Фото: health-ua.com

Фото: health-ua.com

«Не робіть так ніколи». Пульмонолог про розвиток пневмоній

124850 0
Про небезпеку пневмоній, як вберегти себе і своїх рідних від цієї недуги та чому небезпечно лікуватись самостійно, Тvoemisto.tv розпитало у лікарки-пульмонологині 5-ї міської лікарні Олени Кулітки.

12 листопада у світі – День боротьби з пневмонією. Це дуже підступна хвороба, яка вже давно міцно утримує одну з лідерських сходинок світового антирейтингу основних причин смертності. За даними Держстату, тільки за перше півріччя цього року від пневмонії померли 10 684 українців. У стаціонарах міста з пневмоніями, станом на сьогоднішній ранок, перебувають 909 осіб.

При цьому лікарі наголошують: пневмонія добре піддається лікуванню, якщо її вчасно виявити.

Через пандемію Covid-19 слово «пневмонія» звучить постійно і лише наводить жах на людей. У чому полягає небезпека захворювання?

Справді, люди дуже налякані тим, що вирує епідемія Covid-19, адже вірус дає ускладнення на легені і від того розвиваються пневмонії. Але пневмонії медицині відомі давно. Запалення легень або пневмонія, що вражає легеневу тканину, є сезонним захворюванням. Навіть якщо б зараз не було коронавірусу, все одно кількість хворих із пневмоніями була б вищою. Звісно, йдеться про бактеріальну пневмонію. Через епідемію коронавірусу кількість пневмоній збільшилась.

Збудниками пневмонії найчастіше бувають бактерії або віруси, що, як правило, передаються при безпосередньому контакті з інфікованими людьми. Тому не варто нехтувати правилами безпеки – носити маски, дотримуватися дистанції, мити руки.

Але 80% тих, хто зараз хворіє на Covid-19, мають легку і середню форми. Без запалення і пневмоній. Такі люди не підлягають лікуванню у стаціонарі, їм не потрібна госпіталізація чи антибактеріальна терапія. За ними мають спостерігати сімейні лікарі.

Лише у 20% людей, які захворіли на Covid-19, дійсно мають складні випадки пневмоній і потребують госпіталізації. Це не великі цифри.

А що спостерігаємо ми? Або невчасне звертання, або неправильне лікування, або гіпердіагностика.

Як відрізнити бактеріальну пневмонію від вірусної?

Пневмонія, яка розвивається у перші 4-5 днів, зазвичай є вірусною. Через 7 днів вже може приєднатися бактеріальна флора, як правило пневмокок або мікоплазма і пневмонія з вірусної переростає у бактеріальну. Ось таку пневмонію варто лікувати антибіотиками, але при вірусній пневмонії антибіотики не допоможуть.

А які є ознаки виникнення пневмоній?

Температура, кашель, задишка. Ті симптоми характерні як для вірусної, так і бактеріальної пневмонії. Але чи є це пневмонія і який збудник її спричинив, може визначити лише лікар.

Часто можна почути, що зараз всі пневмонії, які виявляють, є «ковідними». Інакшого діагнозу лікарі не ставлять. Це справді так?

Ні, це не правда. Зустрічаються й звичайні пневмонії, де є типовий збудник пневмокок. Також є вірусно-бактеріальні пневмонії.

А які органи, крім легень, може вражати Covid-19?

Коронавірус дуже небезпечний, тому він може вражати всі органи. На першому місці – легені, на другому – серце. Далі йдуть печінка (можуть розвинутися гепатити), нервова система, судини.

Який критерій потрапляння у стаціонар?

Зниження сатурації. Коли у пацієнта падає сатурація нижче 92, його не можна залишати вдома. Потрібна термінова госпіталізація.

Коронавірус дуже «любить» стінки судин. Просто кажучи, він їх дряпає, тому розвивається згущення крові.

Важким пацієнтам в стаціонарі вводять противірусні препарати, антибактеріальні препарати, протикоагулянтну терапію, кортикостероїди – гормони.

Якщо на 5 день з моменту поступлення у стаціонар стан не покращується, можуть капати моноклональні антитіла.

Наскільки процес згорання легень може бути стрімким?

