На правах реклами

«Наша мета ‒ висока якість наданих послуг»

11931 0
«Я прагну, щоб за якістю ми не відрізнялись від приватних установ».

Поліклініка на Левандівці. Так більшість пацієнтів називають 3-ю міську поліклініку Львова. Ще якийсь рік тому в закладі були порожні коридори, та вже сьогодні це ‒ потужна установа з сильною командою, сучасним обладнанням, власною лабораторією та солідною кількістю відзнак. Як удосконалювалася робота поліклініки, як вона працює зараз та що планують у майбутньому розповів Tvoemisto.tv генеральний директор Мирослав Дроник.

На момент вашого призначення на посаду гендиректора поліклініка переживала не найкращі часи. Що Вам вдалося змінити, щоб заклад знову став корисним для людей?

Так, справді, коли я прийшов на посаду, ми були в шаленій борговій ямі. У нас було мінімум потрібного сучасного обладнання, але був хороший колектив, а це найважливіше. 

Мені вдалося за цей час заслужити довіру працівників і змінити їхнє ставлення до роботи. Для мене це дуже важливо, оскільки, вважаю, що це основа. Без хорошого кваліфікованого колективу, який розуміє всі твої кроки, рухатися вперед неможливо. 

Ми маємо цифровий рентген апарат, сучасний ультразвуковий апарат та імуноферментний аналізатор. Це дало змогу збільшити кількість якісних обстежень у нашій клініці. Лікарям стало простіше надавати кращі, якісніші медичні послуги. Внаслідок цього збільшилась кількість пацієнтів, котрі приходять до нас в клініку на дообстеження та лікування.

В поліклініці є лабораторія, які дослідження там проводять?

На мою думку, лабораторія в нашій поліклініці є однією з кращих у Львові. Вона складається з таких підрозділів, як клінічна лабораторія, біохімічна, імуно-серологічна та бактеріологічна. Тому ми можемо виконувати широкий спектр лабораторних досліджень на обладнанні провідних виробників світу. Ми проводимо лабораторне дослідження та видаємо результат, як правило, в той самий день, не залучаючи інші лабораторії.

Наша лабораторія бере участь в міжнародній програмі з контролю якості, що підтверджується різноманітними сертифікатами. Нещодавно лабораторія пройшла акредитацію та отримала сертифікат терміном на 5 років. Ми постійно впроваджуємо нові методики лабораторних досліджень. Одними з останніх є визначення вітаміну Д, Д-димерів та скринінг вагітності. Я дуже пишаюся нашою лабораторією

До Вашого призначення на посаду гендиректора поліклініку мали закривати?

Це давні чутки. Я вже більше 20 років працюю в установі, і увесь цей час її то закривають, то ні. Звичайно, такі новини погано впливали на колектив. Люди жили з острахом, що їх чекає скорочення. 

Життя з постійним страхом звільнення призводило до апатії в роботі, небажання працювати. Не було стимулу до розвитку. Так виникли стагнаційні явища, посилення заборгованісті по заробітній платі. Ми не отримували зарплату майже по півроку. Все це треба було негайно змінювати.

Зараз у нас сформувалася хороша команда – адміністрації, завідувачів структурних підрозділів, тож коли ми почали доносити наші позиції працівникам, всі пішли назустріч. Бувало, звичайно, і нерозуміння, але було й бажання дослухатися до аргументів. Ми доводили, пояснювали, і коли все вдавалося, так приємно було чути: «Як ми жили раніше без цього!».

Станом на зараз ми підписали вже дванадцять пакетів з НСЗУ (Національна служба здоров'я України). На мою думку, це дуже добре, адже коли я прийшов на цю посаду, таких пакетів було аж два.

Про які пакети йдеться?

Пакет обов’язкових контрактувань про те, що ми надаємо послуги, а НСЗУ нам платить за них. Завдяки злагодженій командній роботі ми підписали дванадцять пакетів: у перший рік – вісім, а потім – ще чотири. Поступово клініка почала виходити з кризової ситуації.

Хочу подякувати ще й нашому медичному директору, котра під час перезміни керівників не розгубилася та підписала перехідний пакет фінансування, який і допоміг зменшити заборгованість по заробітній платні. Пізніше міський голова, депутати та члени виконкому міської ради допомогли погасити мільйонний борг, так вдалося вийти, як кажуть, на «нуль». 

З того часу ми почали розвиватися: ввели платні послуги, відновили медогляди, які в нас колись проводилися. Адже раніше ми були однією з основних клінік, котра проводила медогляди залізничників. Коли залізнична лікарня перебрала на себе проведення медичних оглядів ми суттєво занепали, бо це – кошти. Тому питання відновлення медоглядів на нашій базі було важливим, і ми його успішно вирішили.

