Пропонували, але передумали. Чого бракує львівським автостанціям

11259 0
У Львові є низка автостанцій, які сполучають місто зі Стриєм, Моршином, Самбором, Золочевом, Жовквою, Бібркою, Яворовом та десятком інших міст. Частина з них немає відповідних умов, як-от для паркування автобусів, очікування свого рейсу чи придбання квитків.

Дві міські автобусні станції у Львові – АС-6 та вул. Личаківській та АС-4 на вул. Шевченка, пропонували перенести на нові ділянки. Ці питання обіцяли опрацювати, а для першої ще минулого року навіть знайшовся інвестор. Однак із часу пропозицій проєкти так і не почали реалізувати. Tvoemisto.tv побувало на автостанціях, розпитало водіїв, пасажирів та експертів про те, як нині відбуваються перевезення, що би слід було там змінити, а також – які плани на них у міста.

Два автобуси і дві лавки

У Львові є низка автостанцій, які сполучають місто зі Стриєм, Моршином, Самбором, Золочевом, Жовквою, Бібркою, Яворовом та десятком інших міст. Частина з них, за словами керівника асоціації перевізників Львівщини Івана Велійки, немає відповідних умов, як-от для паркування автобусів, очікування свого рейсу чи придбання квитків.

«Якщо збоку Стрия ми маємо автостанцію, збоку Самбора – АС «Західна» на вул. Городоцькій, збоку Жовкви – АС-2 на вул. Богдана Хмельницького, то зі сторони Золочева і Яворова автостанцій, як таких, немає. Це не є нормальним явищем», – каже він у коментарі Tvoemisto.tv.

Читайте також: Епіфаній теж просив. Як у центрі Львова будують храм. Оновлена візуалізація

Приміром, автостанцію №4 нині знайти не так легко. Один із водіїв каже, що до ремонту вулиці Шевченка вона була навпроти Янівського кладовища, а потім її перенесли до кінцевої колишнього трамвайного маршруту №7 – це на межі з Татарбунарською). 

Серед дерев і кущів проглядаються два автобуси, до Грушева та Яворова. Люди очікують свої рейси на старих маленьких лавках, деякі просто стоять збоку. Одна із тих, хто очікує, каже, що прийшла лише забрати посилку, яку їй передають автобусом. Сидить і чекає, оскільки розклад ніде не зазначений.

Фото: управління транспорту та зв'язку ЛОДА

Інші пасажири кажуть, що з’ясувати розклад можна хіба що у водіїв, а каса залишилася зачиненою на попередньому місці. Водночас, за словами водіїв, ті, хто з ними їздять, здебільшого постійні користувачі цих напрямків і вже добре знають графіки відправлення та прибуття. Говорити про глобальні зміни чи бодай трішки кращі умови для роботи водій не хоче. Каже, що треба запитувати думку всіх. А ще вони очікували, що автостанцію відновлять і перенесуть в інше місце, коли завершиться ремонт вулиці Шевченка.

«Туалету тут нема!»

Ситуація на автостанції №6, що на вул. Личаківській, виглядає трішки краще. Тут принаймні є павільйони, де можуть зупинитися пасажири та почекати до прибуття свого автобуса. Однак про зали очікування, туалети чи каси мова не йде.

Фото: управління транспорту та зв'язку ЛОДА

Павільйон для пасажирів, які відправляються до Золочева, встановили тут не так давно. Автобуси звідти відправляються щотридцять хвилин. Мешканка районного центру Олена, яка часто повертається увечері зі Львова до Золочева, розповідає Tvoemisto.tv, що найбільшим дискомфортом є відсутність туалетів. Неодноразово просила, аби її впустили до вбиральні в аптеці поруч.  

Читайте також: Мистецький дух і дірява підлога. Як це – жити в будівлі театру в центрі Львова

Фото: управління транспорту та зв'язку ЛОДА

«Під час першого локдауну, із березня до червня минулого року, автобуси відправлялись щодві, а то й щотри години. Черги були дуже довгі, вистояти було складно. Вбиральні тут немає, поруч закладу, де б можна було піти – теж ні», – розповідає пасажирка.

На одному з генделиків біля автостанції навіть колись було написано «Туалету тут нема!», мабуть, так вже надокучали пасажири. Водії ж можуть скористатися вбиральнями у магазинах поруч. Вони також кажуть, що і самі, і їхні пасажири, звикли відправлятися з Личаківської. Деякі приїжджають у цей мікрорайон на роботу. 

Як би все мало бути насправді

За словами Івана Велійки, АС-4 мала би бути близько до межі міста Львова, тобто Яворівський напрям добре було розмістити у мікрорайоні Рясного, а з напрямками Золочева, Глинян чи Перемишлян, які розташовані на АС-6, зазначає, що питання складніше.

