Як Львів пережив масовану повітряну атаку. Деталі і коментарі

3356 0
У ніч на 29 грудня Львівщина, разом з іншими регіонами України, зазнала масованої атаки з боку країни агресора. Цього разу ворог вдався до комбінованого удару: спочатку застосував «шахеди», а в другій хвилі були вже ракети. На жаль, у Львові були влучання. Як наслідок – є загиблий і багато поранених, зруйновано і пошкоджено кілька житлових будинків та соціальних об’єктів, зокрема, школи і дитячий садок. Схожі трагедії трапилися цієї ночі також у Києві, Дніпрі , Одесі, Харкові, Запоріжжі.

«Шахеди» над містом

Повітряна тривога у Львові та області була оголошена о 3:00. Згодом у місті пролунала низка вибухів. Влада у той час повідомляла про роботу протиповітряної оборони. 

Міський голова Львова Андрій Садовий написав у телеграмканалі про понад десять «шахедів», які атакували Львівщину.

«Маємо інформацію про 2 прильоти у Львові. Більше інформації чекаємо від оперативних служб.  Загроза залишається», – попереджав Садовий.

Відомо також, що у Яворівському районі на Львівщині теж працювала ППО. 

Згодом мер Львова додав, що у Львові виникло загоряння на обʼєкті критичної інфраструктури. На місце влучання виїхали оперативні служби. Інформації про жертв на той час не було. 

А голова Львівської ОВА Максим Козицький уточнив, що під час нічної повітряної тривоги Львівщину атакували 14 безпілотників типу «шахед». 

Вісім з них наші воїни ПвК «Захід» знищили. 

Ракетний удар

Однак атака бойовими ударними дронами цього ранку стала лише провісницею наступного ворожого удару – ракетного.

На всій території України була оголошена повітряна тривога через ракетну небезпеку. Про це повідомили Повітряні сили у Telegram.

«Ракетна небезпека в областях, де оголошена тривога! Зафіксовано пуски крилатих ракет з літаків Ту-95МС!», – йдеться в повідомленні.

О 6.48 повідомили про крилаті ракети через Сумщину в напрямку Полтавщини. О 6.50 крилаті ракети пролітали через Запорізьку область в напрямку Дніпропетровської: Дніпро, Павлоград. 

О 7.40 ракети через Вінниччину рухалися в північно-західному напрямку. А вже о 7:55 група ракет Хмельниччину та Тернопільщину заходила на Львівщину.

О 8:40 у Львові знову пролунала серія вибухів.

«Львів. Гучно. Нічого не фотографуйте, не знімайте на відео. Перебувайте у максимально безпечному місці. Небезпека триває!»– написав голова Львівської ОВА Максим Козицький.

Повідомлялось також, що за попередньою інформацієює влучання у житловий будинок. А в одному з ліцеїв міста сталася пожежа. Ймовірно, через падіння уламків ракет.

Однак остаточні наслідки терористичного акту росіян виявилися більш масштабними і трагічними.

Станом на 9-ту годину ранку було відомо, що ракета влучила у житловий будинок на вулиці Хоткевича у Львові. Через ракетний удар одна людина загинула. Спочатку повідомлялося про вісім поранених. Згодом таких було вже чотирнадцять осіб. Більшість із поранених перебувають у стані середньої тяжкості. Свої травми вони отримали від уламків скла з вибитих вибухом вікон.

Четверо з них госпіталізували. Відомо про часткові руйнування у 13 житлових багатоповерхівках та двох школах. Єтакож багато пошкоджених автомобілів.

Станом на 10:35 кількість постраждалих у Львові зросла до 15.

Андрій Садовий зазначив, що вибуховою хвилею пошкоджено житлові будинки. Є постраждалі: четверо людей з легкими травмами доставлені до лікарні святого Луки. Пошкоджено три школи та дитячий садочок.

«10 будинків зазнали руйнувань, деякі будинки взагалі – всі вікна повилітали, двері покрутило. Також школа комунальна, стіни залишилися, але всередині всі вікна повилітали, двері повилітали. Так виглядає, що канікули для дітей будуть продовжені», – сказав Андрій Садовий.