У вашій поліклініці є декілька видів послуг, і вони розділяються на платні й безоплатні, правильно?

Надаючи пацієнту послугу, витрати поліклініки в будь-якому випадку покриваються. Якщо це ті дванадцять пакетів, про які я згадував, то витрати покриває НСЗУ.

Пацієнти платять за послуги, якщо вони не входять у визначений перелік програми медичних гарантій. Це стосується медичних оглядів, оздоровчого, а не лікувального масажу, іншого медичного обслуговування, за що держава не платить. Отже, тоді пацієнт оплачує послугу через касу, системи EasyPay або PayPath. 

Які найбільш актуальні пакети, з наявних у клініці, що пацієнти можуть отримати коштом НСЗУ? 

Найбільш актуальні – два основні пакети: первинна медична допомога (сімейні лікарі, лікарі-терапевти, педіатри) та вторинна медична допомога (вузькі спеціалісти: хірурги, пульмонологи, різноманітна діагностика тощо).

Хочу підкреслити, що ми, чи не єдина поліклініка м. Львова, де є поділ на педіатрів і терапевтів. Я вважаю, що це – велика перевага: педіатри лікують діток, а терапевти – доросле населення. Звичайно, що є й сімейні лікарі.  

У нас хороша система паліативної допомоги: коли виїжджає бригада до лежачого хворого, якого неможливо доставити в поліклініку. Звичайно, за скеруванням сімейного лікаря чи терапевта. Також це і виклики пацієнтів: виїзд швидкої допомоги з бригадою наших спеціалістів, які беруть аналізи, проводять необхідні маніпуляції, обстеження, електрокардіограму, призначають певні ін’єкції, роблять мініперев’язки тощо. Така допомога – дуже зручна, кількість таких хворих постійно зростає. Ми вже відчуваємо брак медичного персоналу, щоб повністю охопити цю категорію населення: дуже багато є лежачих людей, особливо на Левандівці.

Крім того, в нас є ще дуже хороший пакет, яким ми неабияк пишаємося. Це пакет ведення вагітності в амбулаторних умовах. У нас дуже хороша жіноча консультація, висококваліфіковані лікарі, які мають дуже багато пацієнтів, чимало вагітних. Вони ведуть їх аж до пологів. Також дуже популярна школа відповідального батьківства, куди вагітні приходять на вправи, їх вчать, як вони мають правильно поводитися під час вагітності.

Ми маємо відділення фізичної та реабілітаційної медицини, де проводять реабілітацію пацієнтів з хворобами опорно-рухового апарату і неврологічними патологіями. У поліклініці працюють лікарі, реабілітологи, а також фізичні терапевти та ерготерапевти, які надають якісні медичні послуги, а отже - якісну реабілітацію. Таким чином, більшість наших пацієнтів, які проходять лікування в хірургів, невропатологів, потрапляють на реабілітацію. Зазначу, що кількість пацієнтів постійно зростає.

Збираєтеся брати ще додатково спеціалістів, з огляду на те, що послуга дуже популярна?

Так, ми будемо добирати спеціалістів, хоча у нас їх достатньо для забезпечення цього пакету згідно з правилами НСЗУ. Але ми розуміємо, що реабілітація набирає обертів. У наших планах ще займатися реабілітацією військових, яких, на жаль, стає все більше; також багато діток з порушенням постави. Це такий пакет, за яким досить чітко проглядається перспектива.

А жіноча консультація, послуги педіатра – це і безоплатні пакети, і платні послуги?

Щодо жіночої консультації та педіатрії чи іншої первинної ланки, то як таких платних послуг немає. Адже людина може прийти без скерування і їй надають необхідні медичні послуги.

Якщо ж це стосується вузьких спеціалістів, де потрібна консультація, наприклад, пульмонолога чи ревматолога, чи якесь хірургічне втручання, а пацієнт не хоче стояти в черзі та хоче прийти без скерування, тоді ми надаємо ці послуги в платному порядку.

Які платні послуги користуються найбільшою популярністю?

Однозначно оздоровчі масажі та лабораторні дослідження. 

Поділіться, будь ласка, планами на найближчий час: що будете змінювати чи розвивати?

Я планую розширювати кількість медичних послуг, які може надавати наша установа. Ми хочемо зробити центр психічного здоров'я для реабілітації пацієнтів з різноманітними тривожними станами. У нас є психолог, але ми збираємося зробити практично цілий центр. Тому, відповідно, будемо розширювати команду.

Загалом багато планів, ми хочемо розвивати медичне обслуговування дітей, тому потрібні дитячий кардіолог, ендокринолог, окуліст. У нас вже є дитяче відділення, де є і хірурги та інші спеціалісти, але якщо його розвивати, то мами не муситимуть водити діток на передшкільні медогляди деінде.

