Виноградар у Києві таки має шанс отримати метро. Що там відбувається

14796 0
На початку літа міський голова Києва Віталій Кличко анонсував відкриття метро на Виноградар швидше ніж через рік, пообіцявши навесні 2024 року здати дві станції метро – «Мостицьку» і «Варшавську». «Твоє місто» з’ясувало, як загалом триває будівництво, чи можливо вкластися в озвучений термін.

Проєкт із прокладання лінії метро на Виноградар (житловий масив у Подільському районі Києва) вже тривалий час перебуває на різних стадіях реалізації, а її відкриття постійно переносять. За десять років у Києві не було відкрито жодної нової станції метрополітену, через що опоненти часто критикують мера. Останньою в місті відкривали станцію «Теремки» – 6 листопада 2013 року, як тоді повідомлялося, з нагоди Дня звільнення Києва від нацистів. 

Отже, виноградарський напрямок метрополітену став одним із пріоритетів розвитку столичного метро. На початку літа мер Києва озвучив нові терміни відкриття – весна 2024-го. Хоча головний підрядник проєкту – компанія «Київметробуд» раніше пережила корпоративну кризу, а зараз «відбивається» у судах від прокуратури.

«Твоє місто» отримало відповідь від КП «Київський метрополітен» щодо стану будівництва та разом із експертами оцінило реальний час відкриття.  

Історія довгобуду

 

Метро на Виноградар є продовженням «зеленої» лінії метрополітену – Сирецько-Печерської, яку запускали останньою. Ця лінія є третьою гілкою метро і має протяжність 23,9 км, 16 станцій та один міст метро. Після відкриття її першої ділянки, яка була введена в експлуатацію 31 грудня 1989 року, розглядали можливість розширення метрополітену на Виноградар. Утім проєкт, як і дослідження, щоб з'ясувати, чи необхідні нові станції на цьому напрямку, почали розробляти лише в 2011 році.

Житловий масив Виноградар, згідно з даними 2016 року, мав населення 57 тисяч. У тих же роках назрівало питання розширення транспортного сполучення з районом, оскільки тоді ж його почали масово забудовувати житловими кварталами. У 2016 році київський міський голова Віталій Кличко оголосив про початок робіт із продовження «зеленої» лінії метро на житловий масив Виноградар. У 2017 році КП «Київський метрополітен» провів тендер на проєктування. 11 вересня 2018 року оголосили тендер на підрядника. 9 листопада 2018-го за підсумками тендера ним став ПАТ «Київметробуд».

У квітні 2019 року почали будівництво перших двох станцій – «Мостицької» (на перетині вул. Межова та Білицька, неподалік від кінцевої зупинки тролейбуса №5) та «Варшавської», стара назва «Проспект Правди» (на перетині вул. Межова та просп. Правди). Планується, що дві нові станції перевозитимуть понад 90 тисяч пасажирів за добу. Довжина ділянки метро для двох нових станцій – 3,7 кілометра. У перспективі проєктується відгалуження по вул. Генерала Грекова, що матиме в своєму складі депо та ще дві станції – «Виноградар» (неподалік від радгоспу «Пуща-Водиця») та «Синьоозерна» (раніше вул. Маршала Гречка), де розкинулися нові ЖК. Хоча раніше в планах міста було продовження метро на ще дві станції від «Варшавської» в старі густозаселені райони Виноградара – до Вітряних Гір і площі Тараса Шевченка.  

Що зроблено

 

Загальна кошторисна вартість будівництва метрополітену від станції «Сирець» на житловий масив Виноградар з електродепо в поточних цінах на 1 березня 2017-го становила 11 млрд 186 млн 617,638 тис. гривень. Мовиться про вартість всього проєкту з чотирьох станцій. 

Вартість будівництва перших двох – 5,9 млрд грн, з яких місто вже виділило 4 млрд грн. Як повідомили «Твоєму місту» в «Київському метрополітені», станом на сьогодні «Київметробуд» отримав від міста дві оплати на суму 2 млрд 587 млн 995 тис. грн та 1 млрд 413 млн 935,2 тис. грн. На 2023 рік передбачене фінансування в розмірі 500 млн грн. На будівництво метро на Виноградар у наступному році планують виділити 2 млрд.

У червні, відповідаючи на запит «Твого міста», у «Київському метрополітені» запевняли, що можуть встигнути у вказані Віталієм Кличком терміни: «Щодо об’єкта «Будівництво дільниці Сирецько-Печерської лінії метрополітену від станції «Сирець» на житловий масив Виноградар з електродепо у Подільському районі» триває будівництво дільниці від станції «Сирець» до станції «Варшавська» з двома станціями («Мостицька» та «Варшавська») і дільницею вилочного відгалуження в бік станції «Виноградар» І (першої) черги будівництва об’єкта. Вживаються всі заходи з реалізації планового закінчення будівництва вказаних двох станцій відповідно до зазначених міським головою термінів, враховуючи умови воєнного стану».

