Фото ілюстративне: Asn.in.ua

Фото ілюстративне: Asn.in.ua

Новобудови-2018. Яке житло купуватимуть у Львові цього року

16882 0
Квартири в новобудовах дорожчають, а клієнти воліють вкладати гроші в надійніші проекти.

Аналізуючи один із найбільших сайтів про нерухомість у нашому місті «Всі новобудови Львова», можна побачити, що 2017 року вартість квартир у новобудовах зросла в середньому на дві тисячі гривень за квадратний метр. Найпопулярнішими були одно- та двокімнатні квартири в сегменті доступного житла та житла комфорт-класу. Сьогодні ціна на квартири цього рівня становить від 12 500 (будівництво у віддалених районах, яке лише почалось) до 28 000 (готові квартири у збудованих комплексах) гривень за квадратний метр. Під кінець року забудовники традиційно застосували акції та знижки, які сягали десяти відсотків вартості квартир. Tvoemisto.tv дослідило динаміку цін та чинники, які впливатимуть найближчим часом на ціни на нерухомість у новобудовах.

Ціни на будівельні матеріали та роботи. Зараз вартість матеріалів, праці та оренди (або ціна викуплених ділянок) об’єктивно зростає. За даними Державної служби статистики, вартість будівельно-монтажних робіт в Україні в січні-листопаді 2017 року в порівнянні з аналогічним періодом 2016 року були вищими на 22%. Зростання стимулюватиме й збільшення мінімальних зарплат та податкових відрахувань, яке збільшує видатки забудовників.

Відплив працівників і покупців закордон. Українські будівельники запитані в сусідній Польщі. Крім того, туди перетікають інвестиції в нерухомість – за даними польських аналітиків, українці за останній рік очолили рейтинг іноземців-покупців нерухомості, потіснивши з перших місць німців і британців. І якщо відплив працівників стимулює забудовників платити більше, то відплив інвестицій, навпаки, не дає стрімко піднімати ціни на квартири.

Нові будинки. На відміну від попередніх трьох років, коли у Львові масово з’являлись пропозиції від нових забудовників, на 2018 рік анонсовано менше новинок. Здебільшого це пропозиції великих учасників ринку. Ще однією їхньою особливістю є те, що це, як правило, великі комплекси, а не просто будинки на кілька під’їздів. Для ціноутворення важливий момент, що нові пропозиції на старті будівництва завжди пропонують нижчі ціни, ніж середні по місті – це враховуватимуть інші забудовники.

Ринок готових квартир з документами. У 2018 рік житлове будівництво у Львові увійшло з більшою, ніж у попередні роки, пропозицією готових квартир. Перша причина того, що ці квартири не продані – «відкладений попит», коли покупці не хотіли ризикувати й вкладати кошти під час будівництва. Для забудовників такі квартири є свого роду баластом, тож на них можна скинути ціни. Друга причина полягає в тому, що частину одно- двокімнатних квартир, на які найбільший попит, забудовники свідомо не пускають у продаж, щоб не втратити доходів під час різких змін чи надто щедрих акційних пропозицій.

Ціни. На думку співзасновника інтернет-каталогу «Енциклопедія Новобудов» Дениса Шульги, ціна квартир у гривнях збільшуватиметься. «На фоні умовно стабільного фінансового ринку зростання не буде різким, а радше повторюватиме тенденції 2017 року. Найякісніші пропозиції виходитимуть від найбільших учасників ринку, які володіють власною виробничою базою й широким асортиментом квартир – від нових проектів на стадії початку будівництва до готових квартир з документами», – каже він. 

За спостереженнями Дениса Шульги, потенційні клієнти, попри невисокі ціни на стадії будівництва, дедалі частіше готові вкласти більше грошей у більш певні проекти. «Тому цікавляться здебільшого або готовими квартирами, або компаніями, які асоціюються з надійністю на ринку. Це бажання надійності й конвертується в дещо вищу ціну квадратного метра», – коментує експерт.

Актуальні ціни на квартири в новобудовах по районах Львова:

 

район

Середня ціна квадратного метра

Найдешевша 

найдорожча

Галицький район

Зважаючи на обмежену кількість пропозицій, виводити середню ціну буде некоректно

від     29 000      

до 39 000

Сихівський район

14 500 грнкв.м.

від 12 500

до 21 000

Шевченківський район

15 000 грнкв.м.

від 11 000

до 25 000

 

Франківський район

17 000 грнкв.м.

від 12 500

до 33 000

 

Личаківський район

18 500 грнкв.м.

від 13 000

до 33 000

 

Залізничний район

14 500 грнкв.м.

від 12 000

до 25 000

 


Сергій Смірнов

Партнерська публікація

Повна републікація тексту без згоди редакції або його часткове відтворення без посилання на оригінальний матеріал забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

 

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!