FACEBOOK МІНОБОРОНИ УКРАЇНИ

FACEBOOK МІНОБОРОНИ УКРАЇНИ

Як записатись у Львові в тероборону. Вимоги, документи, адреси

33213 0
Хто може вступити у тероборону, які документи для цього потрібні і на скільки укладається контракт. Тvoemisto.tv підготувало покрокову інструкцію.

Христині 27 років. З сіроокою, тендітною дівчиною я познайомилась поблизу військомату, що на вулиці Батуринській,2. Гортаючи щось в телефоні, вона намагалась знайти, куди їй потрібно йти, щоби записатися у тероборону. Каже, що вирішила бути корисною і готова стати резервісткою.

«Мені кажуть, що моя цивільна спеціальність така, що мене скерують у діловодство. Папірці перебирати я не буду, піду тоді кудись волонтерити, у госпіталь, чи деінде, щоби справді бути корисною», – каже Христина.

Дівчина працює в ІТ, живе у Львові. За плечима у неї невеликий рюкзак, вона виглядає рішуче. Каже, що перед тим, як йти до військомату, підготувала деякі свої документи, їхній перелік знайшла в Інтернеті. Тепер, до речі, працює сайт Окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ, там також є перелік документів, які потрібні для вступу у резерв. Утім, як з’ясувалось не все так просто…

У військоматі Христину вислухали, і сказали, що їй не до них. «Відправили мене в іншу будівлю, кажуть, що там записують в резерв. Все дуже незрозуміло», – каже дівчина.

Збираюся іти з нею, запитую куди ж її скерували. «Що за структура не знаю, сказали, як виглядають двері», – говорить вона.

Ми проходимо трохи територією, заходимо до будівлі із вивіскою «Штаб військової частини 7031». Військові тут просять не фотографувати. При вході двоє службовців фарбують металеві ящики. В глибині приміщення стоїть стіл, один з військових записує наші прізвища і час, коли ми прийшли у зошит, запитує, чи прийшли записуватись у резерв. Нас проводять на третій поверх, дорогою інший службовець каже, що трохи пожвавився запис до тероборони, людей приходить більше, ніж декілька днів тому.

«Переважно йдуть чоловіки, ті, хто служив, хто воював у 2014 році. А ви оберете спеціальність, будете вчитись. На кілька днів, можливо, доведеться відлучатись на навчання», – каже він.  

У коридорі на третьому поверсі кілька військових, вони знову запитують наші прізвища, імена, кажуть чекати. Тут я залишаю Христю, кажу, що журналістка, запитую скільки людей уже долучились до тероборони, хто переважно приходить, скільки часу це займає. Мене ведуть до заступника командира бригади, підполковника Дмитра Литвина.

У нього в кабінеті пахне цигарковим димом. Він одразу каже, що не читає інформації зі ЗМІ, що у них все гаразд, і всі готові воювати. Скільки людей записалось до тероборони, він не знає.

«На вулиці Пекарській, 41 відкрили центр рекрутингу. Там скеровують усіх, хто хоче у тероборону, надають інструкції і списки необхідних документів. Людина, яка хоче долучитись, вона все знайде. Вмотивовані військові виконують завдання, а той, хто має сумніви, завжди запитує», – каже військовий.

Він додає, що його турбує ставлення цивільних до того, що відбувається. Каже, що відповідальність за країну лежить на кожному громадянину.

Допоки ми розмовляли, Христина сиділа у коридорі, її там протримали ще майже годину, а потім знову відправили у військомат, ставати на військовий облік.

«У військоматі мені дали талончик, там є час, і дата – 17 березня, коли я знову маю прийти, дали перелік документів, які треба, щоби стати на військовий облік. Після того піду підписувати контракт на службу в теробороні на три роки. Але, щоби це довідатись, мені потрібно було ще годину походити там», – каже дівчина.    

У коментарі Tvoemisto.tv командувач територіальної оборони Львівщини підполковник Валерій Курко каже, що нині кількість людей, які підписали контракт на службу в теробороні уже рахують сотнями. Скільки саме є таких контрактів він не називає.

Людина, яка стала на військовий облік і підписала контракт у резерві буде залучатися на навчання впродовж року на 130 годин на рік. Це може бути по кілька годин на місяць чи на три, якщо за планом.  То за планом, але якщо не за планом, то програма підготовки може змінюватись, кількість годин може збільшуватись.

Підполковник каже, що у війську є запит на всі військові спеціальності – і водії, і стрільці, і фінансисти, медики.

