фото: sts.sumy.ua

фото: sts.sumy.ua

Квартирне питання на вересень. Як в часи карантину змінилися ціни на оренду житла

5305 0
Якщо минулого року, протягом літа та у вересні оренда квартир дорожчала, то наразі такої тенденції нема.

Улітку навіть попри пандемію актуальним залишається квартирне питання. Ніхто не скасовував його для студентів, які приїздять до Львова на навчання, чи для тих, хто буде тут, приміром, працювати. Tvoemisto.tv розпитало у засновниці агентства нерухомості "Престиж" у Львові Оксани Луцко про те, як змінилися ціни на оренду квартир у місті, які корективи до цього вніс коронавірус і коли найвигідніше тепер обирати житло.

На які середні ціни можна розраховувати, якщо шукати житло влітку цього року?

Усе залежить від району, де шукаєте житло. Якщо Галицький, тобто центр міста, то там дорожче. Хоча, коли добре пошукати, то можна знайти і з євроремонтом, у доброму стані за 6 тисяч і вище. По інших районах – ситуація аналогічна: у житлових масивах однокімнатна – 5,5 тисяч. Двокімнатні стартують від 7,5 тисяч. А трикімнатні – 9-10 тисяч гривень. Це – про вторинний ринок.

А які ціни у новобудовах?

Однокімнатні квартири в новобудовах в середньому коштують 7-7,5 тисяч. Залежить від розташування, бо в Галицькому є і за 9 тисяч, а на вул. Пекарській і за 400-500 доларів є. Двокімнатні стартують від 8,5, а трикімнатні – від 10-11 і далі. Віддалені райони дешевші: на Пасічній можна за 9 тисяч орендувати три кімнати, у той час на Панча, що ближче до центру, – це буде ціна однокімнатної.

Що впливає на ціноутворення, окрім районів, як ви вже назвали? Як на ринку нерухомості формують ціни на оренду квартир?

На ціноутворення впливає інфраструктура, близькість до зупинок автобусів, трамваїв, супермаркетів, дитсадків, шкіл тощо. По-друге, стан ремонту. Третій критерій – наявність автономного опалення, адже це значна економія, якщо воно є. По-четверте, побутова техніка – пральна машина, холодильник, мікрохвильова, тобто всі речі, як покращують комфорт у квартирі, одразу додають вартість оренді. Наявність паркінгу – теж один із пріоритетів.

Які райони Львова нині мають найбільший і найменший попити на квартири?

Зі свого досвіду скажу, що завжди в попиті є центр і ближній центр – Франківський, Залізничний, Шевченківський райони, про Сихівський теж добре відгукуються, це такий сімейний варіант. Меншим попитом користуються мікрорайони: Тракт Глинянський, Пасічний та Рясне, мабуть, через те, що вони більш віддалені і там трохи гірше з добиранням.

Дуже великий попит мають новобуди. Автономне опалення, стан будинків, ремонт і все, що навколо дому, тобто інфраструктура, перетягують до себе людей. Замість двох-трьох кімнат на вторинному ринку люди зараз обирають однокімнатну або студію з однією кімнатою. Вони іноді готові навіть доплатити, але жити в кращих умовах і мати завжди теплу воду, ввімкнути, коли захочуть, опалення. Так, від ціни багато залежить і вторинний ринок – дешевший, але, насправді, скільки людей, стільки й ситуацій. І на кожен товар знаходиться свій покупець.

Коли порадите починати пошук квартири? Чи можна в якийсь час зекономити на оренді? Що з цінами буде на кінець серпня  вересень, коли на навчання приїжджають студенти?

Звичайно, що шукати потрібно залежно від своїх потреб. Але вигіднішими за ціною вважають період кінця грудня – початку січня, лютий теж стоїть на місці з погляду ціни. Люди взимку не хочуть переселятися. Пропозиція є, але попит менший, тому власники можуть запропонувати більшу знижку або просто пропонують нижчу ціну. І так триває до Великодня. А після Пасхи починається рух, що триває аж до листопада практично.

Улітку розбирають спочатку дешевші варіанти, а потім залишаються дорожчі. Але, що важливо, якщо минулого року, протягом літа, ціни зростали і в серпні-вересні квартири були дорожчі, то наразі такої тенденції нема.

На це вплинув карантин і коронавірус? Узагалі, як така ситуація змінила вартість оренди і ринок нерухомості?

До карантину, тобто ще на початку березня, ціни на квартири, які зараз улітку коштують 6 тисяч, коливалися у межах 7-8 тисяч. За меншу ціну було дуже складно щось знайти в дійсно хорошому стані.

Тому загалом вартість квартир через карантин залишилася практично на рівні минулого року. Іноді можна знайти навіть дешевші варіанти, ніж вони були минулоріч.

А як знайти нині надійного ріелтора, який би підшукав оптимальний варіант і врахував усі важливі умови для клієнта?

Я б радила користуватися рекомендаціями своїх друзів і знайомих, а також перевіряти агентства на наявність сторінок у соцмережах, відгуки, сайт тощо. Як мінімум, запитувала б, чи ця людина оформлена, як підприємець. 

Проблема у тому, що досі нема закону про ріелторську діяльність. Деякі ріелтори, не маючи професійного досвіду, не оформлені як підприємці, з них нема що взяти, якщо би вони когось обдурили.

Купівля чи оренда квартири – це нелегке рішення та ще й великі гроші. Тому тут треба добре все зважувати, а також розуміти, що ідеальних варіантів не буває, потрібно просто розставити пріоритети своїх умов до проживання. Маєте страх висоти? Тоді 13 поверх точно не беріть. А у деяких моментах можна змиритися – район трішки «посунути» чи площу додати.

Чи досі є багато шахраїв серед ріелторів у Львові?

Останнім часом не чула про це, але раніше – так, було багато. Пам’ятаю, що за контакти власників потрібно було заплатити 400-500 грн і людям обіцяли, що прийде смс із номерами. Як з’ясовувалося пізніше, частина з тих власників вже здали свої квартири, інші – не відповідали взагалі. Але люди платили шахраям, а потім їх не могли притягнути до відповідальності, бо то була продумала схема.

Ольга Коваль

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Якщо Вам подобається те, що ми робимо  долучайтеся до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!

Що отримають члени спільноти Tvoemisto.tv:

  • ексклюзивні e-mail розсилки
  • доступ на спеціальні закриті події для Спільноти
  • можливість голосувати за теми матеріалів та публічних дискусій, які планує редакція
  • можливість стати експертом «Твого Міста»
  • ексклюзивне друковане видання з доставкою додому/в офіс (щодвамісяці)
  • у майбутньому – знижки у мережі партнерів «Твого Міста».

Підтримати Tvoemisto.tv можна за посиланням. 

Інтерв'ю Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!