На жаль, маємо невтішну статистику юних пацієнтів із цукровим діабетом, їм також потрібен кваліфікований догляд. Ще дуже помолодшали серцево-судинні проблеми. Тож наш план - забезпечити медичною опікою наших дітей. І війна, на жаль, не сприяє здоров’ю і не лише психічному.

Нестача саме “дитячих” фахівців сталася через кількість звернень від внутрішньо переміщених осіб?

Ні, в нас таких фахівців не було раніше через брак фінансування. Крім того, гостро стоїть проблема кадрів. Наприклад, хороших дитячих окулістів, про яких вже згадував, не так багато у Львові. А ми ставимось до цього дуже відповідально, кожен потенційний працівник проходить співбесіду зі мною та з медичним директором, а потім ще тримісячний випробувальний термін.

Як війна вплинула на роботу клініки? Чи з’явились пацієнти, які постраждали від війни?

Звичайно, зараз багато запитів, які раніше не були аж настільки гострими. Наприклад, кількісно зростає потреба паліативної допомоги: чимало людей рятувалися від війни, тому безпомічні хворі лишилися вдома самі. Також багато вагітних, що тішить. 

Зростає потреба в реабілітації, тому що дуже багато травм, а якісне відновлення – це 70% успіху лікування. Йдеться не лише про опорно-рухову чи неврологічну симптоматику, психологічна – не менш важлива.

Чимало людей змушені були покинути свої домівки через війну, і саме команда нашої клініки одна з перших почала чергувати на вокзалі, коли прибували евакуаційні поїзди. Ми надавали потребуючим медичну допомогу і тут, як би це не звучало, ми набули неоціненного досвіду. 

Наші фахівці професійно зростали: допомагали і з травмами, надавали ургентну та психологічну допомогу. Крім того, наші лікарі чергували там, де розташовували евакуйованих, дивилися за дітьми, які прибули з районів, де проходять військові дії. Ми отримали колосальний досвід. 

Раніше була проведена реформа, щоб усунути територіальність: тобто чим більше буде пацієнтів, тим більше коштів отримає клініка. Чи означає це автоматичне підвищення кваліфікації лікарів?

Так, адже ширша практика дає якісніший досвід, додайте до цього наявність обладнання, вміння працювати із ним. Що ж до кваліфікації лікарів у нашій клініці, то я спокійний: лікарський, сестринський персонал – дуже кваліфікований.

Так, нещодавно наша установа отримала відзнаку «Чиста лікарня – безпечна для пацієнтів», тобто ми маємо підтвердження щодо рівня кваліфікації всіх інших працівників, зокрема медсестер та молодшого медичного персоналу. Наша клініка успішно пройшла цей екзамен, який показав, що ми відповідаємо всім фактичним нормативам для надання якісних медичних послуг.

Чи збільшилася кількість пацієнтів, відколи Ви прийшли?

Насправді, коли я прийшов, у наших коридорах було порожньо. Для цього було чимало причин. Але тепер, після проведеної роботи, кількість пацієнтів значно збільшилася. 

Наш район – особливий, фактично, такий собі “острів”, відмежований Левандівським і Городоцьким мостами. Але будівництво триває, покращилося сполучення із сільською місцевістю, тому приїжджають люди з області, зараз є ще внутрішньо переміщені особи. І ми працюємо, не покладаючи рук, тому люди і йдуть до нас. 

Нещодавно поліклініка зразково захистила свій проєкт в Агентстві США з міжнародного розвитку USAID. Які цілі ставите перед собою зараз?

Я прагну зробити поліклініку конкурентоздатною на ринку медичних послуг, щоб за якістю ми не відрізнялися від приватних установ. До цієї мети прагнемо всім колективом.

А для цього важливий комплексний підхід, який включає і рівень кваліфікації персоналу, і обладнання, і якість обслуговування. Все це ми вже робимо, не стоїмо на місці, постійно рухаємося вперед, щодня вдосконалюємося.

Насправді поліклініка – це, перш за все, люди. Збільшення кількості лікарів та розширення спектра послуг мають зробити так, щоб наші пацієнти не шукали лікарів та обладнання деінде. Я це так візуалізую: людина зайшла до нас із проблемою, а вийшла з її розв’язанням. Звичайно, не з кожною проблемою ми зможемо впоратися, але правильно спрямувати пацієнта, щоб він не тратив дорогоцінний час та кошти – нам цілком під силу.

Цей матеріал підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданої від імені народу Сполучених Штатів Америки за підтримки Програми Уряду Великої Британії «Good Governance Fund», наданої від імені народу Великої Британії. Відповідальність за зміст цього матеріал, який необов'язково відображає погляди USAID, Уряду Сполучених Штатів Америки, UK aid або Уряду Великої Британії, несе виключно компанія ТОВ «Делойт Консалтинг» в рамках контракту №72012118C00001.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!