На правах реклами
Фото: unsplash.com

Фото: unsplash.com

Пиво після української крафтової революції перестало бути пересічним недорогим напоєм

8089 0
У 2014 році в Україні в культурі споживання пива стався переломний момент. Можна сказати, що відбулася «пивна» або «крафтова» революція. І якщо, наприклад, в Америці ще у 60-х роках почали варити крафтове домашнє пиво (сам термін крафт вперше використали в Америці у 1984 році), то в нас цей напрямок став розвиватися лише через півстоліття. До того часу на теренах України пиво варили в основному лише на великих заводах (ще були поодинокі випадки ресторанів-броварень) і це було переважно світле легке пиво Лагер. Після української крафтової революції пиво перестало бути пересічним недорогим напоєм. Про це Tvoemisto.tv розповів знавець хмільного напою та комерційний директор мережі «Львівські крани» Олексій Житкевич.

«Саме тоді почало з'являтися все більше ентузіастів та експертів, які почали відкривати міні-пивоварні, локальні броварні. Деякі люди навіть варили і варять пиво в себе вдома, і крафтове пиво відтоді почало ставати трендом і в Україні», – говорить він.

Через те, що пиво до 2014 року варили майже в одному стилі, тобто легкий, світлий Лагер, і воно було недорогим, через це в людей сформувався певний стереотип, що пиво – напій не благородний (навідміну від вина) і не для гурманів. Але це дуже помилкове твердження, вважає Олексій. До того ж, культура споживання хмільного напою за всі ці роки обросла безліччю міфів та різноманітних неточностей, які Тvoemisto.tv вирішило спростувати із директором мережі «Львівські крани» Олексієм Житкевичем.

Розкажіть, будь ласка, чому вино вважається благородним напоєм, а пиво – ні. І чому в Україні досі немає своєї культури споживання?

Такий несправедливий розподіл пішов ще за часів стародавніх греків та римлян, адже ці могутні нації споживали вино, чужинців вони називали варварами, які віддавали перевагу пиву. Тому вважалося, що вино – благородний напій, а пиво для варварів.

Що стосується сучасної України, то до «крафтової» революції все пиво було практично однаковим (переважно світлим лагерем - ред.), недорогим напоєм. Дуже рідко можна було зустріти ресторани із власними міні-пивоварнями.

Вся «культура споживання» пива зводилась до «купити 2 літри світлого та випити його на лавочці під будинком». Але після появи крафту в 2014 році все змінилось. Почали з’являтися крафтові пивоварні, які почали варити цікаві сорти з американськими ароматними хмелями та різними видами солодів з усього світу.

Українці зрозуміли, що Ель – це теж пиво, яке відрізняється від Лагеру технологією виробництва. Нарешті скуштували ІПА та АПА, побачили, що темне пиво – це не тільки Портер, але й Стаут, Шварцбір, Дункель, і багато інших сортів. Відчули  різницю між німецьким пшеничним вайценом та бельгійським вітом, і були здивовані тим, що Ламбіки та Гозе – це не зіпсоване пиво, хоча воно дуже кисле.

І ось сьогодні пивні фестивалі наповнились біргіками та пивними сомельє, які випили не одну тисячу бокалів та кухлів, щоб здобути пошану серед підписників Untappd (ред. – соціальна мережа для біргіків). Поціновувачі пива знають, що щоб у повній мірі оцінити його якість, потрібно відчути аромат пива, який разом із піною, смаком, гіркотою, відчуттям  повнотілості та посмаком, дають повну уяву про цей напій.

Вживання ремісничого (крафтового) пива складає 1-3% від усього пивного ринку України. Проте пиво після української крафтової революції перестало бути звичайним, дешевим напоєм для «молоді на лавочці». Тож культура споживання пива в нас вже з’являється. І, насправді, вже є достатньо людей, які розбираються у цьому напої.

Чимало людей переконані, що недобросовісні пивовари можуть варити пиво «з порошку». Чи можливо таке?

Це найпоширеніший пивний міф. Скоріш за все тут роль зіграло «сарафанне» радіо. Більшість пивоварень, особливо великих, використовують гранульований (ред. – пресований) хміль. Адже він зручніший в транспортуванні та зберіганні.

Гранульований хміль дуже віддалено схожий на зелений порошок і можливо людина, яка працювала на пивоварні, але не була пов’язана з пивоварінням, побачила мішок такого хмелю. І так пішов цей міф по всьому світу. Насправді, коли ставлять таке питання, завжди у відповідь можна сказати: «Якщо пиво вариться з порошку, покажіть або дайте контакти заводу, який виробляє такий порошок?»

Чи є люди, які купують пиво виключно з кеги і вважають, що воно краще за пляшкове?

Так, звичайно. Але це ще одна хибна думка. Насправді пиво одного виробника і одного сорту, яке налито з кеги та пиво з пляшки – це однакове пиво. Просто, коли пиво наливається з кеги, воно проходить через охолоджувач, що надає пиву комфортної температури, та карбонізується, і тому здається, що воно більш смачне.