Як повідомив Tvoemisto.tv керівник управління освіти Львівської міськради Андрій Закалюк, від ракетної атаки постраждали чотири навчальні заклади, зокрема три школи та дитячий садок.

Вранці ракетами було атаковано також Дрогобич. Тут ворог влучив в інфраструктурний об'єкт.

Цю інформацію Tvoemisto.tv підтвердив міський голова Дрогобича Тарас Кучма. 

«Влучання є, але наразі не можемо коментувати, бо маємо серйозні проблеми», – сказав Тарас Кучма. 

Станом на 10:00 в небі над Дрогобичем стояв густий чорний дим, на місці працювали рятувальні служби. 

Загиблі і десятки поранених по всій Україні

Як заявив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, внаслідок російської атаки на Україну зранку 29 грудня загинули щонайменше 12 людей, 76 осіб дістали поранення.

Зокрема, у Києві загинуло 2 особи, 18 травмовано внаслідок ранкової атаки. Пошкоджено цивільну інфраструктуру, автомобілі, складські приміщення.

У Дніпропетровській області ворог влучив по торговому центру, загинуло 5 та травмовано 15 осіб. Також є влучання по пологовому будинку. Підрозділи ДСНС врятували 4 пацієнток.

В Одеській області є влучання у триповерховий будинок, під завалами можливо перебувають люди. Також в Одесі пошкоджено ще щонайменше два будинки. Із житлової 17-типоверхівки ДСНС врятували 23 особи. Загалом на Одещині, за його словами, 2 людини загинуло, 15 поранено.

На Харківщині одна людина загинула, девʼять осіб отримали поранення. 

У Запорізькій області окупанти завдали ракетних ударів по інфраструктурних обʼєктах Запоріжжя – 1 людина загинула, 10 поранено.

Масований удар: ворог застосував 158 ракет і дронів

Під час масованого удару по Україні росіяни застосували 158 засобів повітряного нападу − ракет різних типів та ударних БпЛА; 27 "Шахедів" і 87 крилатих ракет вдалося знищити.

Про це написав головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у Telegram.

 "За попередніми результатами, цієї ночі противник застосував проти України 158 засобів повітряного нападу: ракети різних типів та ударні БпЛА.

Силами та засобами Повітряних Сил, у взаємодії із підрозділами Сил оборони України знищено: 27 ударних БпЛА "Shahed-136/131" та 87 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55".

За його словами, росіяни атакували об’єкти критичної інфраструктури, промислові та військові об’єкти. У результаті удару є загиблі та постраждалі.

Залужний також повідомив, що спершу окупанти традиційно атакували "Шахедами" з північного та південно-східного напрямку.

А близько 3 ночі росіяни підняли у повітря стратегічну авіацію – бомбардувальники Ту-95МС. Усього було 18 літаків. Вони запустили не менше 90 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555/Х-55.

З Курської області близько 5 ранку окупанти застосували дальні бомбардувальники Ту-22М3, які випустили 8 крилатих ракет Х-22/Х-32 в напрямку північних та центральних областей.

У той же час окупанти вдарили по Харкову зенітними керованими ракетами С-300.

О 6:30 зафіксували зліт п’яти винищувачів МіГ-31К, які здійснили пуски 5 аеробалістичних ракет Х-47М2 "Кинджал" із Астраханської області.

Крім того, з літаків тактичної авіації Су-35 росіяни випустили 4 протирадіолокаційні ракети Х-31П та одну Х-59.

«Російський терор має програти», – Володимир Зеленський

На повітряний терор країни окупанта відреагував президент України Володимир Зеленський.

У своєму ранковому зверненні він зазначив, що цілями для ворога знову стали пологовий будинок, навчальні заклади, торговельний центр, багатоповерхівки та приватні будинки, комерційний склад, паркувальний майданчик у Києві, Львові, Одесі, Дніпрі, Харкові, Запоріжжі й інших містах.

«На жаль, унаслідок обстрілів є загиблі та поранені…Ми обовʼязково відповімо терористам на їхні удари. І ми будемо боротися, щоб гарантувати безпеку своїй країні, кожному місту, усьому нашому народу. Російський терор повинен програти – і саме так і буде», - написав Володимир Зеленський.

 

___________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Війна і наступ Росії

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!