mariya-boyko.blogspot.com

mariya-boyko.blogspot.com

Куди поїхати на вихідні зі Львова. До Захара Беркута

11988 0
Tvoemisto.tv пропонує поїхати до Тухлі — села, про яке писав Іван Франко

Де розташована Тухля

Село лежить у вузькій долині річки Опір. У межах села в Опір впадають дві його порівняно великі притоки — Цигла і Головчанка.

Джерело: naurok.com.ua

1906-1925 р. Джерело: polona.pl

Чому це місце унікальне

Вперше село згадують у історичних документах, датованих 1397 роком. У другій половині 1880-х рр. через село проклали залізницю Стрий — Мукачево. У селі є залізнична станція, через нього також проходить автодорога до смт Славське — відомого гірськолижного курорту. Завдяки тому, що сюди зручно добиратися, в селі швидко розвивається зелений туризм. Звідси зручно підніматися на довколишні гори, зокрема на східну частину хребта Зелем'янки (з північного кінця села), гору Кіндрат (1158 м, вершина широка, безліса) або гори Солиган (941 м), Яровище (909 м), Маківку (958 м) чи Клива (1072 м).

1910 р. Джерело: polona.pl

1906-1925 р. Джерело: polona.pl

Тухля тісно пов'язана з життям і творчістю Івана Франка. У селі є криниця Івана Франка, пам'ятник письменнику, а також церква, розписана Корнилом Устияновичем. Гірська місцевість навколо села є місцем історичних подій, які описані у творі Івана Франка «Захар Беркут». На південній околиці села, за річкою Опір, на горі Захар Беркут височить однойменна статуя — саме там, де за народними переказами, його й поховали. У селі є камінь, начебто саме той, яким перекривали гірський потік, що згубив татар. На ньому викарбований пам'ятний напис. У самому селі є чимало садиб, де можна зупинитися та відпочити та дегустаційний зал.

Що подивитись

Гора Путище (Захар Беркут)

Висота гори — 964 м. На вершині гори стоїть дерев’яна скульптура Захара Беркута. Офіційна назва походить від архаїчного «путь», а місцева склалася через персонажа твору Франка. Приваблива своїм просторим краєвидом. Легкодоступна, добре помітна знизу, тож часто відвідується туристами.

Джерело: explorer.lviv.ua

 

Криниця Івана Франка

Це криниця, з якої пив воду Іван Франко, пишучи у Тухлі повість «Захар Беркут». Вона стала частиною літературно-меморіального комплексу просто неба. Біля криниці є погруддя письменникові, скульптурна група «Захар Беркут на чолі тухольців» та фрагмент каменя з написом. Саме ним, за переказами, перекрили гірський потік, що згубив татар.

2014 р. Джерело: wikimedia.org, автор: Леся Серафим

Джерело: chytomo.com

Церква святого Миколая

Церкву зводили у 1900-1902 роках, архітектором був Василь Нагірний, розписана Корнилом Устияновичем.

Джерело: mapio.net

Автор: Bohdan Zavidnyak, джерело: facebook.com

Як туди дістатися

Доїхати до Тухлі автомобілем можна орієнтовно за дві години. Залізницею можна дістатися такими приміськими поїздами, як Львів — Мукачево, Львів — Чоп та Львів — Лавочне. Якщо ви надаєте перевагу автобусам, то краще доїхати до Стрия, а вже звідти діставатися до Тухлі.

Джерело: chytomo.com

 

Інші локації, які Tvoemisto.tv вже радило відвідати, можна переглянути на цій мапі:

За інформацією: wikipedia.org, lviv-outside.blogspot.com

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!