Як світова криза економіки може вплинути на Україну

5204 1
Не слід тішити себе ілюзіями, що проблеми у Китаї та США не вплинуть на Україну.

У світі набирає обертів економічна криза. Почавшись у Китаю через спалах коронавірусу, вона учора  зранку викликала різкий обвал на фондових ринках і провідних біржах  світу. До нього додалася нафтова війна між ОПЕК та Росією. На ці події не міг не зреагувати найбільший ринок світу – США. 

Про фактори кризи і те, яким чином вона може торкнутись України – викладач Львівської бізнес-школи УКУ та Києво-Могилянської академії, а також керівник секретаріату Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Михайло Винницький.

Моя україномовна стрічка мовчить про світову економічну кризу. А я не можу! Мої англомовні друзі тільки про це і пишуть, а українці лише цитують Шевченка, глузують з коронавірусу та зміни уряду, чи продовжують дискусії про фемінізм.

Учора зранку захисні механізми фондової біржі Нью-Йорку спрацювали і торги було призупинено на 15 хвилин. Механізм запускається у випадку різкого падіння цін на акцій, який може свідчити про несправність системи або паніку. Несправності не виявлено. Після відновлення торгів масовий продаж акцій продовжився. Інвестори (в основному, це інвестфонди, у яких зберігаються пенсійні заощадження американців) продовжували вихід з ринку.

Торги завершилися - як завжди, о 16:00 за східним часовим поясом США (22:00 в Києві). Результат: втрата майже 7,5% вартості індексу Dow Jones за день. Інші індекси показали схоже падіння. За останні два тижні втрачено понад 16% від вартості найбільших американських компаній (20% за останній місяць, що означає втрату 5,7 трильонів доларів). Це середній показник. Таких компаній, які збільшили капіталізацію - одиниці.

Не тіште себе ілюзіями, що це тимчасове - паніка коронавірусу пройде і все повернеться на свої місця. Не повернеться, бо американці вже дуже давно очікують корекцію – тільки вона не мала бути настільки різкою. Ціни на акції дійсно були «роздуті». Але описане падіння точно не корекція – це початок рецесії, якщо не депресії.

Також причина не лише у різкому падінні цін на нафту. Учора ціни на «чорне золото» впали до рівня 31-32 долара за барель. Спровокував це президент РФ Путін в суботу своїм рішенням вийти з договору з нафтовим картелем OPEC, в якому домінує Саудівська Аравія. Араби відповіли заявою – знімаємо обмеження на видобуток і починаємо цінову війну з Росією. Світові ціни полетіли униз. Очевидно, що ця ситуація погана для Кремля. Але потрібно розуміти, що світові нафтові компанії є важливим елементом світової економіки, їх акції також торгуються на біржах, саме вони мають чи не найбільші борги перед інвестфондами і банками США.

І ще одне застереження: не думайте, що це все американські проблеми і вони не вплинуть на Україну. Американський споживач є основним рувшієм економіки США – найбільшої у світі (саме так – не Китай, а США править світовим капіталізмом). За останніх два тижні пенсійний фонд середньо статистичного американця зменшився на майже 20%. Очевидно, він/вона зараз купуватимуть менше: квитків, харчів, відпусток, послуг, будівель, ґаджетів, машин, програм... Це не може не вплинути на увесь світ!

Найближчим часом українцям слід очікувати на такі тренди:

1) Світові ціни на метал і зерно продовжуватимуть падати;

2) ІТ сектор отримає чи не найбільший удар – замовники зі США або скоротять бюджети, або ж закриють проєкти (або самі закриються);

3) Бюджети донорів у 2021 році будуть різко зменшені;

4) Увага західних політиків буде спрямована виключно на внутрішні проблеми своїх країн. Про Україну вони думатимуть все менше і менше;

Додам ще два тренди:

а) очікуємо різке падіння туризму в Україну (цей сектор за останні роки став не зайвим для економіки світу);

б) очікуємо зменшення можливостей для заробітчанства українців в ЄС (вже з травня), і відповідно, поступове зменшення кількості валюти, яку українці щомісяця відсилають додому. А ця сума в 2019 році перевищила 10 мільярдів доларів у рік.

Враховуючи це все, можна лише побажати успіху новому уряду України і нам всім. Легко не буде.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 



Читайте також:
10 Березня, 2020 21:07
Спостерігач Зрозуміло, що "дєнєг нєт, но ви там дєржітєсь*
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!