Копи на велосипедах. Як ЄС допомагає реформувати львівську поліцію

4346 0
Дрогобицькі детективи, поліцейська академія і правоохоронці, близькі до народу. Що зробила за рік у Львові Консультативна місія Європейського Союзу.

Матс Люнґвальд приїхав до Львова зі Стокгольма. Йому 58 років, і дві третини життя він працював у шведській поліції. Останній рік Матса минув у Львові: він  є координатором тутешнього представництва Консультативної місії Європейського Союзу, яка допомагає Україні будувати сектор цивільної безпеки за цивілізованими сучасними зразками. Під керівництвом Матса зі львівськими поліцейськими працюють тренери та консультанти – з одним із них, нідерландцем Йоханом Лінером, Tvoemisto.tv вже знайомило своїх читачів.

Уряд запросив Консультативну місію до України 2014 року. Вона консультує цивільні (невійськові) служби безпеки, розробляє стратегію й організовує комунікацію між силовими органами в Україні та закордоном, допомагає з обладнанням. Місія не має виконавчих функцій, її завдання – пропонувати українським партнерам найкращий спосіб організації процесів та розв’язання проблем.

«Консультативна місія ЄС має головну мету – реформування сектору цивільної безпеки, аби він став ефективним, надійним і користувався довірою у громадян. Ми робимо це через стратегічне консультування, навчальні тренінги тощо», – розповідає координатор. Ми розпитали Матса Люнґвальда про те, чого вже вдалося досягти місії у Львові.

– У шведській поліції я працював у силовому блоці, в департаментах боротьби з організованою злочинністю та з обігом наркотиків, – розповідає Матс. – Зараз працюю в поліцейському відділі, що займається міжнародною співпрацею та консультуванням миротворчих операцій закордоном. Розробляв навчальні плани, програми тренінгів для поліції. Швеція має сотні офіцерів поліції для таких міжнародних місій, які працюють у структурі Організації Об’єднаних Націй та Євросоюзу в усьому світі.

Українська місія – восьма за рахунком у Матса Люнґвальда. Попередні були від ООН: Боснія, Косово, Південний Судан, Західна Сахара. «Деякі місії досі тривають, деякі були доволі успішними. Більшість передбачала створення чи реформування поліції – щось подібне до того, що ми робимо тут», – каже він.

Загалом у роботі місії в Україні бере участь близько 250 людей. Регіональні представництва Консультативної місії, які взаємодіють із локальною владою та сектором цивільної безпеки, є у Львові та Харкові. «У Львові ми маємо 19 людей, але ця цифра змінюється, бо часто відбуваються ротації іноземних експертів. У нас працюють люди з Іспанії, Швеції, Великої Британії, Австрії, Німеччини та з інших країн. І з України також», – розповідає координатор. Здебільшого це люди з досвідом роботи в правоохоронних структурах.

Я працюю тут рік, а нещодавно попросив уряд, щоб мені продовжили роботу ще на рік. Мені тут подобається, – каже Матс. – Рік промайнув дуже швидко. Найперше враження від Львова, яке зберігається досі: це фантастичне місто! Ми справді дуже щасливі жити і працювати у Львові. І, думаю, ми досягли вже багато чого.

Серед проектів, якими може похвалитись львівське представництво – вдосконалення кримінальних розслідувань у Дрогобичі. «Ми працюємо з кримінальною поліцією, створюючи інститут детективів, – розповідає Люнґвальд. – Даємо їм поради, навчаємо, надаємо комп’ютери та обладнання для дослідження місця злочину. Суть проекту – зміна радянської традиції вести розслідування за столом на ведення розслідування поза кабінетом, як у Європі».

Інший проект – промоція ближчих стосунків поліції з громадою, так звана community policing. А також проект, спрямований на організацію й забезпечення порядку та дотримання прав людини під час мирних масових акцій.

Ще одна мета роботи місії – визначити чіткі завдання для різних органів безпеки, щоб уникнути непотрібного суперництва та дублювання функцій. Крім того, європейські консультанти навчають ефективного менеджменту людських ресурсів, щоб покращити кадрову політику у сфері цивільної безпеки.

– Ми тісно співпрацюємо з поліцією, маємо постійний контакт на стратегічному і операційному рівні. Для доброї співпраці потрібна довіра, а це потребує часу. Я радий, що в нас добра співпраця і з громадою, і з місцевою владою. Вони дуже відкриті до змін, – каже Матс Люнґвальд.

2016 року Консультативна місія ЄС надала новоствореним органам безпеки – Національному антикорупційному бюро, Національній поліції та іншим – допомоги на понад мільйон євро. На 2017 рік заплановано 92 проекти загалом на понад два мільйони євро. Останній приклад – 15 серпня місія передала львівському управлінню Національного антикорупційного бюро України обладнання і комп’ютерну техніку на суму 35 тисяч євро. Заступниця керівника операційного департаменту Консультативної місії ЄС Лі Шихан похвалила львівське НАБУ за ефективні розслідування.

– Ми працюємо з університетом внутрішніх справ. Допомагаємо їм обставити спеціальну кімнату для тренування поліції. З часом сподіваємось, що кожен майбутній поліцейський пройде через академію поліції, – говорить координатор. Щомісяця європейські експерти проводять тренінги не лише для поліцейських, а й для співробітників прокуратури та суддів.

«Вони загалом добрі учні, хоча важко весь час зберігати високий рівень мотивації, – відгукується про них Матс Люнґвальд. – Ми підтримуємо й надаємо обладнання для community policing, щоб вони були помітнішими для громадян. Забезпечуємо їх велосипедами. Сподіваюся, вже восени у Львові буде команда з десяти поліцейських на велосипедах. Вони були відібрані, пройшли спеціальний тренінг. Працюватимуть у парках і в середмісті. Це зручно для громадян – звернутись до поліцейського, який буде поруч. До того ж, у Львові є проблема з корками на дорогах, і поліція на велосипедах буде корисною.

Поліційні велопатрулі вже є в кількох українських містах, зокрема Харкові та Мукачеві.

Головна проблема, з якою стикаються співробітники Консультаційної місії ЄС в Україні – це невіра громадян у позитивні зміни. «З проблем можу згадати хіба що фрустрованих людей, які не вірять у зміни, які ми провадимо. Ми розцінюємо це як виклик, – говорить Матс Люнґвальд. – Я бачу це в очах, чую про нездійсненні сподівання. Але чи були ці сподівання реалістичними? Інколи людям треба пояснити, що потрібен час».

 Юрій Опока

Фото Ірини Роговик та прес-служби Консультативної місії та поліції

 

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!