Електротранспорт Львова: купляти вживане чи ремонтувати старе

7622 2
Львівський електротранспорт потребує оновлення та модернізації. На такій думці зійшлися учасники дискусійної зустрічі «Громадський транспорт у Львові: які зміни чекають на мешканців міста?», ініційованої Tvoemisto.tv. Вони висловили свої позиції щодо того, як Львову рухатися далі: купувати вживаний транспорт у Європи чи ремонтувати застарілий, але свій.

Михайло Сидорович, керівник ЛКП «Львівелектротранс»:

Для нас важливо не лише оновлювати транспорт, а й якісно та вчасно проводити технічне обслуговування. Необхідно провести глобальне технічне переоснащення двох підприємств: тролейбусного і трамвайного депо. Також маємо розвивати вагоноремонтну майстерню. Зараз ми маємо 70 трамваїв. Сподіваюся, що з того парку, який зараз «відпочиває», ми зуміємо підняти ще до десяти трамваїв.

Схожа ситуація є й у тролейбусному парку. Маючи зараз 56-60 тролейбусів, ми не можемо закупити одразу ж таку кількість нових транспортних засобів. Досвід Вінниці (придбання вживаного європейського транспорту, – ред.) – вартує уваги. Цікавим є те, як вони ремонтують тролейбуси, витрачаючи 500-600 тисяч гривень: зрізують кузов та наварюють його по-новому. Такий ремонт може продовжити життя цього транспорту на 5-10 років. А той поверхневий ремонт, який робимо ми у Львові, – це є нераціональне використання грошей.

 

Антон Лягушкін, голова ГО «Львів’яни за електротранспорт»:

Щодо Вінниці є кілька міфів. По-перше, це місто отримало трамваї абсолютно безкоштовно. Окрім того, вони є технічно відсталими. Як і тролейбуси. Так, вони можуть прослужити ще певний час. Але мені здається, що немає сенсу витрачати гроші на ось цей мотлох, яким і є наші старі львівські «Шкоди».

Можна було б, наприклад, закупити в Будапешті тролейбуси «Ікарус», а в Чехії – тролейбуси «Шкода», віддати їх на завод «ЕлектронТранс» та провести там їхню додаткову модернізацію. Так зробив Житомир, який купив у Вільнюсі тролейбуси та частково модернізував їх на ЛАЗі.

Читайте також: Як трамваї і тролейбус від «Електрону» дисциплінують пасажирів у Львові?

Довідка. Дискусійні зустрічі у рамках платформи «Твоє місто Львів»  відбуваються з ініціативи  Tvoemisto.tv за підтримки Європейського фонду за розвиток демократії  (European Endowment for Democracy). 

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
2 Липня, 2016 15:50
Ліда Ця тема є актуальною для львів'ян. Кожен другий добирається на роботу на громадському електротранспорті. На жаль стан деяких дуже тяжкий.
Тут я маю декілька пропозицій, щоб електротранспорт полюбило більше людей:
1) На кожній зупинці повинно висіти інформаційне табло табло (якісне, в робочому стані): номер маршруту, розклад руху.
2) ДО МЕНЕ ПОВИНЕН ПРИЇХАТИ ТРАМВАЙ В НОРМАЛЬНОМУ ВИГЛЯДІ (ОДНО - ДВОКОЛІРНИЙ), А НЕ ЯШИК НА КОЛЕСАХ ПООБКЛЕЮВАНИЙ РЕКЛАМОЮ.
3)Відносно старих - цілком реально поступово ремонтувати і надавати прекрасного вигляду. Не знімати нічого з рейсу. Дати життя старим, тим, які стоять у депо. Осучаснили один - замінили на нього старий з рейсу і так далі.
4) Щоб не понищили тих нових, які ми вже маємо - поставити камери, за якими можна визначити хто знищив.
16 Лютого, 2016 12:20
Юрій І це все? чому так СКУПО пишете про таку тему? чому ні слова нема про кількість коштів затрачених на ремонт чи закупівлю вживаного?? чому не пишете про львівелектронтранс, який виграв тендер і продав Місту електробус і ще продасть трамваї що поїдуть на Сихів??
якась бідна публікація яка не дає відповіді на питання пересічного читача
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!