Все дуже індивідуально. В одних при коронавірусі хвороба протікає повільно, в інших – дуже стрімко. На другий-третій день вже можуть розвинутись ускладнення.

Ви сказали про гіпердіагностику. Що мали на увазі?

Через те, що люди бояться захворіти, отримати ускладнення, вони «перестраховуються» і самі купують ліки, антибіотики, роблять аналізи, комп’ютерну томографію, платячи за все великі гроші. У цьому немає потреби. Ніколи так не робіть.

Для того, щоб поставити діагноз «пневмонія» – достатньо зробити звичайний рентген або флюорографію. І сімейні лікарі, і пульмонологи вогнище можуть побачити на звичайному рентгені. А на комп’ютері варто лише опиратися на опис. Тобто, для проведення КТ мають бути певні покази.

Просто так, бо захотілося пересвідчитись, КТ робити не можна.

Також варто звернути увагу на УЗД-дослідження легень. У нормі легені для ультразвукових променів прозорі. Їх не видно. Часто лікарі УЗД можуть бачити лише плевру. В ідеалі УЗД-діагностику проводять для визначення рідини у плевральній порожнині, але не виявлення вогнищ при пневмонії.

Але й самі лікарі часто лікують пацієнтів не правильно, виписуючи, наприклад, антибіотики при вірусній пневмонії і навіть бронхіті.

При призначенні антибіотиків підхід має бути дуже цільовий.

Зрештою, самі пацієнти у багатьох випадках вдаються до самолікування – йдуть в аптеку, купують антибіотики та п’ють профілактично. Так буде доти, поки в Україні не почнуть продавати антибіотики за рецептом.

Профілактично антибіотики не працюють. Їх варто призначати лише тоді, коли на це є вагомі причини.

Якими проблемами така «профілактика» чи гіперлікування може обернутися для пацієнта?

Наприклад, розвинутися грибкова флора, що призведе до дизбактеріозу. Тобто, вбивається не лише патогенна флора, а й здорова. Можуть виникнути такі побічні дії, як нудота, головний біль, пронос. Також неправильне призначення препаратів призводить до резистентності до них і якщо пацієнту, через якийсь час, справді будуть потрібні для лікування певні ліки чи антибіотики, вони просто не діятимуть.

Як лікуєте пневмонії. Чи щось змінилося з доковідних часів?

У нас є протокол лікування пневмоній, який затверджений ще у 2007 році. Відповідно до нього, є чотири групи антибіотиків, якими лікарі мають користуватися при призначенні лікування пневмоній.

Часто трапляється так, що лікарі призначають антибіотики не з тієї групи, тому й не чутливі.

У 2019 році, після того, як світом стала поширюватися епідемія коронавірусу, провели клінічні дослідження SOAR, аби з’ясувати, яка флора в певних регіонах найрозповсюдженіша. Виявилося, що на Львівщині, як і у всій Європі, найрозповсюдженішим збудником є пневмокок і гемофільна інфекція.

Також проводили чутливість до антибіотиків серед хворих, які поступили у лікарні. З наявних чотирьох груп, усі були чутливі. Тобто, протоколи у нас незмінні і досі працюємо за тими, що запровадили ще у 2007 році.

Як відновитися після перенесеної хвороби?

Великі ураження залишають великі фіброзні зміни в легенях, але вони відновлюються. Поволі, упродовж пів року, але покращення настає.

Людям, які перехворіли на пневмонії, потрібно більше гуляти на свіжому повітрі, робити гімнастику, вживати вітаміни.

Обов’язковою є вакцинація. До мене досі приходять люди, які просять дати довідку, що їм не можна вакцинуватися. Серед причин називають алергію, бронхіальну астму, погане самопочуття. Доводиться довго говорити, переконувати.

Протипоказами до вакцинації можуть бути лише гострий стан, сам коронавірус, підйом артеріального тиску на момент проведення щеплення, два тижні після оперативного втручання та місяць після перенесеного ковіду.

Як гадаєте – коли це все може скінчитися?

Думаємо, що скоро. За прогнозами, ще два тижні у нас буде спалах, далі обіцяють спад.

Розмовляла Оля Шведа

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Твоє здоров'я

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!