Джерело: m-a-d-m-a-x.livejournal.com

Джерело: m-a-d-m-a-x.livejournal.com

Куди поїхати на вихідні зі Львова: до одного з найстаріших поселень Львівщини

10361 0
Tvoemisto.tv пропонує відвідати Щирець, селище з оборонними храмами, яке обрали для життя німецькі колоністи.

Де розташований Щирець

Це селище міського типу Пустомитівського району, Львівської області, розташоване на Опіллі, над річкою Щиркою. На території поселення була німецька колонія Розенберг.

Загальний вид на місто. 1904 р. Джерело: lvivcenter.

У словнику української мови Бориса Грінченка подається пояснення слова «щирець» — чистий пісок або незайманий ґрунт.

Торг в Щирці. Видавництво «Тенча», Львів. 1906 р. Джерело: lvivcenter.

Розвитку Щирця сприяла залізниця Львів — Стрий, що проходила повз місто і мала назву «залізниця Ерцгерцога Альбрехта».

Джерело: andy-travel.com.ua

Чому це місце унікальне

Офіційні джерела повідомляють, що перша писемна згадка про Щирець у літописах датується 1126 роком. Найвірогідніше звичайне поселення було на цих теренах значно раніше, адже тут проходив старий шлях із прикарпатських солеварень, який перетинався з дорогою, що вела з Волині до Угорщини.

Види Щирця. 1900-1914 рр. Джерело: lvivcenter.

Золота гора на території селища — частина плато, оточеного з трьох сторін урвищами, а пологий бік захищав глибокий рів з валами. Невипадково брати Володимирко та Ростислав — князі звенигородський та перемишльський — вибрали Щирець для мирних перемовин. Цей факт підказує, що зустріч такого рівня могла відбутись при наявності у Щирці укріпленого замку.

Герби колоній Щирецького ключа (Кraemer Julius «Heimat Galizien, Ein Giedenkbuch» Аuflage Stuttgart, 1988) Вгорі – Фалькенштайн, на право по колу – Лінденфельд, Райхенбах, Нове Хоросно, Айзідель, Щирець. В центрі – Дорнфельд

Джерело: photo-lviv.in.ua

Є перекази, що на місці сучасного міста була давня грецька торгова факторія Номарх. А у 1785 році тут з’явилися німецькі колоністи. До так званого «Щирецького ключа» входило 9 поселень: Щирець, Дорнфельд (Тернопілля), Розенберг, Айзідель, Фалькенштайн, Нове Хоросно, Райхенбах (Красів), Варсхау, Лінденфельд (Липівка).

Площа Ринок. 1900-1914 рр. Джерело: lvivcenter.

Що подивитися:

Оборонний костел святого Станіслава

Римо-католицька парафія в Щирці існувала у 1391 р., фундуш («дар» на користь якої-небудь установи, найчастіше на користь костелу або монастиря) для неї записав Ян із Тарнова (староста генеральний Русі), а відновив у 1556 році король Сигізмунд II Август.

2015 р. Haidamac. Джерело: wikimedia.org

Храм первісно збудовано у 1400 році. За традиціями середньовічного містобудування костел розташували на куті (південно-східному) центральної площі містечка — Ринок. Костел був частиною укріплень міста, і по периметру стін були бійничні отвори та кам'яна призьба для оборонців, які замурували під час реставрації костелу в 1912 році, присвяченому святкуванню 500-ліття Ґрюнвальдської битви. Автором переробленого проекту, за яким відновлювали храм, був Войцех Бреттнер (автором первісного, нереалізованого, Юзеф Горнунг).

1900-1939 рр. Джерело: lvivcenter.

2015 р. Demmarcos. Джерело: wikimedia.org

У 1834 р. знищили вежу, яку відновили також у 1912 році. На ній у 1910 р. була меморіальна таблиця з чорного мармуру на честь 500-річчя Грюнвальдської битви з написом «Пам'ятка Грюнвальдська 1410 — 1910».

1930 р. Джерело: lvivcenter.