Здійснені роботи в «Київському метрополітені» описують так: «Виконаний значний обсяг основних будівельно-монтажних робіт на будівельних майданчиках станцій «Мостицька» та «Варшавська», зокрема з влаштування огороджувальних конструкцій методом «стіна в ґрунті», монолітного залізобетонного кріплення котловану металоконструкціями, розробки та вивезення ґрунту, монтажу збірних блоків суцільносекційної оправи тунелів, спорудження основних конструкцій суміщеної тяговознижувальної підстанції СТП-76 та інші. Збудований правий перегінний тунель від стації «Мостицька» до стації «Сирець»; завершене будівництво основних конструкцій перегінного вентиляційного вузла; виконаний комплекс робіт з демонтажу тунелепрохідницького механізованого комплексу Herrenknecht. Роботи з будівництва виконують в умовах воєнного стану в обсягах рішень, передбачених проєктною документацією, які мають бути реалізовані».

Однак після отриманої відповіді на запит «Твого міста» стало відомо, що проєктну документацію вирішили вдосконалити. За коригування проєкту будівництва метро на Виноградар місто в червні виклало 70 млн грн. Як пояснював на початку липня керівник «Київського метрополітену» Віктор Брагінський, через те, що проєкт був розроблений 2017-2018 року, науковий інститут, який здійснює супровід при проєктуванні, побачив недосконалості. Коригування проєкту буде завершене в серпні. І лише у вересні розпочнуть роботи в метро за новим проєктом. Які саме зміни передбачає новий проєкт, наразі не повідомляють.

Однак коригування проєкту стало приводом для критики опонентів. Активісти ініціативи «Пасажири Києва» припускають, що ціль коригування проєкту – збільшити кошторис будівництва. Голова комісії з питань бюджету Київради Андрій Вітренко («Слуга народу») запевняє, що коригування проєкту разом із фінансуванням вплине на терміни будівництва. «Цього року на будівництво виділили 500 мільйонів гривень, а наступного планують ще 2 мільярди. Тому я впевнений, що порожні обіцянки про побудоване метро в 2024 році так і залишаться порожніми», – сказав він у ефірі телемарафону.

 

Причини зміни часу відкриття

 

Перші дві станції метро на Виноградар планували збудувати за 24 місяці – навесні 2021-го. Але в грудні 2020 року термін продовжили з 24 до 36 місяців через, як тоді пояснювалося, наслідки пандемії коронавірусу. Окрім ковіду, тоді була інша причина зволікання з будівництвом – корпоративний конфлікт у «Київметробуді», який вилився у звинувачення в корупції.

У середині січня 2020 року голова наглядової ради «Київметробуду» Олег Токарєв на пресконференції заявив, що термін закінчення відкладається на рік, оскільки  наприкінці 2019-го ревізія робіт на цих об’єктах показала, що виконані роботи на 2,5% від суми контракту (на 150 млн грн), а 1,6 млрд грн були розкрадені. Тоді наглядова рада звільнила гендиректора Василя Кобіля та призначила на його місце Олександра Метелицю. Мін'юст не одобрив заміну і через два дні поновив Кобіля, вказавши на спроби рейдерства з боку Олега Токарєва. 21 січня 2020 року керівником підприємства призначили Костянтина Салія. Мер Києва Віталій Кличко тоді заспокоював, що будівництво метро на Виноградар іде за графіком.

Після цього конфлікт у компанії знову став непублічним. Щоправда, певні зміни в ній тривали. 8 грудня 2020 року компанія змінила форму правління з ПАТ на АТ. Тоді ж замість бенефіціара Сергія Кияшка (був нардепом від СПУ у 1994 – 2002 роках) в структурі власності з'явились чотири компанії: з Великої Британії, БВО, Панами й Домінікани. 

Наступного разу зміна термінів здачі нових станцій метро перейшла в публічну площину в листопаді 2021-го на транспортній комісії Київради, коли «Київметробуд» просив змістити терміни здачі на кінець 2022 року. КП «Київський метрополітен» наполягав, що термін здачі має бути незмінним. Тоді ж повідомлялося, що стан будівництва «застряг» приблизно на рівні 50% готовності. У підсумку, аби змістити терміни, компанія пішла до суду і виграла його. Тільки після цього місто погодило нові терміни здачі.

Відновити роботи на будівництві вдалося лише наприкінці лютого 2023 року. Відсутність робіт у 2022-му Віталій Кличко пояснював тим, що велика частина працівників підприємства, залучених до робіт, виїхала за кордон, а третина пішла в лави ЗСУ. Втім, як показують судові реєстри, компанія також погрузла в зарплатних боргах, які становлять 1,5 млн грн. Загалом різного роду виконавчих проваджень у компанії 115-ть.

