Фото з Фейсбук-сторінки Тараса Хамера

Фото з Фейсбук-сторінки Тараса Хамера

«Для всіх був, як батько». Спомини побратимів про Тараса «Хаммера» Бобанича

4869 0
Сьогодні у Львові на Полі почесних поховань Героїв (Марсове поле) спочине назавжди керівник «Правого сектору» Львівщини Тарас «Хаммер» Бобанич. Tvoemisto.tv зібрало спомини про Тараса його близьких та бойових побратимів.

Тарас «Хаммер» Бобанич долучився до лав «Правого сектору» укінці листопада 2013 року, брав активну участь у Революції Гідності. З 2014 року воював проти окупантів у складі ДУК «Правий сектор». Брав участь у бойових діях в складі 1-ї окремої штурмової роти ДУК ПС. У 2019 році став заступником командира ДУК ПС з питань діяльності резервних підрозділів. А у 2020 році був обраний членом Проводу Національно-Визвольного Руху «Правий сектор». Після повномасштабного вторгнення росії в Україну Тарас Бобанич очолив 2-й окремий батальйон ДУК ПС.

Тарас завжди прикривав бійців, як і в день загибелі, чим спас багато життів, говорить у коментарі Тvoemisto.tv Уляна Кузик, начальниця управління постачання добровольчого корпусу «Правий сектор».

«Це сталося під Ізюмом... вони виїхали зі Львова в перший день, як тільки почалася війна. Спочатку вони були в гарячих точках у Києві, а потім одразу поїхали далі, де було ще гарячіше. Загинув він дуже героїчно. У принципі Тарас завжди ходив з хлопцями на позиції і намагався їх прикрити від ворожих обстрілів. Цього разу вийшло так само. Вони були на позиції. Їх "накривали" зі всіх обзроєнь. Тоді він дав наказ відходити, йшов останнім, бо прикривав хлопців, і, на жаль, загинув. З ним поліг ще один побратим, який також прикривав відхід, всіх інших хлопців вдалося врятувати. Тарас врятував багатьох тим, що постійно відходив останнім», – каже начальниця управління постачання добровольчого корпусу «Правий сектор».

Уляна Кузик розповідає, що для побратимів Тарас Бобанич був, як батько, і що крім військової служби вони разом організовували для цивільного населення багато подій.

«Тарас завжди старався вберегти нас всіх, побратимів, посестрів, завжди за всіх переживав, хвилювався, допомагав та оберігав. Можна сказати, що він був для всіх, як батько. Хоч він і молодший від мене. Я познайомилася з ним ще у 2014 році, коли була волонтеркою і передавала допомогу нашим хлопцям із різних формувань. Тоді я познайомилася із "Правим Сектором" і з Тарасом у Львові. Відтоді ми почали працювати разом, я одразу потрапила в "Правий сектор" і от досі тут.

Ми з Тарасом організовували різні табори влітку, коли хлопці були на ротації на Заході України. Робили також військово-патріотичні вишколи. Насправді стільки всього робили, що зараз навіть страшно подумати, з ким то все тепер проводити. Це дуже велика втрата для всієї України», – розповіла Уляна Кузик.

Такі, як друг Хаммер, не повторюються, наголошує Михайло Ухман, адміністратор групи «Корпус «Правий сектор». «Жив, як Герой, воював, як Герой, загинув, як Герой! Незамінних в нас немає, але такі, як друг Хаммер - не повторюються. Ти ніколи не будеш забутий, Друже, обіцяю!», – написав Михайло Ухман.

Не може повірити, що ніколи вже не потисне його руки священник Коломийської єпархії УГКЦ, капелан Михайло Дзюба.

«Сумую.... Усвідомлюю, що ніколи вже не потисну його міцну руку та повірити у це не можу... Загинув справжній націоналіст. Він серцем востаннє слова ці промовив: Україно, заради Тебе я жив, Заради Тебе боровся, Заради Тебе загинув!», – написав отець Михайло.

Життя та чин Тараса «Хаммера» надихатимуть не одне покоління українців, написав у Facebook Вадім Єрмілов, боєць-доброволець «Правого сектору», уповноважений зі збору допомоги для 2 батальйону ДУК ПС, яким командував Тарас «Хаммер».

«Друг Хаммер зі студентських років був активним учасником правого руху, який вважав, що націоналіст має тихо робити свою справу, не очікуючи винагороди чи похвали… Його загибель – це велика втрата для всього націоналістичного руху України. Але його Життя та Чин надихатиме ще не одне покоління українців на розбудову Української Самостійної Соборної Держави, яка дуже скоро завалить москву», – зазначив Вадім Єрмілов.

Особливий, думав від серця, говорив душею, любив поезії та цитувава філософів, справжній лицар, для якого Україна була понад усе – пишуть про Тараса «Хаммера» у групі «Правий Сектор /Львівщина» на Facebook.

«Завжди стояв на трьох стовпах – цінності людського життя, глибокій шані до родинних цінностей й безмежній повазі до традиції. Відданий ідеї Воїн з неосяжним внутрішнім світом. Він любив поезії та цитував філософів  – справжній шляхетний Лицар, Україна для якого була понад усе», – згадують про Хаммера побратими і цитують вірш українського поета Євгена Маланюка:

«Відповідай!..

Гартований не даром

В сльозах душі й пекельному вогні,-

Всім каїнам,

Хамам,

Всім юдам і рідні,

Всім ворогам твоїм й самому Сатані

За честь Вітчизни, топтану в багні,

Відповідай

Своїм страшним ударом!».

Роман Тищенко-Ламанський

Фото з Фейсбук-сторінки Тараса Хаммера

Відео: Дар'я Кучер, Іван Станіславський/Твоє місто


Люди Твого Міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!