Як жінкам шукати роботу і чи говорити про дітей на співбесіді

3510 0
Жінку у всіх галузях життя, не зважаючи на емансипацію, і досі вважають жертвою.
Фото: Tim Gouw

Фото: Tim Gouw

Сертифікована HR-ка з досвідом, коуч ЕCF та засновниця «HR-Кав'ярня®» Анна Зайцева розповідає, як жінці шукати роботу та як боротися зі стереотипами.

«Ви одружені? А діти є? Одна дитина? Якого віку? А другу, коли плануєте?» – з такого шквалу питань починалася моя співбесіда в далекому 2007 році, коли моєму синові ще не було і шести.

Так, я одна з тих ненормальних мам, яка не планувала довго «сидіти в декреті», чим шокувала дорогу родину.

Я вирішила, що можу працювати двічі на тиждень в офісі, коли моя бабуся зможе підстрахувати з малюком, а решту днів даватиму собі раду з робочими питаннями віддалено, поки малюк спить. Бабуся погодилась і 8 листопада 2007 я повернулася до улюбленої справи. І отримала все, що хотіла: зручний графік роботи, прекрасний колектив з чудовими власниками

Єдине, що не співпало з очікуваннями – зарплата. Вона виявилась вдвічі вищою!

То ж моя відповідь на питання «Як жінці шукати роботу і чи згадувати при цьому про дітей?» проста: шукати. Відповідно до свого бачення та цілей. За чітким планом із не менш чітким переліком критеріїв. А діти? Діти – не перешкода.

На мою думку, жінку у всіх сферах життя, не зважаючи на емансипацію, і досі вважають жертвою. Ні, не чоловіки, а... інші жінки. Вони ж активно підтримують наявні в суспільстві стереотипи про роль жінки і ЩО та КОМУ вона зобов’язана.

Суцільна маячня. Ось деякі з цих стереотипів. У 20 років вам мали б відмовити, бо неодружені і, начебто, ризик декрету переважував би всі ваші чесноти. В 25 вас не візьмуть на роботу, бо ви – молода мама і тепер на заваді нібито стоять гіпотетичні лікарняні. Вам 35, 37 чи, не дай Боже, 40 з невеликим хвостиком? Кому ви потрібні у ТАКОМУ віці.

Стоп! Ви справді думаєте, що вік, сімейний статус чи наявність маленьких дітей – корінь усіх бід щодо пошуку роботи?

А може, скажіть чесно, ви спізнились на співбесіду, бо маленька дитина і вчасно вийти з дому – це трилер… А попередити? Ні, не чули. Готуватись до співбесіди вам теж не пасує? Чи знову відмовились виконати тестове завдання? У вас на всі випадки є залізний аргумент – «маленька дитина». І, вишенька на тортику – замість своїх сильних сторін ви починаєте розповідати про трудове законодавство.

Ось що я вам скажу: для того, щоб отримати роботу потрібно демонструвати компетенції відповідно до обраної посади, а не маніпулювати. Кожне рішення має свої наслідки.

Тож, якщо ви все таки хочете повернутись до роботи, то для початку спробуйте відповісти на наступні запитання:

  • Як зміниться ваше життя і сім'ї, якщо повернетеся до роботи?
  • А що станеться, якщо нічого не змінювати?
  • Чим саме хочете займатися? Які вакансії для вас зараз цікаві?
  • Який графік роботи буде ідеальним і дозволить якнайкраще поєднати роботу і материнство?
  • Хто допоможе з дитиною, поки працюватимете? На яких умовах?
  • Де і як будете шукати цікаві вам компанії та вакансії? Хто з вашого оточення може допомогти з пошуком роботи?
  • Які ваші сильні сторони допоможуть отримати бажану посаду? (Якщо важко самостійно визначити, зверніться до коуча і з його допомогою складіть карту індивідуального розвитку, де будуть чітко прописані ваші здібності, базові цінності та компетенції).
  • Скільки хочете заробляти? Чому саме ця сума?
  • Про які досягнення слід обов'язково сказати на співбесіді? А яке питання на співбесіді може загнати вас в глухий кут?

А ще приведіть до ладу свої сторінки в соціальних мережах. А також перегляньте  резюме і скорегуйте його відповідно до обраної вакансії. Приберіть з нього все зайве – не пишіть в резюме те, про що вас не просили, не провокуйте зайвих питань. Буде потрібна особиста інформація, уточнять на співбесіді. Фото? Його теж приберіть з резюме. Якщо ж просили надіслати резюме з фото, підготуйте офіційне та вкладіть його окремим файлом. А краще додайте в резюме посилання на свою сторінку в Linked In.

Пам'ятайте, на кожну цікаву вакансію має бути окреме резюме.

Супровідний лист – must have. І це не обговорюється!

Підберіть кілька варіантів одягу для співбесіди. Не експериментуйте. Скористайтеся послугою стиліста.

Дивіться на кілька кроків вперед. Якщо пройшли всі етапи та маєте чіткий план дій - розправте плечі і впевненою ходою вирушайте назустріч успіхові.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Цей медіа-продукт створено TvoeMisto.tv за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст продукту належить виключно TvoeMisto.tv і не завжди відображає погляди USAID або Уряду США. Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, в тому числі графічному та електронному, копіювання або використання у будь-який інший спосіб без відповідного посилання на оригінальне джерело та письмової згоди редакції ;TvoeMisto.tv заборонено.

This media product was produced by TvoeMisto.tv with the support of the United States Agency for International Development (USAID). The product content is solely TvoeMisto.tv and does not necessarily reflect the views of USAID or the US Government. Reproduction and use of any part of this product in any format, including graphic, electronic, copying or use in any other way without the corresponding reference to the original source and written approval from TvoeMisto.tv, shall be prohibited.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!