«Так, до нас справді непросто потрапити, потрапляють найвмотивованіші. Кількість це не найважливіше. Щоб не було думки, що беруть абикого, адже не кожен громадянин у вишиванці є щирим патріотом.  Як би добре людина на вишколах не вчилась стріляти, у бою вона може схибити, або ж незрозуміло куди поверне ту зброю. Я мушу бути впевнений у своїх бійцях», – каже Валерій Курко.

 

Хто може записатись до тероборони?

У тероборону може записатися бажаючий чи бажаюча від 18 до 57 років, які стоять на військовому обліку. Стати на військовий облік можна, звернувшись у Центр рекрутингу, який працює на вулиці Пекарській, 41 або до військомату. Якщо людина підтверджує, що хоче служити, то її скеровують на підготовку за майбутнім військовим фахом.

«Якщо людина приймає рішення служити в теробороні, вона пройде вишколи, з нею проведуть розмову, вона прийме військову присягу і буде виконувати накази. Ми ж не знаємо, як буде розгортатися ситуція далі, де потрібно буде підсилення і куди нас можуть скерувати», – каже резервіст батальйону територіальної оборони Львова Андрій Рожнятовський.

Завданнями тероборони, за законом, є: охорона та захист держкордону, охорона органів держвлади, військового управління, забезпечення стратегічного (оперативного) розгортання військ, охорона та оборона важливих об'єктів і комунікацій; боротьба з диверсійно-розвідувальними силами та підтримання режиму воєнного стану.

Заб довідками мешканці Львова можуть телефонувати на Гарячу лінію міста 15-80, а мешканці області 0960806987. 

Які документи потрібні?

Якщо бажаєте встати на військовий облік, щоб проходити службу у військовому резерві, то варто підготувати такі документи:

  • Довідку від МВС про несудимість. Її можна замовити у Дії.
  • Довідку від психотерапевта, її можна отримати у Психоневрологічному диспансері на Коциловського, 30.
  • Довідку від нарколога, її можна отримати у наркологічному диспансері, що на вулиці Богдана Лепкого, 8.

Також для охочих записатися в загони тероборони довідку від психотерапевта та нарколога можна отримати у рекрутинговому центрі, його нещодавно відкрили у приміщенні ЦНАПу на вулиці Пекарській, 41 у Львові. На прийом до фахівця потрібно записатися заздалегідь. Це можна зробити, зателефонувавши на «Гарячу лінію міста» 15−80.

  • Результат флюрографії. Її можна зробити за скеруванням від сімейного лікаря у протитуберкульозному диспансері, що на вулиці Зеленій, 477.
  • Довідку зі шкірно-венерологічного диспансеру, що на вулиці Коновальця, 1. Обстеження там також можна пройти за скеруванням лікаря.

У бригаді (батальйоні) територіальної оборони громадянин подає заяву про бажання проходити службу у військовому резерві та підписує контракт.

Для підписання контракту потрібні такі документи:

1. Копія паспорта громадянина України (з оригіналом);

2. Копія довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (з оригіналом);

3. Завірена копія облікової/послужної картки з Територіального центру комплектування та соціальної підтримки;

4. Копія військово-облікового документа (військового квитка, тимчасового посвідчення військовозобов’язаного, посвідчення про приписку);

5. Чотири медичні довідки;

6. Довідку від МВС (про несудимість).

Куди звертатися?

За документом, щоб вступити до територіальної оборони, в першу чергу потрібно звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки – колишні військові комісаріати – пройти співбесіду та військову лікарську комісію. Без лікарського висновку контракт підписати неможливо.

Об'єднаний військовий комісаріат Галицько-Франківського району, Личаківсько-Залізничного і Шевченківського району розташований на вулиці Батуринській, 2, неподалік від ТРЦ «Форум». Сихівський військомат знаходиться на вулиці Стрийській, 105. 

У військоматі ви проходитимете військово-лікарську комісію, там визначать, чи придатні ви для служби у резерві, і дадуть «висновок», завірену гербовою печаткою копію облікової/послужної картки. Для неї потрібне ваше фото 3х4 (2 шт).

Після цього вас скерують у бригаду тероборони. Там можна підписати заяву про проходження служби у військовому резерві.

Яка тривалість контракту в Територіальній обороні?

Термін дії контракту резервіста територіальної оборони – три роки. Угоду можна розірвати достроково через порушення добровольцем її умов або присяги, через прийняття добровольця на військову службу, за станом його здоров’я, через вихід з громадянства України. Також про розірвання угоди може звернутись доброволець тероборони, якщо напише заяву про припинення контракту. Головна відмінність контракту на службу у теробороні і у ЗСУ – це те, що доброволець може в односторонньому порядку його розірвати, якщо, до прикладу, передумав.

Вікторія Савіцька

Фото авторки

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!