Куди поїхати на вихідні зі Львова: до одного з найстаріших українських міст

8172 0
Tvoemisto.tv радить поїхати до Белза — прикордонного містечка з довгою історією.

Де розташований Белз

Місто розташоване за три кілометри від україно-польського кордону. Від Червонограда їхати сюди орієнтовно 12 км. Із 2001 року місто та його околиці мають статус історико-культурного заповідника.

Джерело: Нотатки. Між дорогами та книгами

Чому це місце особливе

Белз — одне з найстаровинніших міст Західної України. Звідси походить белзький напрямок у хасидизмі — відгалуження юдаїзму. Місто встигло побувати столицею однойменного князівства. Зараз це одне з найменших міст України.

Перша письмова згадка про Белз міститься у «Повісті врем'яних літ»: у 1030 році його відвоював Ярослав I Мудрий у поляків.

Також з Белза походить найбільша польська святиня — чудотворна ікона Пресвятої Богородиці. У 1382 році за вказівкою Владислава Опольського, угорського намісника Галичини, ікону перевезли до Ченстохова. Тепер вона перебуває у монастирському комплексі Ясна Гура.

Що подивитись

Фігура святого Вінцента

При в’їзді до Белза зі сторони Червонограда стоїть фігура святого Вінцента, яка походить з ХVІІІ ст. Святий Вінцент посилав своїх місіонерів для допомоги хворим та убогим у ті місця, які знищила війна. Святий, що стоїть на високому бароковому постаменті, зображений молодим чоловіком в чернечому одязі та плащі-пелерині, який лівою рукою спирається на щит. У піднятій правій руці святий колись тримав факел, який, на жаль, втрачено.

Джерело: kray.org.ua

Белзька ратуша

Джерело: kray.org.ua

До Першої світової війни міська ратуша стояла на площі Ринок, але під час війни її знищили російські військи. Після війни під нову ратушу пристосували частину монастиря домініканів, а саме північний келійний корпус з чотириярусною вежею. Вежа збудована в барочному стилі та увінчана модерновим ажурним ліхтарем. У 1920 році на ній встановили годинник.

Джерело: kray.org.ua

Колишній костел домініканок

Костел та монастир почали зводити у 1635 році на кошти віденської каштелянші Софії Ходкевичівни, але під час визвольної війни Богдана Хмельницького його зруйнували. У 1653 році Ян Казимир дав дозвіл на побудову цього монастиря в місті поруч з монастирем домініканів. Він складався з храму, до якого примикали монастирські келії, збудовані у 1743 році. Основна композиція храму підкреслена західним притвором. Стіни інтер’єру у ХІХ ст. розписали олійними фарбами в стилі рококо. 1785 року костел Домініканок передали греко-католицькій церкві Святого Духа під іменням костел Святої Діви Марії, а в приміщеннях монастиря від початку ХІХ ст. розташовувались греко-католицька плебанія, повітовий суд, школа, нотаріат, архів.

Джерело: wikipedia.org

Церква святого Миколи (колишній костел Пресвятої Діви Марії)

Костел будувався з 1906 по 1911 роки і дістав ім'я св. Вероніки. Архітектором нового мурованого костелу був Калікст Кшижановський. Храм збудовано у стилі модерн з елементами готики. Фасад асиметричний, вежа розташована праворуч від входу. У фасад вмуровано ядра, а поверх нього вибито напис: «O Mario Matko Boza Ratuj Nas». У міжвоєнний період костел використовувався як гарнізонний.

У 1933-1938 роках за проектом архітектора Вітольда Равського закінчили будівництво всього костельного комплексу. Зокрема у 1935 році постав новий польовий вівтар св. Валентина, в якому нині зберігається нова копія ікони. Польовий вівтар збудували в стилі функціоналізму. У 1933 році звели дзвіницю в стилі модерн з елементами романтизму. Вона двоярусна, цегляна, увінчана короною, чим нагадує шахову туру. На фасаді розміщено один з історичних гербів Белза — зображення грифона. Вежа достатньо добре збереглася.

Джерело: haidamac.org.ua

Комплекс церкви святої Параскеви

Перші згадки про церкву походять з кінця ХV ст. Згідно з актами візитації, нова церква постала між 1762-1766 роками. Замовником будівництва виступив о. Данило Зборовський, який був парохом церкви святої Параскеви з 1756 по 1770 рік. Зведена вона із соснових брусів на дубових підвалинах. Первісна церква була тридільною одноверхою. У кінці ХVІІІ ст. її перетворили на ритуальну каплицю.

У 1977 році занедбана напівзруйнована будівля зазнає ґрунтовної реставрації під керівництвом Івана Могитича, бабинець розібрали, і церква перетворилася з тридільної на дводільну капличну споруду. До початку 90-их років в її приміщенні був краєзнавчий музей, після реставрації греко-католицька громада міста проводить тут богослужіння.

Джерело: wikipedia.org

Єврейський цвинтар

Із Белза походить один із напрямків хасидиму на Галичині. На північ від міського цвинтаря за Любельським передмістям розташований єврейський цвинтар, на якому поховані белзькі рабини. Наразі збереглися лише кілька мацев. Щорічно євреї здійснюють своє паломництво до могил рабинів.

Джерело: wikipedia.org

Джерело: photo-lviv.in.ua

Велика синагога в Белзі, не збереглася

Як туди дістатися

На авто доїхати до Белзу (орієнтовно 72 км від Львова) можна приблизно за півтори години. Дорога може бути ускладненою через ремонтні роботи.

Напряму автобусів до Белза зі Львова немає. Краще їхати до Червонограда, а вже звідти вирушати до містечка приміським потягом «Сокаль – Рава Руська» або маршруткою.

Інші локації, які Tvoemisto.tv вже радило відвідати, можна переглянути на цій карті:

За матеріалами uk.wikipedia.org, belz.com.ua, alanissima.wordpress.com, localhistory.org.ua

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!