Зоя Красовська

Зоя Красовська

Чи варто львів'янам сортувати вдома сміття? Роз'яснення від перевізників і посадовців

7908 0
Цього тижня посадовці Львівської облдержадміністрації неодноразово називали ініціативи міських чиновників із сортування сміття популізмом та піаром. Tvoemisto.tv розібралося, чи сортують зараз сміття у Львові, і чи не марно львів’яни докладають зусиль, аби розділяти відходи вдома.

Перевізники. Сортування як жест доброї волі

 
Про те, як відбувається сортування відходів, що вивозять компанії, Tvoemisto.tv запитало в усіх шести перевізників, які працюють у Львові. Відповідь не дали тільки в компанії «ДВ-Екосвіт», яка разом з іншими перевізниками обслуговує Сихівський район.  
 
У тому, що збір сміття відбувається роздільно запевняють тільки приватні перевізники. Заступник директора «Санком» Віктор Сапожак каже, що сортуванням компанія займалася незалежно від муніципальних рішень. Але, за його словами, програма поводження з відходами дещо розширить якість сортування: «Відповідно до міської програми, ми будемо доставляти додаткові контейнери і сортувати скло, пластик і картон».
 
Вже зараз роздільно збирають скло, пластик та змішані відходи в компанії «Грінера», розповів директор компанії Олексій Карнаушенко: «На кожен тип контейнера приїжджає окрема машина і це окремо здається. Воно прямо їде на фірми, і там вже сортують. Окремо їде машина та збирає відсортоване сміття. Ми здаємо в основному пластик і скло».
 
 
Про часткове сортування також каже компанія «Спецавтотранс-Львів». За словами менеджера «САТ» Андрія, фірма з 2011 року виставила окремі контейнери для збору пластику, а здавати скло та папір було складніше, оскільки з контейнерів вторсировину найчастіше розтягували та здавали безхатченки.
 
Сталі практики сортування відходів вже мала компанія «АВЕ Львів». Але через проблеми з вивезенням сміття роздільний збір відходів практично припинився, розповів керівник відділу корпоративних клієнтів компанії Юрій Демцьо: «Потужності ми маємо, людей маємо. Коли Львів був завалений сміттям, то і люди були переорієнтовані на інші задачі. Ми все здаємо на підприємство, яке буде все відсортовувати. Скло і папір також плануємо відсортовувати».
 
 
Про відсутність сортування сказали тільки у комунальному «Львівспецкомунтрансі». Саме на його контейнерах у першу чергу з’явилися наліпки, ініційовані містом для сортування окремо органіки, пластику, паперу і скла. 
 
«На жаль, люди як кидали будівельне сміття, так і кидають. Їх не цікавить, що написано на контейнерах. Ситуація змінилася тільки в тому плані, що тепер на контейнерах гарні наклейки. Люди сортувати не хочуть, не вміють і найближчим часом цього робити не збираються, бо ніякої вигоди для них немає», — каже заступник директора «Львівспецкомунтрансу» Сергій Шезденко. За його словами, фірма не має можливості відсортовувати сміття самостійно, а належної сортувальної лінії поблизу Львова немає: «Як не смішно, але найкраще сортували роми на «Збиранці», — додає він. 
 
 

Що пішло не так

 
«Ми припустилися помилки, яку треба визнати і виправити», — зізнається директор міського департаменту поводження з ТПВ Іван Рудницький, говорячи про ініціативу вивозити в першу чергу лише органічні відходи. — Доки ми чітко не будемо знати, що органіка вивозиться в одне місце, а скло в інше — нічого не зміниться». 
 
У своїй заяві благодійний фонд «Екологія. Право. Людина» також розкритикував роботу міської влади, щодо сортування органіки зокрема: «Навіть при наявності контейнерів для збору мокрої фракції – компостування органіки на рівні міста не організовано, тому вона буде і надалі потрапляти на сміттєзвалища. І надалі влада покладає надії на ініціативність львів’ян, які мають організувати компостування органічних відходів або на рівні ОСББ, або житлових кварталів, чи закладів харчування».
 
 
За словами Івана Рудницького, спільно з екоактивістами пропрацьовується можливість організації компостування органіки. Але зараз він вважає більш дієвим розділяти пластик, скло і змішані відходи. На його думку, щодня мають вивозитися змішані відходи, а скло та пластик — по мірі наповнення контейнерів. «Я прихильник малих кроків. Оскільки пластик уже добре відсортовують, то варто почати з цього. За 2-3 місяці ми доб’ємося, щоби він не потрапляв в загальні контейнери і далі можна переходити до відокремлення паперу і скла», — вважає посадовець. За його словами, департамент буде корегувати роботу перевізників. 
 

Хто відповідальний?

 
Зараз вивезенням сміття займається обласна адміністрація. Тут планують створювати свою програму щодо сортування відходів.
 
«Нами вже розроблена програма поводження з ТПВ, де передбачено роздільне збирання сміття», — сказав директор департаменту ЖКГ Львівської ОДА Назарій Романчук. За його словами, напрацювання міської влади будуть враховуватися, а також до розробки конкретних кроків для сортування планують залучити депутатку Ірину Оршак, яка має своє бачення процесу. 
 
 
«Після того як ми налагодимо системний вивіз з міста Львова, ми налагодимо комплексне вирішення уже в процесі сортування. Ми зараз працюємо з перевізниками, і перевізники абсолютно готові до того, щоби брати в цьому участь і відповідно здійснювати», — каже Назарій Романчук. За його оцінками на більшості майданчиків перевізники уже вивозять сміття в плановому режимі, тому відсортовувати вторсировину вони можливість вже мають. 
 
За словами заступника міського голови Андрія Москаленка, ОДА контролює вивезення, а місто буде впроваджувати стратегію ZeroWaste, велика частина якої полягає у просвітництві. До перевізників місто і раніше висувало вимогу сортувати сміття, але як контролюватиметься цей процес — чіткої відповіді немає. 
 
«У нас завдання стоїть не на тому, щоби на когось накладати санкції, а на тому, щоби докласти максимально зусиль. Я думаю, тут у всіх одна позиція в тому, щоби було сортування. Я би швидше виходив від мотивації, бо сортування економічно вигідніше перевізникам», — каже Андрій Москаленко. 
 
Якими будуть результати втілення Zero Waste, планують визначити за допомогою аналітики через два роки. Тим часом у заяві фонду «Екологія. Право. Людина» екоактивісти закликають чиновників більш відкрито обговорювати плани і програми, а не оприлюднювати проекти за два дні до їхнього ухвалення, як це було із міською програмою поводження з ТПВ.
 
 
Наразі з позиції перевізників зрозуміло, що чим ретельніше львів'яни сортуватимуть сміття по відповідних контейнерах, тим більше шансів, що вторсировина поїде на переробку, а не перетворюватиметься на купи сміття. 
 
Зоя Красовська

 

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!