Фото: Віктор Саварин

Фото: Віктор Саварин

Куди поїхати на вихідні зі Львова. До серця бойківського краю

10385 0
Tvoemisto.tv пропонує відвідати Турку, неофіційну столицю Бойківщини.

Де розташована Турка

Місто розташоване на півдні Львівщини у Карпатах на висоті 557 м над рівнем моря, на лівому березі річки Стрий, з його притоками Яблунька та Літмир, між горами Шименка, Кичера, Вінець та Осовня. До Львова від Турки 137 км, до Ужгорода — 107 км, до Дрогобича — 75 км.

Вул. Легіонів, 1923, джерело: мандри.укр

Чому це місце унікальне

Місце розташування первинного сторожового поселення, з якого постало місто Турка, визначалося проходженням по території Карпат долиною Стрия між горами Пікуй і Галич так званого «Руського Путі» — торгового шляху доби неоліту, який через Турку сполучав Західну Європу з Угорщиною, Семиградщиною, Молдавією та Балканами. На укріплення і розростання первинного поселення мали суттєвий вплив формування новішого торгового шляху — Ужоцького, який від Перемишля чи Львова через Турку та Ужоцький перевал вів до Закарпаття.

Фото: Віктор Саварин

1903 р. Джерело: turka-mrada.gov.ua

Що подивитись

Костел Внебовзяття Пресвятої Діви Марії

Спершу тут стояв дерев’яний костел, збудований у 1730 році на кошти власника Турки Антонія Калиновського. У 1777 році дерев'яний храм зруйнувався, місцева римо-католицька громада у 1778 році заклала фундамент і розпочала будівництво нового мурованого храму. У 1778-1779 роках недобудоване приміщення мурованої святині використовувалося для релігійних потреб.

Джерело: zruchno.travel

У XIX столітті храм повільно будувався (1846, 1862 роки). Завершеного вигляду костел набув після того, як у 1906-1914 роках його реконструювали за проєктом архітектора Станіслава Маєрського. 1914 року храм освятили лише з один тимчасовим вівтарем. У часи Першої світової війни він зазнав суттєвих пошкоджень. 28 квітня 1927 року перемиський єпископ Анатолій Новак освятив костел Внебовзяття Пресвятої Діви Марії. У 1930-х роках храм розписали та звели біля нього муровану дзвіницю.

Джерело: zruchno.travel

Після Другої світової війни костел з 1945 року припинив функціонування. До 1990 року його використовували як склад, а згодом — як столярну майстерню.

Святиню повернули вірним у 1992 році. Після багаторічного ремонту костел частково відновили. Зараз він функціонує як головний храм нечисленної римо-католицької громади Турки.

Церква Успення Пресвятої Богородиці

Збудована у 1750 році (за даними 1820 року — у 1738 році) коштом Стефана Турецького, за інформацією дослідника Юрія Гайди — на гроші власника Горішньої Турки Домініка Блажівського та місцевої громади. За переказами старожилів, на місці храму раніше стояла велика церква, яку нібито допомагали будувати запорізькі козаки, йдучи у 1648 році на Закарпаття, і завершили зводити у 1660 році.

Джерело: мандри.укр

Церква святого Миколая

Збудована у 1739 році майстром Данилом Прокопієм на місці дводільної каплиці, спорудженої у 1700 році. За легендою, місце побудови церкви віряни вибрали після знакового випадку: під час раптової бурі біля двох пастухів, які випасали худобу в Середній Турці, впав хрест. Як з'ясувалося, вітер зірвав його і переніс з церкви, що стояла на протилежному кінці Турки — у Старому Селі.

1904 р. Джерело: fototeka.ihs.uj.edu.pl

У 1960-1989 роках не діяла як храм. У 1971 році відреставрована за проектом Івана Могитича та Ігоря Ковалишина, після чого використовувася як краєзнавчий музей. Зараз функціонує як храм громади Православної церкви України.

Джерело: zruchno.travel

Церква перенесення мощів святого Миколая

Розташована на міському цвинтарі в урочищі «Лікоть». Збудована, як свідчать інвентарі за 1820 рік, у 1776 році, а за даними дослідника Драгана — у XVIII ст., за свідченням деяких шематизмів — у XVII ст.

2011 рік, автор: Andrii Bondarenko. Джерело: uk.wikipedia.org

Джерело: zruchno.travel

Інша інформація про дату будівництва церкви у дослідника Іваном Юсиповичем. За його даними, храм звели коштом власника міста (дідича) Яна Каліновського, ополяченого українця, у 1750 році. Поряд з церквою Каліновський виділив землю під міський цвинтар — з того часу в місті українців і поляків почали хоронити на спільному кладовищі.

Синагога Темпль

Вперше згадується в документах середини XIX ст. Первинна побудова синагоги в Турці пов'язана з іменем власника міста Антонія Калиновського, який після отримання містом Магдебурзьського права створив у ньому належні умови для проживання і розвитку єврейської громади: надав їм в оренду житлові приміщення, допомагав у будівництві й створенні дому для перестарілих, спорудив за свої кошти синагогу, школу і друкарню, виділив землю під єврейське кладовище — кіркут.

Джерело: templesua.jimdo.com

17 березня 1916 року під час Першої світової війни синагогу зруйновали російські солдати. У 1941-1942 роках у всіх її чотирьох приміщеннях розташовувалося єврейське гето, з якого місцевих євреїв вивозили на розстріл або переводили в концтабори.

У 1945 році кільком євреям, які повернулися до Турки, представники радянської влади запропонували дати згоду на зборах на використання синагоги в «господарських цілях».

Як туди дістатися

Доїхати до Турки автомобілем можна за дві-три години — усе залежить від того, чи їхатимете ви через Стрий, чи через Старий Самбір. Залізницею можна дістатися потягом Київ — Солотвино та Львів — Солотвино, а також приміським Львів — Сянки. Крім того, можна скористатися автобусами, які їздять з головного залізничного вокзалу.

VargaA, джерело: zruchno.travel

Залізничний вокзал, джерело: мандри.укр

Інші локації, які Tvoemisto.tv вже радило відвідати, можна переглянути на цій мапі:

Марія Стахів

За інформацією: wikipedia.org, zruchno.travel

Куди поїхати на вихідні зі Львова

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!