах ідеться про будівництво нової транспортної інфраструктури –  доріг і трамвайних ліній. Це легко уявити. До того ж, нинішня ситуація настільки погана, що кожен проєкт може бути лише корисним. Але питання полягає більше в тому, щоб знайти для втілення проєктів фінансові ресурси та швидко реалізувати ідеї. І тут не слід забувати, що Укрзалізниця має можливість сприяти довгостроковому вирішенню проблем мобільності Львова.

Укрзалізниця контролює багато існуючих транспортних коридорів та значні ділянки землі у Львові. Прикладом є колія від Сихова до головного залізничного вокзалу. Попри стратегічне розташування, ця лінія майже не використовується – хіба для перевезення вантажів. Від спального району Сихів колія проходить поблизу нових ділових центрів уздовж вулиці Угорської, потім перетинає вулицю Стрийську, поблизу будівлі податкової інспекції, біля якої зводяться великі житлові та бізнес-центри. Далі колія перетинають вулицю Княгині  Ольги, де виріс новий великий мікрорайон, і йде біля величезних житлових і ділових центрів від вул. Кульпаркіської до вулиці Героїв УПА. Тобто колія із Сихова до вокзалуоб’єднує багато найшвидше зростаючих житлових кварталів та бізнес-центрів Львова і у разі адекватного використання для пасажирських перевезень може стати хребтом для життя у Львові і зменшити рух у центрі міста.

Колія через вулицю Княгині Ольги

Колія на вулиці Кульпарківській

Для ефективного перевезення пасажирів більшість великих міст світу використовують систему підземного метро. Для Львова це не варіант – через високу вартість проєкту. Але в деяких містах лінії метро курсують також над землею або є наземними. Основною характеристикою лінії метро є частота руху поїздів для зменшення часу очікування пасажирів.

Читайте також: Розкоркувати Львів. Як лікуватимуть хвороби транспортної інфраструктури

Чому Укрзаліниця не може надати транспортну послугу, подібну до метро, на лінії Сихів – головний вокзал? Доріжки вже є, як і мости для переходу через головні вулиці. Спочатку можна використовувати звичайні вагони, як в електричках. Залізничні ж станції можуть бути у вигляді накриттів за зразком автобусних.

Однак, однієї колії може бути недостатньо, тож треба додати ще. Таким чином, Укрзалізниця має можливість швидко і недорого створити першу лінію метро для Львова.

Якщо Укрзалізниця зацікавлена ​​у розвитку такої діяльності, аналогічну лінію можна запустити до мікрорайону Рясне, а тоді можна передбачити станцію і для мешканців ще одного великого житлового комплексу – на перетині вулиць Шевченка та Левандівки.

Уже зараз Укрзалізниця має можливість значно покращити життя багатьох львів’ян, створивши повний еквівалент того, що зазвичай називають метро. А муніципалітет може зосередитись на будівництві нових доріг, що, можливо, можуть бути побудовані паралельно залізничній колії.

Читайте також: Перетворити колії на дороги або Як Укрзалізниця впливає на трафік у центрі Львова

Оскільки Укрзаліниця є державною компанією, провідну роль у цьому проєкті міг би відіграти голова Львівської облдержадміністрації, особливо у домовленостях про фінансування проєкту Києвом.

Має сенс також і створення робочої групи для вивчення того, як Львівська заліниця може сприяти вирішенню транспортних проблем міста. До неї можуть увійти представники залізниці, муніципалітету, області, експерти та громадські діячі.

На жаль, варто пам’ятати, що, з досвіду, в Україні є багато необхідного, багато теоретично можливого, але чомусь дуже мало того, що можна реалізувати на практиці.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Матеріал підготовлений в межах спецпроєкту «Мобільне місто» за підтримки компанії EasyPay


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!