Фото: фейсбук-сторінка Easy

Фото: фейсбук-сторінка Easy

Оминути затори. Як у Львові запрацював шерінг електросамокатів

6077 0
Львівський сервіс шерінгу електросамокатів Easy не лише запрацював на самому початку пандемії Covid-19, а й зумів за час карантину збільшити кількість самокатів та наростити штат працівників. Власник та співзасновник сервісу Данило Коць розповів Tvoemisto.tv, як у час пандемії вдалось розвинути проєкт та чи користується попитом такий вид транспорту у львів’ян.

Ще у квітні цього року сервіс працював у тестовому режимі та охоплював лише центральну частину Львова. Тепер самокатами можна користуватися практично у всіх районах міста. Незабаром послуга стане доступною цілодобово. Усе, що потрібно – знайти самокат поблизу, зареєструватися у сервісі і поїхати, забувши про затори на дорогах та «сусіда», який кашляє у спину в маршрутці.

Виправданий ризик

У німецькому Берліні чи у французькому Парижі електросамокати надзвичайно популярні. Їх кількість там може сягати 4 тисяч. У Львові прокатний сервіс Easy свою роботу почав лише з кількох самокатів у центрі міста, в межах проспектів Чорновола – Шевченка – Свободи. Зараз засобів пересування близько 30-ти, а зони користування значно розширилися: самокати можна взяти на вулицях Княгині Ольги, Героїв УПА, у Стрийському парку, на Сихові, поблизу торгових центрів «Victoria Gardens» та «Spartak».

Сервіс Easy не єдиний в Україні, хто пропонує шерінг електросамокатів, але це перша українська компанія, що такий прокат запустила. Цей проєкт власний, хоч на початках планували працювати під франшизу.

«Запустити прокат електросамокатів саме у період пандемії та карантину було ризиковано, та все ж виправдано. Зупинятися навіть не думали. Йшли далі, бо знали, що Львову потрібен безпечний альтернативний транспорт. І не прогадали, тому зараз це ще більше спонукає до роботи», – говорить власник шерінгу електросамокатів Easy Данило Коць.

Читайте також: Як колишній військовий і волонтер вирощують лохину неподалік Львова

Спочатку сервіс запустили в тестовому режимі, аби самим зрозуміти, як бізнес розвиватиметься у Львові та чи сприймуть його належно люди. Самокати виявились у попиті. Найперше тому, каже Данило Коць, що такий вид пересування набагато безпечніший, ніж громадський транспорт. Та й затори легше оминати.

«У всьому світі користувачі вибирають легкі, зручні та екологічні види транспорту. Вони дозволяють вирішити проблему «останньої милі» і за кілька хвилин дістатися туди, куди потрібно, не стоячи в заторах на дорозі. Це і є наш основний меседж – розвинути культуру шерінгу у Львові. Хочемо, щоб як і за кордоном, львів’яни були готові залишити власне авто, пересісти на електросамокат і добратися до пункту призначення якнайшвидше. Крім того, електросамокати та велосипеди визнали найбезпечнішим транспортом під час пандемії Covid-19, оскільки люди увесь час перебувають на свіжому повітрі і ні з ким не контактують», – говорить Данило Коць.

Усе залежить від львівської погоди

Взяти на прокат електросамокат можна щодня з 8:00 до 21:00, хоча у фірмі зазначили, що зовсім скоро їхніми послугами можна буде користуватися цілодобово.

Для того, щоб скористатись послугами електросамоката, для початку потрібно завантажити застосунок Easy (програма доступна в App Store та Play Market) та купити користувацький пакет на 50, 100, 200 або 500 гривень. За допомогою застосунку треба відсканувати QR код, що на кермі самоката, та розблокувати його. Розблокування коштує 25 гривень. Після цього транспорт готовий для використання. Ціна кожної хвилини становить 1 гривню. Над системою лояльності у сервісі наразі працюють.

Щоб завершити поїздку, необхідно бути у визначеній у застосунку зоні користування та натиснути на кнопку «Завершити поїздку». До слова, електросамокати Easy розвивають швидкість до 25 км/год.

