Куди поїхати на вихідні зі Львова. До міста, що дихає Карпатами

27690 0
Цього тижня Tvoemisto.tv пропонує відвідати Сколе, щоб помилуватися гірськими краєвидами та палацом баронів Ґредлів.

Де розташоване Сколе

Це місто районного значення на Львівщині, розташоване в долині річки Опір у Карпатах. Один з історичних центрів Бойківщини, занесений до Списку історичних населених місць України. Початковий пункт багатьох туристичних маршрутів. Зокрема, звідси прокладено марковані пішохідні маршрути на гори Лопата і Парашка, до водоспадів на річці Кам'янка, в урочище Святослав.

1906 р. Джерело: polona.pl

Чому це місце унікальне

Вперше Сколе в історичних документах згадується у 1397 році. Але археологічні дослідження свідчать, що тут перші поселення були ще приблизно на початку ХІ ст. н. е. Також про дату перших поселень можна дізнатись із легенди про князя Святослава, згідно з якою в долині військо Святополка «скололо» Святославу голову. Кажуть, що назва міста пов’язана з цією легендою.

Джерело: norma.lviv.ua

Через місто проходив дуже важливий торговий шлях на Закарпаття з Волині та Галичини, який раніше називали «на угри».

Ще при Київській Русі на півночі міста на протилежних горах стояли дві вартові вежі Башта і Забашта. Від них походять сучасні назви вершин цих гір.

Джерело: norma.lviv.ua

У XVIII ст. на Демні (присілок Сколе) граф Євген Кінський заклав доменну піч, із заліза якої місцеві майстри виготовляли сільськогосподарське знаряддя та скляну гуту, де виробляли зелене і прозоре скло. У ХІХ ст. граф збудував тут перший паровий тартак, а в 1864 році заснував найбільшу в Галичині сірникову фабрику. У 1885 році відкрили залізницю «Стрий-Сколе», яку за два роки продовжили до Мукачева. Після цього у Сколе та околицях інтенсивно розвивалося рекреаційне господарство.

Читайте також: Куди поїхати на вихідні: Гора поблизу Сколе, з якої можна побачити Львів

1886 року австрійський барон Альберт Ґредль разом з братом заснував у Сколе фірму «Брати Барони Ґредлі». У тому ж році він разом з підприємцем Шмідтом купив у сколівського дідича графа Євгена Кінського місцеві ліси. Свого часу брати Ґредлі володіли багатьма підприємствами і були достатньо заможними людьми. Їхніми зусиллями на території району спорудили декілька вузькоколійних залізничних доріг, одна з яких вела на гору Парашку. Також вони приділяли увагу і туристичному бізнесу. Свого часу на Сколівщині функціонували близько 20-ти курортних центрів, які слугували для відпочинку та лікування.

1915 р. Автор: K.u.k. Kriegspressequartier, джерело: wikimedia.org

Джерело: ua.trip-impressions.com

Брати Ґредлі приділяли увагу розвитку інфраструктури на цілій Сколівщині. Їхніми зусиллями споруджувалися лікарні та школи для місцевого населення.

На честь Сколе названий мінерал сколіт — різновид глауконіту, вперше знайдений і описаний у 1936 році польським геологом Смуліковським в пісковиках стрийської світи, які розкриті у Святославському кар'єрі на південній околиці міста.

Що подивитись

Палац баронів Гредлів

Палац Ґредлів розташований у районі Демні на вулиці Князя Святослава. Споруджений зусиллями братів-баронів Ґредлів наприкінці XIX сторіччя у необароковому стилі.

У вересні 1937 року у маєтку гостював і полював онук цісаря Франца Йосифа І князь Віндіш-Грац. Після полювання аристократ гордо позував перед палацем з оленячим черепом з розкішними рогами. У жовтні 1938 року з оленячими головами вже позували граф Лімбург та барони Віктор Кьонігсвартер і Улльман.

З 1956 року палац Ґредлів використовується як навчальний корпус сколівської школи-інтернату, перед тим він був районним відділком НКВС. Зараз тут навчаються діти-сироти, напівсироти, а також діти тих сіл, де немає школи. Хоча інтернату належить ще декілька корпусів, проживають діти саме у палаці на 2-му поверсі. А на першому поверсі розміщена бібліотека та початкові класи.

Початок 1930-х, джерело: museumoffamilyhistory.net

Джерело: kray.org.ua

Травень 1915 р. Джерело: explorer.lviv.ua

2014 р. Джерело: andy-travel.com.ua

Церква святого Пантелеймона (раніше церква святої Параскеви)

Архітектура храму вирізняється наявністю двох'ярусного бабинця, що є типовою ознакою для сакральних споруд бойківського типу на Закарпатті. Для церкви характерна врівноважена композиція об'ємів і горизонтальний ритм членувань. Загалом унікальність цієї дерев'яної церкви полягає у тому, що вона поєднувала народні старовинні традиції сакрального зодчества як галицької, так і бойківської школи.

2013 р. Автор: Helgi, джерело: uk.wikipedia.org

2014 р. Автор: Bogdan Kosar, джерело: pl.wikipedia.org

Костел Семи скорбот Діви Марії

У 1760 році біля храму побудували квадратну двох'ярусну дзвіницю, яку, згідно з написом на одвірку, збудував майстер Сень Шлоковець. Три з половиною століття у цьому храмі відправлялися богослужіння. Однак після закінчення Другої світової війни церкву зачинили, а у її приміщенні згодом почав функціонувати музей народної архітектури. У цьому старовинному храмі зберігається ікона Богородиці, яка була колись коронована.

Джерело: unusual-ukraine.livejournal.com

1915 р. Джерело: polona.pl

1930 р. Джерело: polona.pl

2018 р. Джерело: pidgorodeckamary.blogspot.com

У 50-х роках XVII століття у місті збудували дерев'яний філіальний костел святого Домініка парафії Різдва Пресвятої Діви Марії у Стрию. У 1888 році святиня згоріла, у 1891-1892 роках спорудили сучасний мурований храм за проєктом архітектора Альфреда Камінобродзького зусиллями о. Ванатовича за кошти доброчинців. Також збудували мурований парафіяльний та дерев'яний господарчі будинки. У 1925 та 1934 костел відновили та оздобили стіни. До 1993 року святиня була закрита  і використовувалася як склад, технічне приміщення. 17 вересня 1994 року повернений костел освятили, а у другій половині 90-х років відремонтували.

Церква Різдва Пресвятої Богородиці

Церкву звели у 1895 році, архітектор – Василь Нагірний. Є пам’яткою архітектури, належить греко-католикам. На храмі встановлена ​​табличка в пам’ять про Брестейську унію 1596 року, коли православні парафії перейшли в греко-католицизм.

Джерело: ua.igotoworld.com

Джерело: mapio.net

Як туди дістатися

Доїхати до Сколе автомобілем можна орієнтовно майже за дві години. Автобуси ж їздять від автовокзалу на Стрийській, 109 та від залізничного вокзалу. Також доїхати можна приміськими поїздами Львів – Мукачево, Львів – Чоп та потягами Київ – Ужгород, Львів – Ужгород, Одеса – Ужгород.

2014 р. Джерело: andy-travel.com.ua

Інші локації, які Tvoemisto.tv вже радило відвідати, можна переглянути на цій мапі:

За інформацією: wikipedia.org, skole-rada.gov.ua, skole.org.ua, drymba.com, ua.trip-impressions.com

Головне фото: skole-today.com

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Куди поїхати на вихідні зі Львова

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!