Почати бізнес в університеті: як студентів у Львові вчать запускати стартапи

3465 0
Як залучити до свого стартапу розробника, який погодиться спочатку працювати з вами безкоштовно, чому заради «smart money» варто мати робочий продукт і продажі та як може надихнути неуспішна історія залучення інвестицій, – нещодавно у Львові про все це розповів Павло Кузнєцов, який в 16 років cпівзаснував стартап Preenster і став учасником The Thiel Foundation Пітера Тіля.

«Є люди, для яких мотивація – це не тільки гроші, але і дотичність до чогось нового, просто потрібно таких знайти. З 30 розробників 29 нам відмовили, а один погодився. Ми зверталися до хлопців розробників і хотіли, щоб вони нам безкоштовно допомагали в розробці продукту. Багато хто казав ні, не маю часу, але для декого, кому на роботі вже не так цікаво, це була можливість показати свій рівень в чомусь новому. Якщо порівнювати період, коли ми працювали без інвестора, шукали команду, не мали грошей – це було успішніше, ніж коли до нас приєднався інвестор з Каліфорнії», – розповів Павло Кузнєцов в рамках Startup School University Edition. 

Павло Кузнєцов

Startup School University Edition – це безкоштовний курс для студентів по запуску власного стартапу. Він допоможе за 2 місяці перевірити бізнес-гіпотезу та знайти перших клієнтів. Курс розпочався в жовтні, і зацікавлені студенти вже прослухали перші лекції та підшукали собі однодумців в команду.

Проектний менеджер, засновник Product School Роман Зварич, який активно працює зі студентами з самого початку, розповідає, що невдачі – це типовий життєвий цикл проекту. «Якщо говорити відверто – то успіхом для нас є те, що студенти вже можуть почати працювати в сфері стартапів або продуктів після нашої школи, – каже Роман. – Як показує практика – до року часу вони розпадаються, але як перший досвід – це супер. Ми хочемо, щоб за 2 місяці студенти перевірили свою бізнес-гіпотезу».

Програма реалізовується втретє, де за попередні 2 роки 600 студентів взяли участь у навчанні, 65 проектів було запущено за допомогою Startup School University Edition. Студенти мали 7 воркшопів: формування ідеї, створення прототипу, маркетинг, ІТ-право, бізнес-девелопмент, інвестиції, формування команди. Лекторами та менторами школи стали кращі практики технологічного бізнесу, які мають компетенції у бізнес-аналізі, маркетингу, управлінні проектами, командами та розробкою продукту.

Як зародився контент-маркетинг? Для чого він потрібен? Чому кожен бізнес повинен стати медіакомпанією? Про це дискутували із Богданом Янатьєвим, Founder у BI Content Consulting. Заняття з перевірки бізнес-гіпотез та прототипування  допомогло сформувати командам підхід до формування бізнес-гіпотез проектів. Обговорили, як прототипувати рішення по методології Lean Startup, щоб робити швидкі та малозатратні зусилля для залучення перших користувачів. 

Богдан Янатьєв

Студент Тарас вже має команду. Ідея їх стартапу – створити альтернативу туроператорам для людей, які подорожують автостопом. Ще один стартап студента Нора та його команди – туристичний сервіс, який вирішує проблему конвертації цін з іноземної валюти.

Детальніше про студентів, які випробовують свої стартапи «на стійкість» та коментар проектного менеджера, засновника Product School Романа Зварича про те, який відсоток студентських стартапів «виживає», – дивіться в нашому відеоблозі:

Проект Startup School University Edition реалізовується за підтримки Startup Depot. Lviv Business IncubatorPolish aid та IRM (Інститут розвитку міст в Кракові).

Tvoemisto.tv вже традиційно, стежить за тим, як це функціонує на практиці: коли тебе навчають і допомагають втілити свою стартап-ідею. У спецпроекті #Let’sStartup! публікуватимемо матеріали про те, як студенти використовують знання Startup School University Edition та ознайомимо з найцікавішими.

Слідкуйте за проектом #Let’sStartup! на нашому сайті та дізнавайтесь, як запустити стартап з нуля, що для цього потрібно та як не втратити натхнення та команду.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!