Колаж створено на основі зображень Freepik та ЛМР

Колаж створено на основі зображень Freepik та ЛМР

Кінець каденції. Які рішення ухвалила міськрада Львова на останньому засіданні сесії

3414 0

Близько 15 годин, з короткими перервами, тривало минуле пленарне засідання сесії Львівської міської ради. До останніх сил, як то кажуть. Щоправда, депутати засідали упродовж двох днів – 4 та 7 вересня. У порядку денному було рекордних пів тисячі питань, що їх розглядали до 22:00 учорашнього вечора. Міський голова Андрій Садовий, однак, другий день вирішив «прогуляти», зіславшись на робочу зустріч.

Засідання відбувалося у приміщенні Шевченківської районної адміністрації, оскільки у великій сесійній залі ЛМР досі роблять ремонт. Доступ на засідання мали лише депутати і посадовці, які виступали. Нагадаємо, що попереднє засідання сесії, що мало відбутися 21 серпня, перенесли через те, що на коронавірус захворіли деякі депутати і чиновники міськради.

Обговорення питань проходили доволі швидко, очевидно, що ніхто не хотів сидіти у залі тиждень. Не всі депутати були у масках. Наприклад, Григорій Козловський спочатку маску одягнув, але потім вирішив, що він, мабуть, апріорі ні для кого не заразний – навіть під час полум’яної дискусії із депутатом Сергієм Івахом, який сидів позаду.

Про що сварилися?

Про машини

Суперечку викликали кілька питань. Як-от питання про закупівлю на умовах лізингу пожежної машини для «Ратуші-сервіс», на що у міському бюджеті Львова на 2020 рік мають передбачити 3,5 млн грн. Депутати поцікавилися, що відбувається із автобусом для зустрічі делегацій, який також купили для цього ЛКП. Мер сказав, що він стоїть на території депо і «чекає» на закінчення карантину, якого він не планував.

А депутат ЛМР Ігор Зінкевич поцікавився у міського голови, коли нарешті здійсняться плани із закупівлі машини «швидкої допомоги» для центральної частини міста, про які заговорили ще після пожежі на різдвяному ярмарку. Адже у центрі і зараз часто проходять різні події. Мер «знайшовся», що на вулиці Руській розташована поліклініка і «звідти медикам до Ратуші кілька секунд». Натомість він закинув депутатам, що ті не підтримують закупівлю 10-ти автомобілів «швидкої» для Львівської лікарні швидкої допомоги.

Та в підсумку – пожежну машину для ДСНС таки придбають.

Про гроші

Ще одним «каменем спотикання» стало поповнення на 10 млн грн статутного капіталу ЛКП «Бюро спадщини», що займається реставрацією в історичному ареалі.

«Якщо у нас всім займається «Бюро спадщини», то навіщо нам управління охорони історичного середовища? Чи не можна було зробити в управлінні таке бюро і не набирати людей або ж – розширити Бюро і ліквідувати управління?», – звернувся Ігор Дякович.

Керівниця управління Лілія Онищенко пояснила, що Бюро створили через реорганізацію міської археологічно-архітектурної служби.

«Бюро може реалізувати проєкти зі співфінансування, а ми, як бюджетна організація, не можемо. Йдеться про популярну програму реставрації балконів, вікон і брам. Нам постійно надходять нові заявки від мешканців. І ми вже цього року відреставрували 36 брам і 27 вікон», – сказала вона.

Депутати на пояснення не пристали і не захотіли дотувати ЛКП.

Про трамваї

Чи не найбільше суперечок виникло навколо погодження кредиту у 3 млн євро на модернізацію 10-ти трамваїв під низькопідлогові. Кошти мали позичити у Європейського інвестиційного банку. Депутати це рішення наразі перенесли і попросили міського голову не піаритися за рахунок людей з інвалідністю.

Вони аргументували тим, що сьогодні вулиці Львова не пристосовані для таких людей, тож їм навряд чи вдасться потрапити до того низькопідлогового трамвая. Також немає ані візуалізації вагонів з кріпленням для візка, ані омбудсмена з прав людей з інвалідністю, який би орієнтувався у темі.

Також депутати відмовились погоджувати кредит на будівництво автобусного депо у 3,5 млн євро і у 8 млн євро – на реконструкцію тролейбусної контактної мережі на вулицях Зелена, Стрийська і Тролейбусна. Не проголосували і за 1,5-мільйонний кредит у євро на капітальний ремонт кабельних ліній у районі Личаківської.

Важливі питання

Під час обговорень, коли депутати мали зауваження до посадовців, міський голова розкидався «звільненнями». Сварки сварками, але депутати таки ухвалили низку важливих рішень.