Це саме можу додати і про міф про «живе пиво». Словосполучення «живе пиво» – це вигадка пивних маркетологів. Насправді все пиво живе, так як у виготовленні пива беруть участь дріжджі, які є живими організмами. Деякі любителі пива вважають, що «живе» пиво – це те пиво, термін придатності якого становить тиждень. Але насправді, якщо пиво скисає за тиждень, то це може вказувати лише на те, що на пивоварні є проблеми із санітарією. 

Існує ще одне упередження, що пиво – це не жіночий напій. Чи можете це спростувати?

Ой, зараз існує така кількість сортів пива, що можна знайти пиво, яке люблять жінки. До прикладу, фруктові пива Фрутбір або темні сорти пива, такі як Мілк стаут, що мають кавовий аромат та смак. Ці сорти пива чудово пасують навіть до десертів. Тож пиво вже давно не тільки чоловічий напій.

А що стосується безалкогольного пива. Як воно створюється і чи можна його назвати справжнім пивом?

Насправді безалкогольне пиво робиться з алкогольного. Тож це безумовно справжнє пиво. Існують різні способи виготовлення безалкогольного пива. Однією із найпоширеніших є технологія зворотного осмосу. Завдяки цьому способу виробництва безалкогольне пиво за своїми смаковими характеристиками практично не відрізняється від алкогольного.

Чому «Львівські крани» підтримують львівській крафт і які виробники є на кранах?

В наш час дуже важливо допомагати малому та середньому бізнесу. Так сталося, що після крафтової пивної революції в 2014 році в Україні з’явилось дуже багато міні-пивоварень і це дуже круто, адже крафтове пивоваріння – це цікавий процес, його можна порівняти з творчістю. Але маленькому бізнесу дуже складно потрапити у великі продуктові мережі на полицю, тому ми надаємо можливість крафтовим виробникам продавати свій продукт в нашій мережі.

Наразі у нас представлені виробники зі Львова та Західної України. Такі як легендарна пивоварня Кумпель, львівські пивоварні Файне, Бургомістр, Хмільний Лев, Лемберг Крафт Бір, пивоварні з області Галицький Бровар зі своїм елем, подружжя з Новояворівська і їх сидр СидрЛенд, знаменита на всю Україну пивоварня Ципа.

Чи не плутають ваші магазини з магазинами сантехники через назву?

Так, деякі люди думають, що ми продаємо сантехніку (посміхаться). Для нас крани – це так звані «пегаси» (піногасники), спеціальні пристрої, з яких наливається пиво. Але у деяких людей слово «крани» одразу асоціюється з сантехнікою, тому іноді стаються курйози.

Наприклад, ми відкрили на Малоголосківській, 16 магазин, встановили вивіску, а згодом на фасаді наклеїли написи: «Розливне пиво». Через деякий час в магазин зайшов чоловік з дружиною і здивовано каже: «О! А я часто ходжу повз ваш магазин, думав, що тут сантехніка, але коли з’явився напис «розливне пиво», подумав і коли вже ця сантехніка з’їде, щоб нормального пива купити».

Насправді така назва це наша фішка, і ми іноді жартуємо над цим. Ця назва відрізняє нас від конкурентів, у яких практично у всіх в назві є або слово beer або пиво.

Чим ще стараєтеся відрізнятися від конкурентів?

Коли ми запускали магазини, то насамперед робили ставку на якісний продукт, а уже потім на сервіс. Сьогодні українці дуже вимогливі до сервісу. Продавці мережі повинні бути охайними та привітними. Якщо стаються випадки, коли наш клієнт не задоволений, ми намагаємось одразу вирішувати проблему. Продавці-консультанти досконало знають асортимент, оскільки деякі наші клієнти не знають, яке саме пиво вони хочуть. Тож продавець повинен поставити питання для уточнень, щоб навести клієнта на вибір.

Крім того, ми зараз тестуємо сервіс дистанційного замовлення та доставку, аби клієнти не стояли в черзі. В нас є програма лояльності. Також ми постійно працюємо над асортиментом пляшкового пива. Наразі у нас є як український крафт, так і чеські та німецькі класичні пива, пиво від литовських та французьких крафтовиків. Також ми маємо пиво, яке вариться спеціально для нас за авторським рецептом мережі.

Мережа «Львівські крани» була заснована у 2021 році. Перший магазин мережі відкрився у квітні 2021 року на вулиці Шевченка,19. Сьогодні мережа нараховує 11 магазинів за такими адресами:

  • м. Львів, Шевченка 19 ЖК Британія
  • м. Львів, Малоголосківська 16
  • м. Львів, Залізнична 23
  • м. Львів, Чорновола 103
  • м. Львів, Драгана 1
  • м. Львів, Кавалерідзе 1
  • м. Львів, Тернопільска 21
  • м. Львів, Стрийська 45Ж
  • м. Львів, Демьянська 3
  • м. Львів, Пулюя 40
  • м. Сокільники, ЖК Південий, Весняна 8

Також компанії належить власна пивна торгова марка ShakesBeer.

Розмовляла Анна Чистякова

Фото мережі «Львівські крани»

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

 
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!