Ще одна причина зволікання з будівництвом – суди компанії з прокуратурою. В лютому 2020 року СБУ повідомила, що викрила механізм заволодіння міськими коштами, виділеними на будівництво метро на Виноградар у Києві: «Київметробуд» поклав 1,5 млрд грн на депозит у банку, з яких компанії «капали» відсотки. Чинне законодавство забороняє такі дії. В листопаді 2021 року Київська прокуратура повідомила, що хоче стягнути з підрядника будівництва метро на Виноградар «Київметробуд» 139,09 млн грн отриманих коштів з відсотків за депозитами та 44,4 млн грн за безпідставне збереження й користування міськими коштами. Тоді ж повідомлялося про арешт банківських рахунків «Київметробуду» в межах цього кримінального провадження. 

У листопаді 2022 року суд ухвалив рішення про стягнення з «Київметробуду» 139,09 млн грн на користь територіальної громади міста за невиконання умов договору. Генпідрядник подав апеляцію, проте програв і тут. У березні 2023-го повідомлялося, що Київська міська прокуратура через суд також вимагає стягнути з генпідрядника будівництва метро на Виноградарі ще 79 млн грн фінансових санкцій.

У «Київському метрополітені» повідомили «Твоєму місту», що справа про відсотки за депозитами досі в суді – триває касація. Столичний метрополітен виступає третьою особою в справі на боці прокуратури. Інших претензій до «Київметробуду» «Київський метрополітен» немає. Змінювати підрядника там не планують. 

«Твоє місто» наразі не вдалося отримати коментар від «Київметробуду». 

Коли чекати на відкриття

 

Зі слів Віктора Брагінського, після коригування проєкту побудувати дві станції метро – «Мостицьку» і «Варшавську» вдасться лише до кінця 2024 року. І тільки в першому кварталі 2025-го проводитимуть пусконалагоджувальні роботи: «Ми повинні до кінця 2024 року побудувати дві станції метро – «Мостицьку» і «Варшавську». І в першому кварталі 2025-го здійснити пусконалагоджувальні роботи. Треба розуміти, що під час повітряної тривоги будівельники йдуть в укриття. І це теж впливає на терміни будівництва», – пояснив керівник «Київського метрополітену». 

Не на користь дат відкриття метро, озвучених мером, і можливості метробудівців. Для будівництва першого тунелю між станціями «Сирець» та «Мостицька», протяжність якого становить майже 1300 метрів, знадобилося до дев’яти місяців. Якщо тунелепрохідницький комплекс «Галина» запустять в роботу у вересні цього року, то другий тунель між станціями буде готовий лише до літа наступного. І то за умови, що метробудівці прокладатимуть другий тунель між станціями такими ж темпами, як і перший. Однак і ці цифри приблизні, оскільки «Київський метрополітен» не вказує метраж уже пройденого тунелю. 

Керівник транспортного консалтингового агентства «ПроМобільність» Дмитро Беспалов у коментарі «Твоєму місту» подає розрахунки, з яких випливає, що є шанси «наздогнати» проєкт:

«На жаль, не маю даних про стан справ у будівництві метро на Виноградар. Однак відомо, що довжина ділянки двох його станцій становить 3700 метрів. Швидкість роботи прохідницьких щитів становить 250 – 400 метрів за місяць. Але був і рекорд, коли пройшли 1240 метрів за місяць. За шість місяців можна пройти 1500 – 2400 метрів тунелю, якщо без рекордів. З інших прикладів знаю, що в будівництві інженерних споруд можливо багато що. Тільки все має свою ціну».

Отже, за умови, що довжина ділянки становить 3700 метрів в один бік, а 1300 метрів із них на відрізку від «Сирця» до «Мостицької» вже пройдені, за пів року «Галина» цілком може пройти 1300 метрів у зворотному напрямку. Якщо не намагатися йти рекордними темпами. Ділянку на відрізку «Мостицька» – «Варшавська» довжиною 2,4 кілометра будують у тому числі відкритим способом, що ускладнює визначення термінів. Невідомо також, скільки часу знадобиться на влаштування тунелів для проходження вагонів, а також самих пасажирських станцій, павільйонів входу, ескалаторів чи ліфтів.

Відповідно до попереднього проєкту глибина станції «Мостицька» становитиме 17 метрів. Сама станція буде із зеленими колійними стінами та гранітною підлогою. Проєктом передбачені шумопоглинальні екрани, які сховають під панелями з перфорованого фіброцементу. На стелі проєктної станції «Виноградар» мають встановити 90 темно-фіолетових світильників, які асоціюватимуться з виноградом. Сам простір хочуть облаштувати без традиційно виділеної шляхової стіни, а склепіння матиме вигляд єдиної конструкції з білих великогабаритних панелей.

Станіслав Нестеренко

Обкладинка: Дмитро Тарадайка

Фото: Станіслав Нестеренко

___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!