До прикладу, нижню частину Митрополичих садів віддали УГКЦ і тепер там зможуть повноцінно облаштувати сади. Ідеться про земельну ділянку на площі Святого Юра, 5, що досі була у постійному землекористуванні Львівської філії Концерну радіомовлення, радіозв’язку і телебачення.

Також міськрада затвердила програму, за якою місто співфінансовуватиме соціально-культурні проєкти та ініціативи громадських організацій та міських установ, які львів’яни підтримують коштами. На проєкт додадуть грошей за умови, що він назбирає 50% з необхідного на інтернет-платформі. Цього року місто планує підтримати 1-2 таких проєкти, бо наразі є лише 100 тис. грн, але наступного року обіцяють закласти побільше для такого міського спільнокошту.

Ще однією перемогою міськрада вважає те, що придумала відібрати у скандальної будівельної компанії «Ірокс» садочок у Рясному як компенсацію за мільйони боргів. Компанія, за даними ЛМР, заборгувала місту за незаконне будівництво орієнтовно 60 млн грн, а оціночна вартість садочка становить, за тими ж даними, 27 млн грн. Мер навіть поспішив «відкрити» садочок наступного року, але і не відкинув можливість викупу приміщення, що перебуває в іпотеці в банку.

Також у Львові створили комунальну дитячу школу ФК «Карпати», щоб зберегти структуру та історію клубу для самих дітей (їх близько 500) та потенційних інвесторів. На функціонування цієї школи цього року виділять 4 млн грн, а наступного року – 9 млн грн. На всі інші ДЮСШ цього року з бюджету виділили близько 60 млн грн.

Підтримали і низку довгоочікуваних петицій місцевих мешканців. Зокрема, про заборону використання тварин у циркових виставах, яку відстоювали зооактивісти, та петицію про встановлення фандоматів для збору пластикових пляшок. Автомат, до речі, отримуватиме пластикову тару через приймальне кругле вікно, скануватиме обсяг і матеріал та відправлявлятиме пляшку у мішок зберігання. За це той, хто здав пляшку, може отримати гроші або отримати знижку на придбання товарів. У міськраді упродовж 30 днів мають розробити дорожню карту для реалізацій цих петицій.

Гроші на Covid-19

Поговорили депутати і про протидію Covid-19. Керівниця міського штабу Галина Слічна запевнила, що лікарні Львова забезпечені півторамісячним запасом засобів індивідуального захисту, а загалом на медицину скерували 142 млн грн з міського і 3,6 млн з обласного та державного бюджетів – на медобладаннання і тест-системи. За її словами, місто закупило 57 апаратів ШВЛ за 47,7 млн грн, тож зараз у лікарнях загалом є 123 апарати штучної вентиляції легень. Також у лікарнях Львова є 265 точок доступу до кисню та 66 кисневих концентраторів. На закупівлю останніх додатково виділили 3 млн грн.

Ще 15,5 млн грн, за словами Галини Слічної, виділили на те, щоб кожна школа отримала антисептики, дезінфікуючі засоби, засоби індивідуального захисту та безконтактні термометри.

Про території

Було чимало питань про детальні плани територій. Власне вони визначають, як розвиваються ті чи інші міські простори. Із важливого, на засіданні депутати прийняли ухвалу про майбутні зміни у зонуванні мікрорайону Під Голоском. Там мають виправити ситуацію із багатоповерхівками: збалансувати їх школами, садочками тощо, а територію парків і скверів розширити з 12 до 18 гектарів.

Також депутати ЛМР погодили детальний план території в районі Рясне-2. За проєктом, транспортну магістраль тут мають облаштувати у вигляді бульвару із транспортними кільцями. А між мікрорайонами Рясне-1 та Рясне-2 облаштують новий парк – навколо озера на Сотника Панаса (детальний план території в районі вулиць Величковського, Прилбицької та залізничної колії).

Крім того, львівські обранці не дозволили збудувати 7-поверховий готель із підземним паркінгом і терасами на вулиці Вороного на місці паркінгу. Натомість дали дозвіл на будівництво біля «Форуму Львів» нового кварталу з ТРЦ та офісами і на знесення будинку XIX ст. на вул. Поповича, де зведуть багатоповерхівку.

І все?

Це була остання сесія цієї каденції міськради Львова. Хоча міський голова Андрій Садовий не відкидає, що сесію можуть скликати ще і після 20 вересня. То вже, певно, як передвиборча гонитва скерує.

А вже 25 жовтня мешканці Львова та прилеглих сіл, які увійшли до Львівської ОТГ, обиратимуть голову об'єднаної громади і новий склад ради. Депутати змінюються, а от деякі проблеми у Львові переходять з каденції у каденцію.

Христина Гоголь

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!