Що буде з цінами на продукти. Розмова з власником «Шувару»

7749 0
Люди почали економити, бо зараз попит суттєво змістився в бік дешевшої продукції. Показником початку кризи є поява в продажу дешевої ковбаси, яка коштує приблизно 35 грн за кг.

Закриття усіх продуктових ринків Львова на карантин погано вплинуло на фермерів, які не могли продати ранні овочі і просто їх викидали. А закупівельна ціна на цю продукцію впала у 3-5 разів. Зараз ринки знову працюють і ситуація з цінами покращилася. Tvoemisto.tv розпитало у власника оптового ринку «Шувар» Романа Федишина, чи збанкрутували фермери через карантин, що купують і чи економлять містяни і як вплине посуха на півдні України на ціни на ринках.

Яка зараз ситуація з фермерами і закупівельними цінами на продовольство? Чи зросли ціни для львів‘ян?

Ситуація з фермерами стабілізувалася і ринкові ціни зараз не відрізняються від тих, що були в цей період минулого року. Зараз закупівельна ціна огірка навіть трохи вища, ніж в попередні роки. Бо на карантині до відкриття ринків закупівельні ціни на продукцію  були дуже низькі. 24 квітня огірок коштував 9 грн за кг, що дуже мало, а зараз 30 грн/кг.

Ринок продовольства в Україні дуже потужний. Канали збуту складались стимуляційним шляхом і таке адміністративне втручання як закриття ринків, перекрило один з каналів збуту. Це  порушує ринкові механізми, але водночас показує, що вони у нас існують і ціна на продукцію визначаються через співвідношення попиту та пропозиції.

Думаю, овочі і фрукти коштуватимуть десь так, як і минулого року.  З молочною продукцією і рибою ситуація добра. Але за два місяці карантину люди споживали менше риби.

Як на ринок вплинуть несприятливі погодні умови для урожаю на Півдні України?

В аграрному секторі регулювання природою це нормальний процес, таке є щороку. Але наразі важко спрогнозувати як буде. Припускаю, дефіциту не буде.

Загалом я не вважаю, наприклад, посуху форс-мажором і що збанкрутує багато фермерів. Серйозних збитків зазнали фермери з Херсону і Закарпаття – ті, хто розраховував на ранні овочі. Але люди садять другий урожай. Кожен, хто працює в аграрному секторі рахує прибуток на 3-5 років вперед. Львівщину ця проблема зачепила найменше, бо у нас не вирощують ранню продукцію. Постраждали квітникарі і тепличники, які не змогли продати огірки і помідори. Я спілкуюсь з цими людьми і вони дають собі раду, я не знаю нікого, хто збанкрутував би в області.

Проте на  Львівщині значну частину продукції люди вирощували на присадибних ділянках, куди добиралися громадським транспортом. Через карантин люди не могли цього зробити, тому восени продукції буде менше. Я думаю через це можуть від серпня почати зростати ціни.

Які продукти на карантині люди купують частіше і які перестали взагалі?

Суттєвого браку коштів у покупців не відчувається та й дефіциту нема. Але дуже помітно, що люди почали економити, бо зараз попит суттєво змістився в бік дешевшої продукції. Для нас показником початку кризи є поява в продажу дешевої ковбаси, яка коштує приблизно 35 грн за кг. Купують її насамперед вразливі групи населення.

Дуже погано продаються продукти делікатесної групи: дорожчі сири і риба, особливі види м‘яса. Їх часто купували ресторани, а вони ще повноцінно не працюють. Щодо дорогих фруктів, то підприємці швидко реагують і перестають робити замовлення в імпортерів.

Закарпатська полуниця стає популярною, продажі зростають щодня. Найбільше реалізовували до 60 тон в день. Вартість коливається від 100 до 150 грн, в залежності від ґатунку.

Для кого зараз вигідніші умови: для великих агрохолдинів чи малих фермерів?

Великі агрохолдинги це надута мильна бульбашка, яку передотували з бюджету. Більш конкурентноспроможні невеликі та родинні господарства, які взагалі не мали підтримки з держбюджету. А саме вони забезпечують 70% потреб українців у продовольстві.

Ринок «Шувар» розташований на Сихові, у спальному районі. Чи ви не плануєте розширюватися і відчинятися в центрі міста? Як на вас впливає карантин?

Оптовий ринок має бути в одному місці і утворювати ціни. Ми зацікавлені, щоб існували роздрібні ринки, бо це основні наші покупці. Нас турбує, що ринків стає менше і вони скорочуються, зараз у Львові продовольчих є десь 40. Ми побачили на карантині, що вони є важливі для економіки.

Карантин нас добряче «струснув», ми зрозуміли, що можна ще більше навести порядок і допрацювати санітарні процеси. За 30 років існування компанії «Шувар» ми пройшли багато криз і зараз не звільнили жодного працівника через пандемію. Маємо декілька сценаріїв розвитку подій, зокрема для роботи під час карантину, бо вже знаємо як це. Але сподіваємося спалахів Covid-19 вже не буде.

Наталя Лазарович

Фото: Варіанти та Марічки Станчак

Цей медіа-продукт був створений TvoeMisto.tv за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст продукту належить виключно TvoeMisto.tv і не обов'язково відображає погляди USAID чи уряду США. Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, включаючи графічний, електронний, копіювання або використання будь-яким іншим способом без письмової згоди редакції та відповідного посилання на першоджерело, забороняється. 
 

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Інтерв'ю Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!