«Хіба що було б доцільно об’єднати АС-6 з АС-5, бо її теж складно назвати повноцінною автостанцією, у районі Пасічної-Зеленої. Вони нам потрібні, але там інфраструктура повинна бути з належними умовами», – додає він.

Читайте також: Автостанцію від Янівського кладовища перенесуть на новозбудоване квазікільце

Щонайменше, має бути автостанція третього класу, де є зали очікування, щоби люди не мокнули під дощем, коли чекають автобус, туалети для людей з інвалідністю, каси з квитками. Обов’язкова умова – майданчик для відстою автобусів, аби було безпечно пасажирам і водіям.

А як це працює за кордоном

Архітектор Олександр Шутюк розповів Тvoemisto.tv, що автостанції за кордоном йому траплялися здебільшого поблизу до інших вузлів. Йдеться про залізничні вокзали, наприклад, аби була зручна пересадка на інші види транспорту та все в пішій доступності.

«В деяких інших випадках їх суміщають із паркінгами, щоби можна було залишити машину і відразу сісти на автобус, але це не завжди далеко. Не бачив, щоб автостанції були на околиці, зазвичай, десь біля станції метро, вокзалу тощо», – каже він у коментарі Tvoemisto.tv.

Гренобель

У німецькому Лейпцигу, за його словами, біля центрального вокзалу збудували нову автостанції, у французькому Греноблі поруч вокзалу стоять зразу автобуси. У Вроцлаві біля вокзалу зробили великий торговий центр із автостанцією.

Лейпциг

Які сьогодні плани в міста

Спочатку планували, що після відкриття квазікільця на вулиці Шевченка АС-4 перенесуть сюди та розташують на місці діючої автомийки. Квазікільце відкрили для проїзду ще в серпні минулого року, однак нині автобуси відправляються з кінцевої колишнього маршруту трамваю №7.

Під час стріму у відповідь на питання кореспондента Tvoemisto.tv учора, 1 червня, заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Андрій Білий додав, що у проєкті четвертого етапу передбачили пересадковий вузол з кількома платформами приміського і міського транспорту, і розворотне кільце трамваю. Воно так і залишиться на вул. Татарбунарській.

Окрім цього, минулого року у міській раді Львова пропонували поділити маршрути із Золочівського, Бібрського та Перемишлянського напрямків так, щоб частина їхала на Пасічну по Зеленій, а частина заїжджала у місто по Зеленій на Пасічну. За словами Андрія Білого, відновити автостанцію №6 на вул. Личаківській не вдасться, оскільки, відповідно до норми, має бути 50 метрів до будови. Замість неї пропонували організувати селянський ринок свіжої продукції. Також чиновник зазначав, що навіть є інвестор, який готовий реалізувати цей проєкт. У коментарі Tvoemisto.tv у п'ятницю, 28 травня, чиновник додав, що наразі концепції облаштування автостанцій, зокрема на вул. Личаківській, немає.

Читайте також: Як на Львівщині ремонтують дорогу до курортної Східниці. Фото

Цікаво, що проінспектувати міські автостанції вирішили у Львівській ОДА: перевіряли висадки та посадки пасажирів на кінцевих зупинках приміських та міжміських автобусних маршрутів. Так, за словами новопризначеного керівника управління транспорту та зв'язку ЛОДА Степана Рудницького, підставою стала ініціатива саме обласної адміністрації. Водночас 1 червня до них надійшов офіційний щодо будівництва і розміщення автостанцій і від міськради.

«Лист поступив з підписом керівника – Ореста Олеськіва, де запитують про нашу позицію щодо функціонування чи перенесення автостанцій. Мотивують це тим, що ЛМР планує розробку концепції будівництва та розміщення автостанцій у Львові. Спільну зустріч плануємо лише наступного тижня з фахівцями з ЛМР. З нашого боку це теж поки ознайомлення, систематизація і формування позиції», – каже він у коментарі Tvoemisto.tv.

Те, як працюють автостанції, бачать всі мешканці, додає чиновник, тому вже під час спільних зустрічей зможуть зрозуміти, що робити далі. Водночас їх цікавитиме лад на автостанціях не лише у Львові, а й в інших містах в області. Натомість Орест Олеськів у коментарі Tvoemisto.tv зазначає, що напрацювання ще доволі «сирі», але потреба облаштування автостанцій в місті є. Нині очікують відповіді від ЛОДА та обіцяють повідомити згодом детальнішу інформацію.

Ольга Коваль

Софія Шавранська

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!