Місто в місті. У Львові будують перший інноваційний парк. Візуалізація

20834 0
Тут можна буде працювати, навчатись і навіть жити.

У Львові будують перший в місті інноваційний парк. «Твоє місто» дізнавалось, у чому його особливість, чи справді місту бракує комерційної нерухомості найвищого класу та як такий проект дає поштовх для розвитку Львова.

LvivTech.City — перший у Львові інноваційний парк, який вміщатиме офіси класу А, конференц-центри, коворкінги, заклади освіти та медичні центри, житло, магазини, тренажерні зали, кімнати відпочинку, сучасне кафе, а також ІТ-школу та торгову галерею. Фактично це буде місто в місті. Крім того, LvivTech.City матиме особливу локацію: через дорогу — Стрийський парк, поруч — Центр Шептицького та студмістечко УКУ, а неподалік — простір для інновацій Lem Station у колишньому трамвайному депо.

Львову потрібні якісні офіси

За словами колишнього очільника департаменту містобудування Андрія Павліва, Львів — перше місто, яке відходить від традиційних поглядів на генеральний план і відмовляється від індустріального способу мислення.

«У Львові формуються нові місця праці — постіндустріальні та інформаційні»,каже Андрій Павлів і наголошує, що місту потрібні нові офісні центри.

Його думку підтверджує колишній архітектор міста Юліан Чаплінський. Під час обговорення Інтегрованої концепції розвитку він навів таку статистику: площа офісних приміщень у Кракові, де кількість населення приблизно така ж, як у Львові, становить 1,13 млн кв. м, а у Львові — лише 135 тисяч кв. м.

«У Львова є великий потенціал і позитивна динаміка ділової активності. В ІТ-галузь тут залучено більше 25 тисяч людей, і їм потрібні сучасні та комфортні офіси. Це основна причина, чому ми тут. Крім того, у Львові позитивний інвестиційний клімат: ми поспілкувалися з міською владою, презентували свій проєкт і отримали підтримку, що дуже важливо для інвесторів і довгострокових проєктів, яким є наш парк», — каже генеральний директор девелоперської групи компаній UPD, що реалізовує проєкт, Віталій Мельник.

Офісна нерухомість класу А, яка буде в інноваційному парку, — це бізнес-центри, які відповідають найвищим вимогам міжнародних стандартів якості. Вони розташовуються в нових, спеціально побудованих або повністю реконструйованих будівлі, мають грамотне вільне планування простору, сучасні інженерні системи і найвищий рівень сервісу. Такі офісні комплекси, як правило, будують за авторським дизайном з використанням якісних матеріалів. Їхній зовнішній та внутрішній вигляд, просторова, планувальна і функціональна організація підкреслює високий стиль і статус своїх клієнтів.

У таких бізнес-центрах добре розвинена інфраструктура: зручні під’їзні шляхи, достатня кількість надземних і підземних паркінгів, власна служба безпеки та управління, повна автоматизація всіх систем життєзабезпечення, рецепція, зал для спілкування з VIP-клієнтами, конференц-зали, фітнес-центр, салони краси, кафетерії, ресторани. У Львові вже налічується декілька офісів такого класу, наприклад, «Легенда-Клас» (вул. Шевченка, 111 А), бізнес-центр Rius (вул. Гнатюка, 12 А) і навіть недобудований бізнес-центр Viking Business Park (вул. Зелена, 151). Вони мають зручне розташування, власні паркінги та сучасні архітектурні рішення. Та розробники LvivTech.City пішли далі.

Приходити на роботу «в капцях»

В інноваційному парку LvivTech.City можна буде не лише працювати, а також вчитись та навіть жити. На ділянці 4,7 га розмістять дві зони — офісну та житлову. Офісна зона складатиметься з трьох будівель, доступ до яких буде безпосередньо зі Стрийської. Їхня площа становитиме понад 60 тис. кв. м. Площа житлової забудови — понад 42 тис. кв. м разом з комерційними об’єктами, дитячим садком, медичним центром, сервісними службами. За задумом, у цих будинках працівники компаній-резидентів LvivTech.City матимуть змогу орендувати та придбати житло різного формату і площі. Крім того, плануються гостьові апартаменти, де можна буде зручно розташуватись під час відрядження.Шість житлових будинків будуть розташовані за офісними. Підземний паркінг в офісній зоні буде розрахований на понад 250 паркомісць, а у житловій — на понад 550. Також на території передбачено 120 велопарковок.

«Наш формат — «Живи, працюй, навчайся, відпочивай» — певною мірою є ноу-хау. Відвідавши кілька десятків парків — наукових, виробничих, бізнес-парків — по всьому світу, ми бачили різні поєднання цих критеріїв, але всіх чотирьох — ніде. Зазвичай парки включають офісні площі, необхідну інфраструктуру, інколи — навчальну складову», — розповідає Віталій Мельник.

За його словами, зазвичай інноваційні парки включають лише офісні площі та необхідну для них інфраструктуру, часом — навчальну складову. Тож UPD вирішило це змінити, адже час — єдиний ресурс, який неможливо відновити.

«Чому не забезпечити людині можливість працювати, жити, навчатися і відпочивати в одному місці? Кожен з нас хоче витрачати мінімум часу на логістику. Дуже зручно мати можливість вийти на роботу чи отримати якийсь сервіс умовно кажучи "в капцях"», — пояснює Віталій Мельник.

Також на території створять сучасну та стимулюючу до розвитку екосистему для хай-тек-компаній, що відповідатиме стандарту зеленого будівництва LEED (США). Це означає високу енергоефективність, мінімізацію впливу на довкілля та до 40% зелених зон на території.

Це вже працює

Девелоперська група компаній UPD вже реалізувала низку успішних проєктів, зокрема ТРЦ Ocean Plaza та ЖК «Новопечерські липки» у Києві. Саме вона започаткувала в Україні формат інноваційних парків і збудувала в Києві перший такий — UNIT.City, про який Tvoemisto.tv уже розповідало раніше. Крім Львова, компанія також планує звести інноваційний парк у Харкові. Віталій Мельник каже, що їхня філософія «Живи, працюй, навчайся, відпочивай» уже виправдала себе в Києві.

«У Києві є хороший попит на офісну частину — більше 35 тисяч кв. м вже повністю заселені. Маємо необхідну інфраструктуру, ІТ-університет, у якому навчається приблизно тисяча студентів. Місяць тому запустили четверту частину — житло, і попит на нього свідчить, що наша філософія і наш формат відповідає ринку. Нашою перевагою є і гнучкість: у наших парках все проєктується так, щоб можна було коригувати кожен квартал під вимоги цільової аудиторії», — каже Віталій Мельник.

Резидентами парку стануть високотехнологічні компанії у сферах IT, енергозбереження, біотехнологій, R&D-центри, інкубатори й акселератори, освітні проекти в галузях ІТ-технологій, дизайну тощо. Подати заявку на резидентство можна за посиланням.

Візуалізацію надали у LvivTech.City

Партнерська публікація

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!