Куди поїхати на вихідні зі Львова. В гості до Пінзеля та королів

4859 0
Цієї п’ятниці Tvoemisto.tv пропонує торкнутися до духу часу та поблукати вуличками Олеська.

Де розташоване Олесько

Це селище міського типу розтащоване в Буському районі Львівської області. До районного центру звідси 23 кілометри. Через селище проходить автотраса міжнародного значення Київ — Чоп.

1906 р. Джерело: polona.pl

 

2019 р., VargaA  , wikimedia.org

Олеський замок. «Tugodnik ilustrowany» № 33 за 1883 р. Джерело: photo-lviv.in.ua

 

Чому це місце унікальне

Олесько розміщене на давньому рубежі між Галичиною та Волинню. Таке положення ще в князівські часи визначило подальшу долю цього давньоукраїнського містечка. У боротьбі за вигідний розподіл української спадщини, Олеський замок мав стратегічне значення як ключ до Волині чи Галичини і саме тут розмежовувалась експансія найближчих сусідів.

Джерело: andy-travel.com.ua

Що подивитись

Олеський замок

Конкретну і першу достеменну згадку про замок Олесько датують у 1390 роком у булла папи Боніфація IX, який дарував замки в Олеську і Тустані Галицькому католицькому єпископові. Замок часто страждав у війнах, а у середині XVII століття, тобто під час визвольної війни, його частково зруйнували і лише в 1680-х роках його відбудували. Потім його придбали Собєські та перетворили на королівську резиденцію.

1847 р. Джерело: polona.pl

2014 р., Antonello-kyiv   , wikimedia.org

2010 р., Mykola Swarnyk   , wikimedia.org

2019 р., VargaA  , wikimedia.org

 

У 1882 році, коли замок викупив уряд Австро-Угорщини, це була вже суцільна руїна. У 1891 році провели реставрацію і з 1898 року тут відкрилась сільськогосподарська школа. Також реставрацію проводила і польська влада з 1933 року. У 1939 році в замку утримували польських військовополонених.

1883 р. Джерело: polona.pl

2013 р., Nataliya Shestakova  , wikimedia.org

2013 р., Viacheslav Galievskyi   , wikimedia.org

Джерело: andy-travel.com.ua

Лише у 1969 році замок передали Львівській галереї, у 1975 році тут відкрили музей. У наш час пам'ятка входить у відомий маршрут «Золота підкова Львівщини». 

2009 р.,  Tomasz Leśniowski , wikimedia.org

2013 р., Vchern, wikimedia.org

 

2012 р., Pihs-58, wikimedia.org

2010 р., Neovitaha777, wikimedia.org

У музеї представлено: галицько-волинський іконописний живопис ХV–XVIII ст., український портретний живопис XVI–XVIII ст., європейське малярство XVII–XVIII ст., львівську скульптурну школу XV–XVIII ст., різноманітні європейські інтер'єри, а також унікальна колекція творів одного з найталановитіших європейських скульпторів ХVIII століття – Йогана Георга Пінзеля. Замок працює у суботу та неділю з 11:00 до 17:30.

Монастир капуцинів

Доля монастиря тісно пов'язана із історією замка в Олеську, що наприкінці XVII століття все більше втрачав фортифікаційно-захисну функцію і перетворювався власниками на палацову споруду.

1890 р. Джерело: polona.pl

 

2019 р., VargaA  , wikimedia.org

2011 р., Сарапулов  , wikimedia.org

 

Коштів на побудову монастиря не жаліли, тому він, по своїй красі та оздобленню, виявився найкращим поміж всіх монастирів ордену оо. капуцинів тодішньої Польщі. Костел було оздоблено гарними, масивними скульптурними композиціями, як зовні костелу, так і з середини нього, до бібліотеки завезено значну кількість вартісних книг богословської, філософської та медичної тематики.

1917 р. wikimedia.org

2012 р., Tomasz Leśniowski , wikimedia.org

2016 р., Klymenkoy , wikimedia.org

2014 р., Haidamac, wikimedia.org

Також на території монастиря було створено два ставки для розведення риби, також був третій ставок, але вже поза межами монастиря.

Костел Пресвятої Трійці

Будівництво костелу, яке розпочате у 1431 році, завершили 1481 року , як свідчить шематизм духовенства латинського обряду Львівської архидієцезії.

2012 р., Mykola Swarnyk, wikimedia.org

 

Костел, архітектура котрого не вражала нічим особливим, був оточений двома гарними каплицями. Над капличкою, що знаходилася з правого боку від входу до костелу, стоїть восьмикутна, дуже об'ємна, висотою 22 м вежа, яка використовувалася як дзвіниця. Інша вежа має оборонні бійниці, які, ймовірно, залишились від костельного муру. Перед виходом з костелу на ланцюгу висіло кілька костей мамонта, знайдених в околицях містечка. Всередині костелу знаходиться кілька вівтарів та фамільна гробниця руських князів Даниловичів.

2013 р., Viacheslav Galievskyi, wikimedia.org

2014 р., Haidamac , wikimedia.org

 

Храм не раз горів та перебудовувався, 1927 року костел відреставрували, що позначилося на його зовнішньому вигляді. На покрівлі встановили нову сигнатурку, реставроввли відкриту цегляну кладка на вівтарній частині і на західному фасаді, відреставровали кам'яний фриз, побудували нову кам'яну огорожу.

2008 р., Kugel , wikimedia.org

Від 1945 року і до середини 1980-х років костел був закритий, а його приміщення використовувалося, як склад. Ще раз проводилася реставрація костелу в 1960-х роках, тоді південна оборонна вежа отримала шоломове завершення, яке вона мала до реставрації 1927 р. У 1980-х роках святиню відновили та передали Львівській картинній галереї під фондосховище, яке там проіснувало до 1993 року. У 1993 році храм було передали громаді Української Автокефальної православної церкви.

Як туди дістатися

Доїхати до Олеська автівкою можна за півтори години. Також доїхати сюди можна автобусами, що їздять з автостанції №2, що на вул. Богдана Хмельницького, 225.

Малюнок німецького художника Йоханна Гайнріха Мюнтца. Після 1781 р.

Джерело: photo-lviv.in.ua

Інші локації, які Tvoemisto.tv вже радило відвідати, можна переглянути на цій мапі:

За інформацією: uk.wikipedia.org

Головне фото: VargaA , 2019, uk.wikipedia.org

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!