Обід біля жовтого будиночка. Як у Києві роздають безкоштовну їжу людям у літах

888 0
Як відбувається роздача обідів від фонду «Життєлюб» і хто волонтерить на цих заходах.

«Сьогодні лише супчик, але й за те дякуємо,  каже 70-річна киянка Олена Сергіївна. Я ходжу сюди вже не перший рік. Будиночок цей раніше стояв з другого боку торговельного центру, тепер його перемістили сюди. Кожен раз годують по-різному. Минулого тижня давали ковбаски, асорті печива, молоко».

Жінка прийшла по безкоштовний обід, який у Києві роздає фонд «Життєлюб. Проєкт «Обід без бід» розпочали в 2017 році. Завдяки допомозі ресторанів та волонтерів по буднях київські дідусі й бабусі мають змогу отримувати обіди в жовтих дерев’яних будиночках. Під час пандемії коронавірусу проєкт призупинили з міркувань безпеки, проте згодом трансформували в адресну доставку продуктових наборів самотнім пенсіонерам. Із березня 2022 року фонд відновив роздачу обідів у дерев’яних жовтих будиночках людям у літах.

Також у березні фонд започаткував акцію «Тиждень відкритих людей»: декілька десятків українських та міжнародних компаній, а також державні органи влади, добровольчі формування брали участь у волонтерстві й допомагали стареньким.

Tvoemisto.tv також вирішило відвідати подію. Вирушаємо на Оболонь. Поблизу станції метро «Героїв Дніпра» допомагати роздавати обіди буде підрозділ «Сварог» Добровольчого формування територіальних громад «Лівий берег». 

Роздача обідів починається о 13:00, проте черги охочих стоять за 15 хвилин до початку. Старші люди тримають пакети й спілкуються між собою, чекаючи, доки відчиниться віконце будиночка.

На територію паркувального майданчика заїжджає територіальна оборона. Кілька великих контейнерів з їжею вже доставив ресторан, що сьогодні готував обід для стареньких. Двоє чоловіків заносять їх до будиночка, який за кілька хвилин розпочне роботу. 

На роздачі сьогодні троє бійців ДФТГ «Сварог». Заступник командира Артем Бобер каже, що про можливість поволонтерити дізнався від побратимів. Також вирішили допомогти старшим людям.

«Ми зазвичай допомагаємо військовим, їздимо на гарячі точки й відвозимо туди гуманітарну допомогу. Побратими розповіли, що є потреба допомогти людям роздати гарячі обіди. І ми залюбки долучилися», пояснює він і йде надягати жовтий фартушок. 

Поки бійці готуються роздавати обіди, знайомимося з людьми, які прийшли отримати допомогу. До віконечка вже вишикувалася черга з більш ніж 30 стареньких. У десятці перших стоять пані Лідія та Галина. Вони вже кілька разів приходили сюди по обіди. Кажуть, на пенсію прожити неможливо, тому допомога від «Життєлюба» їх хоч трохи рятує. 

«Сьогодні візьму обід, і вже буде, що їсти. Якби допомога не виручала нас, то і людей стільки не було б», каже Лідія Петрівна.

А її товаришка пані Галина додає, що меню тут щодня різне: 

«Буває, дають супчик, щось на друге. Іноді є вафлі, печиво. А от у четвер ще й хліб і молоко – все залежить від спонсорів. Тому я задоволена допомогою»

Організовувати благодійні обіди допомагають київські ресторани, які їх готують, та небайдужі люди, що донатять гроші на фонд.

По обід сьогодні прийшов і 73-річний Валерій Золотарьов. Він теж жаліється на низьку пенсію і неможливість на неї прожити: 

«У мене 52 роки трудового стажу, а я отримую пенсію 3500 гривень. Скажіть, як на неї можна щось купити?» запитує чоловік. 

Дізнався пенсіонер про обіди випадково: йшовши вулицею, побачив черги, запитав, що це, і почав приходити. 

Пан Валерій поспішає стати в чергу, бо та помалу рухається. Тероборонці саме відчинили віконце будиночка і потроху заповнюють контейнери пенсіонерів їжею.

На обід сьогодні гарячий суп. В кінці черги бачу пенсіонерок, які вже встигли взяти обід і закривають судочки кришечками, спілкуються між собою.

«Сьогодні тільки супчик, але й за це дякуємо, каже 70-річна Олена Сергіївна. Ходжу сюди вже не перший рік. Будиночок цей раніше стояв з іншого боку торговельний центру, тепер його перемістили сюди. Кожен раз годують по-різному. Минулого тижня давали ковбаски, асорті печива, молоко. Перед новим роком навіть пригощали бананами, апельсинами та мандаринами»

Трошки далі в черзі стоїть жінка з візком для перевезення багажу. Це Ванда Яворська, яка тільки нещодавно дізналася про можливість отримати безкоштовний обід і вже місяць приходить сюди. 71-річна бабуся живе із сином, який повернувся з АТО і декілька років не працює. Жаліється, що на їжу з її пенсією зовсім не вистачає.

«У мене економічна та юридична освіти. Так склалися обставини, через які я п’ять років не працювала і втратила стаж. Отримую пенсію 3500 гривень. Цього ледве вистачає на продукти, тож «комуналку» наразі не оплачую», сумно мовить жінка.

А тим часом черга меншає. Хтось сподівається отримати добавку і стає у чергу вдруге. Один із них Юрій Миколайович. Йому 63 роки, він колишній військовий. 

«Приходжу щодня вже протягом чотирьох-п’яти місяців. Ці обіди допомагають мені економити пенсію, бо ціни зараз ростуть, і купити ліки чи їжу стає все важче, бідкається чоловік. – Обіди залежать від того, який ресторан їх дає: іноді лимонад, іноді пакет молока чи мийні засоби»

Тим часом їжа закінчується, і пенсіонери пакують контейнери в пакети та розходяться кожен у своїх справах. Завтра вони зможуть побачитися на тому самому місці в той самий час. 

«Акція «Тиждень відкритих людей» тривала понад чотири тижні. Ми залучили підприємців, чиновників, військових, аби показати, що волонтерити, робити добрі справи зовсім не складно», каже Тома Балаєва, PR-менеджерка фонду «Життєлюб». До акції долучилися великі українські та міжнародні компанії, ІТ-фірми, працівники Національної поліції та Сил територіальної оборони. 

За даними Світового банку, рівень бідності в Україні торік зріс із 5,5 до 24,2%, тобто за межею бідності опинилися 7,1 мільйона людей. 

У Києві є сім дерев’яних будиночків від проєкту «Обід без бід»: чотири на правому березі (вул. Олени Теліги, 29, Голосіївський просп., 116, перетин вул. Білокур, 1 та Бастіонної, 10 та Оболонський просп., 21Б) і три на лівому (вхід до парку на перетині вул. Попудренка та бульв. Праці, між будинками 27 і 29 на вул. Ревуцького і Закревського, 75/2).

Докладнішу інформацію та графік їхньої роботи можна дізнатися тут.

Анастасія Коваль

Фото: Роман Попов

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!