2015 р. I kynitsky. Джерело: wikimedia.org

У 1934 р. над входом до костелу розмістили меморіальну таблицю на честь 500-річчя смерті короля Владислава Ягайла з написом: «Королю Владиславу Ягайлу в 500-літню річницю смерті виражає повагу грод Щирецький 31 травня 1934».

2015 р. Haidamac. Джерело: wikimedia.org

Перед костелом є дзвіниця з арочними отворами, де колись були дзвони «Ян» (100 кг), «Флоріан» (183 кг) і «Станіслав» (500 кг). Це один з небагатьох костелів, що діяв за часів комуністично-більшовицького режиму.

Троїцька церква XVI ст. з дзвіницею

Троїцька церква XVI століття розташована біля центру міста. Наприкінці XVIII ст. вона мала завершення у вигляді трьох дерев'яних шатрових верхів. Сучасного вигляду храм набув у першій половині ХІХ ст. Трохи пізніше зробили прибудову у вигляді апсиди. Споруду капітально відбудували у 1879 та 1912 рр.

Джерело: andy-travel.com.ua

Для відбудови церков нераз збирали пожертви, що було традиційним способом збору благочинних внесків. На знак посвідчення внеску будь якої суми жертводавцю дарували поштову картку з видами Щирця (в даному випадку церкви Св. Трійці) і надруком «На відбудову церкви». Андрій Крижанівський

1920-1930 рр. Джерело: lvivcenter.

1900-1939 рр. Джерело: lvivcenter.

Церква зведена з пісковику, однонавна, одноапсидна, безстовпна. Складається з прямокутної нави, п'ятистінної апсиди з боковим приміщенням біля північної стіни та квадратового притвору.

У 1955-56 та 1976-77 рр. церкву відреставрували під керівництвом архітектора І. Старосольського. З 1977р. тут функціонував музей атеїзму.

Оборонна церква Різдва Пресвятої Богородиці (XVI ст.) з мурами та оборонною вежею

Формально належить до громади с. Піски, але розташована поблизу центру Щирця.

Джерело: m-a-d-m-a-x.livejournal.com

 

Джерело: photo-lviv.in.ua

Товщина її стін сягає 1,5 м. Церква Різдва Богородиці (XVII ст.), як і Троїцький храм, є спорудою оборонного типу. У 1241 році оборонну фортецю оточили монголо-татари і знищили її. На старих мурах-фундаментах згодом була збудована церква Різдва Богородиці. Церква тоді була трибанною, з дерев’яними куполами на кам’яних стінах.

Під час І світової війни 1915 року артилерійський снаряд зруйнував купол церкви Різдва Богородиці на ньому засів російський кулеметник. На згадку про ці події було видано низку поштових карток із зображенням руйнувань всередині церкви. На фото – рештки купола на підлозі та неушкоджений іконостас, який зберігся у церкві донині.

1915 рр. Джерело: lvivcenter.

Джерело: m-a-d-m-a-x.livejournal.com

 

Джерело: photo-lviv.in.ua

В її архітектурному комплексі — мур княжих часів, храм і дзвіниця під ґонтом. Храм вважається одним із небагатьох вцілілих трикамерних споруд, характерних для української архітектури XV–XVI ст. Його перебудували легендарні архітектори В. Нагірний та Л. Левинський, однак під час І Світової війни снаряд знищив купол.

церква Різдва Богородиці на Золотій горі. Літографія з колекції А. Крижанівського Джерело: photo-lviv.in.ua

Джерело: m-a-d-m-a-x.livejournal.com

Щирець, церква Різдва Богородиці, світлина початку ХХ століття

Джерело: photo-lviv.in.ua

Джерело: m-a-d-m-a-x.livejournal.com

Як дістатися до Щирця

Розклад руху приміських поїздів, які їздять до Щирця, можна переглянути за посиланням. Орієнтовний розклад міжміських маршруток можна поглянути тут.

1961 р. Джерело: lvivcenter.

Автомобілем до Щирця можна доїхати майже за годину

Інші локації, які Tvoemisto.tv вже радило відвідати, можна переглянути на цій карті:

За матеріалами andy-travel.com.ua, castles.com.ua, m-a-d-m-a-x.livejournal.com, ukrmandry.com.ua, photo-lviv.in.ua

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!