Якщо в користувача закінчилися кошти і він опинився за межами зони, при цьому не хоче продовжувати поїздку, то повинен залишити транспорт у безпечному місці – не на дорозі чи велодоріжці. Служба сервісу сама приїде та забере самокат.

«Повертати самокат туди, звідки його взяли, абсолютно не потрібно. Головне залишати його у виділеній зоні. Насправді, будь-де залишають одиниці. Здебільшого все роблять правильно і це ще раз переконує, що Львів культурне місто», – каже Данило Коць.

Те, як довго можна буде користуватись самокатами, залежатиме від погоди. Цьогоріч планують, що сервіс працюватиме до початку холодів і снігу. Коли почнеться новий сезон, також залежить від львівської погоди, так працюють в усьому світі.

Кому розвага, а кому – засіб пересування

Скористатися прокатом електросамокатів можуть лише повнолітні. Зі слів Данила Коця, найчастіше клієнтами сервісу є люди середнього віку. Окрім того, вони переважно самі дбають про свою безпеку і перед поїздкою одягають шоломи та рукавиці, хоч сервіс цього не пропонує і не вимагає.

«Коли прокат електросамокатів лише запустили, для львів’ян це було радше розвагою. Люди просто каталися. До прикладу, якщо в Європі середня тривалість поїздки електросамокатом триває 12 хвилин, то у нас – цілих 40. На сьогодні, коли ми збільшили зони дії та кількість самокатів, наш проєкт все частіше сприймають правильно, як один із засобів пересування, тобто, щоб доїхати на роботу чи, навпаки, додому», – каже Данило Коць.

Часто – раз-два на тиждень – електросамокати ламають або намагаються вкрасти. Проте у сервісі Easy кажуть, що ще жоден двоколісний не втратили. Самокати оснащені GPS-навігаторами для отримання даних про місця їх розблокування і паркування.

«За допомогою GPS-трекерів ми легко відстежуємо кожен свій самокат і повертаємо. З цим у нас жодних проблем. У більшості випадків навіть не викликаємо поліцію. Це частіше роблять перехожі, коли бачать крадіжку. Щодо самих викрадачів, то вони різні – від дітей, безхатьків до людей похилого віку. Перші тягнуть у під’їзди чи кущі, останні не розуміють, що таке шерінг, і гадаючи, що їх хтось забув, вирішують забрати собі», – розповідає Данило Коць.

Не втратили, лише здобули

Не лише запрацювати, а й протриматися на плаву під час карантину, сервісу допомогли відкритість та нестандартний підхід, вважає його засновник.

«Наш проєкт – це щось нове та цікаве для львів’ян. Ми зуміли зробити Львів мобільнішим та ще більш європейським. Крім того, люди сильно переживали і досі переживають за своє життя і здоров’я, тому знаючи, що ми є в місті, не хочуть зайвий раз їхати громадським транспортом, а обирають наші електросамокати. Тому, вважаю, ми не втратили нічого, а ось здобули – багато», – говорить Данило Коць.

Читайте також: Замість дачі. Як львівська компанія створює домашні офіси

Серед основних досягнень власник шерінгового сервісу називає успіх, досвід, визнання та нові робочі місця для працівників.

«У період карантину ми збільшили штат працівників. Спочатку з нами працювали одиниці, зараз чисельність подвоїлась. Це і майстри з ремонту, люди, які їздять і замінюють батареї, оператори. Більшість з них самі були зацікавлені в нашому проєкті і не боялися працювати навіть під час карантину», – зазначає Данило Коць.

Він додає, що більшої популярності набирають не лише електросамокати, а й будь-які інші альтернативні види транспорту. Тож у планах прокатного сервісу Easy збільшити кількість електросамокатів щонайменше удвічі, а також завезти до Львова електричні скутери та електровелосипеди. На нову партію такого транспорту, зі слів Данила Коця, чекають наприкінці вересня, тож на вулиці та дороги Львова вони виїдуть не раніше наступного сезону.

Ольга Шведа

Фото: фейсбук-сторінка Easy

«Твоє місто» спільно з Львівською бізнес-школою реалізовують проєкт «Підтримка українського бізнесу в час кризи», який виконується в межах Проєкту «Зміцнення громадської довіри» (UCBI II), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!