Фото: freepik

Фото: freepik

Як розпізнати інфаркт та надати першу допомогу. Інфографіка

114299 2
За якими симптомами розпізнати інфаркт міокарда та як діяти, щоби врятувати життя людині, в якої стався серцевий напад.

Інфаркт міокарда – це ураження серцевого м'яза, викликане гострим порушенням його кровопостачання,  розповідає лікар-кардіолог та лікар-терапевт Медичного центру Медікавер Любов Труш.

Важливим фактором є час. Через брак належного кровопостачання та дефіцит кисню клітини серцевого м’яза піддаються певним пошкодженням. Тому перша допомога повинна бути надана негайно у перші ж хвилини. Це вплине на розвиток та наслідки захворювання.

Відтак варто знати основні симптоми, що свідчать про початок проблем з серцем та перші кроки в наданні допомоги.

Основні симптоми інфаркту

Основна ознака інфаркту – біль у грудях. Але разом з цим, не кожний біль в грудях є його ознакою, а в деяких випадках він не проявляється одразу з нападом. Тому важливо знати всі основні симптоми, щоб вчасно викликати медиків та надати першу допомогу, що врятує життя.

Біль в грудях. Біль, дискомфорт за грудиною або в ділянці серця мають раптовий початок і не пов’язані з диханням або зміною положення тіла. Він може віддавати в ліву половину грудної клітки, ліву лопатку або руку. Іноді больові відчуття поширюються на шию, зуби, щелепи. У деяких пацієнтів біль може нагадувати симптоми гострого живота (починається в епігастрії та супроводжується нудотою).

Нерівномірне серцебиття. Частий і нерівномірний пульс або навпаки дуже рідкий.

Задишка. Відчуття нестачі повітря – хворий починає відчувати брак повітря, дихання може ставати переривчастим. Інколи це має форму «нападу» позіхання – в такий спосіб легені намагаються отримати більше повітря.

Слабкість. Людині раптово бракує сил на прості фізичні дії. Слабкість може поєднуватися з відчуттям тривоги, раптового ознобу.

Нудота. Загальний стан супроводжується нудотою і запамороченням.

Біль триває довше 20 хвилин, має характер постійної інтенсивності.

Що робити, якщо виявили симптоми інфаркту

 

  1. Викликати екстрену медичну допомогу за номером 103 або за єдиним телефонним номером виклику екстреної допомоги 112. При відсутності такої можливості звернутися до оточуючих вас людей. Якщо поблизу є патрульна поліцейська або пожежна машини, зверніться до них, вони також можуть доставити хворого в лікарню. Чітко зафіксуйте (краще запишіть) час початку нападу або час, коли ви виявили людину в такому стані, і передайте цю інформацію медичній бригаді.
  1. Забезпечити спокій. Припинити фізичні навантаження та зберігати спокій. Найкраще – сісти або лягти. Під спину та голову покласти подушку чи будь-що, що може її замінити. Ноги краще зігнути в колінах. В такий спосіб серцю легше перекачувати кров.
  1. Полегшити дихання. Розстебніть комір, звільніть від одягу шию та верхню частину грудей. Відкрити вікна та забезпечити притік свіжого повітря, щоб було легше дихати.
  1. Фармакологічні засоби. Покладіть таблетку нітрогліцерину 0,5-1,0 мг (спитайте, можливо, пацієнт має при собі, або має бути в аптечці у водіїв) під язик або застосуйте нітрати в аерозолю (1-2 дози). Якщо є можливість, виміряйте АТ, і при показниках не менше 110-100 мм рт. ст. систолічного тиску, повторіть процедуру через 5-10 хв.  Дати розжувати таблетку аспірину (300мг) – він розріджує кров і зменшує ймовірність закупорення судини. Розжовування, на відміну від ковтання, пришвидчить дію аспірину.
  1. Чекати приїзду медиків, не залишати хворого. Можливо, вам запропонують до приїзду екстреної медичної допомоги зробити хворому серцево-легеневу реанімацію. Якщо у вас немає відповідних навичок, вам порадять пропустити дихання «з рота в рот» і приступити відразу ж до компресії грудної клітини. Диспетчер екстреної медичної допомоги може керувати виконанням потрібних дій за телефоном до прибуття бригади швидкої допомоги.

Профілактика серцево-судинних хвороб

За статистикою, переважна більшість людей, що пережили інфаркт, «отримували попередження» від свого організму задовго до нападу, але не знали про це чи не надавали значення симптомам. За минулий рік, за даними МОЗ, в 11 областях України смертність від інфаркту вперше пішла на спад. Покращити ситуацію допомогли сучасні технології в діагностиці серцево-судинних захворювань. То що варто робити, щоб зменшити ризик отримати інфаркт?

Перевірити себе та рідних на приналежність до групи ризику. Зробити це можна за допомогою простого он-лайн тесту, який складений на основі зібраних статистичних фактів – простий спосіб перевірити, чи не опиняєтеся ви в зоні ризику отримати інфаркт. Онлайн тест

Здоровий спосіб життя. Додати фізичну активність у повсякденне життя. Прості щоденні прогулянки дають прекрасний профілактичний результат. Сон повинен тривати в середньому 8 годин на добу. Разом це допоможе і справлятися з нервовими стресами, що також є важливим для профілактики від серцевих хвороб. І, звісно, дотримуватися збалансованого режиму харчування. Раціон повинен бути різноманітним: свіжі овочі, фрукти, м’ясо і риба.

Профілактичний огляд у кардіолога. Причин, які можуть викликати щем у грудях, безліч, і не всі вони пов’язані із серйозними розладами здоров’я. Тому перше, що слід зробити – провести швидке й максимально інформативне кардіологічне обстеження. Воно складається лише з чотирьох пунктів:

  • ліпідограма (аналіз крові, що дозволяє дізнатися, в якому стані на даний момент перебуває жировий (ліпідний) обмін в організмі, включає в себе показник холестерину та його фракції);
  • ЕКГ (є незамінним у діагностиці порушень ритму і провідності серця, непрямих ознак гіпертрофії камер серця, ішемічної хвороби. Цей метод дає можливість з великою точністю говорити про локалізацію вогнищевих змін міокарда);
  • ЕХО-КГ (ультразвукове дослідження серця, яке дозволяє оцінити розміри серцевих порожнин та його стінок, стан клапанів, напрямок та швидкість внутрішньосерцевого потоку крові);
  • консультація лікаря-кардіолога (дасть заключення після результатів обстеження, рекомендації, які необхідні саме для Вас, та при необхідності призначить лікування).


Зважаючи на «молодшання» інфарктів, радимо проходити подібні огляди вже з 25-30 років. Також регулярно контролюйте рівень загального холестерину в крові, підтримуючи його на рівні менше 4,5 ммоль/л, а холестерину ліпопротеїдів низької щільності (ХС ЛПНЩ) – менше 2,5 ммоль/л.

Пройти комплексне обстеження кардіолога можна в Поліклінічних відділеннях Медікавер в Україні.

Читайте ще більше фахових порад і тематичних матеріалів у спецпроекті Твоє здоров'я». У ньому ми публікуємо тексти на актуальні теми, які найбільше цікавлять львів’ян. Генеральний партнер проекту — Європейська мережа медичних закладів Медікавер в Україні.

 

 

 

Твоє здоров'я

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!